İŞ DAVALARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK GELİYOR

İŞ DAVALARINDA ZORUNLU ARABULUCULUK GELİYOR

AV.ELBAŞI ?DAVA AÇILMADAN ÖNCE ARABULUCUYA BAŞVURULACAK?

Yargıda iş yükünün azaltılması, sisteme göre çalışan ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar, iş mahkemelerinden önce ara bulucu yöntemiyle çözülecek. Konu ile ilgili olarak haber ekibimiz aracılığı ile kamuoyunu bilgilendiren Kayseri Arabuluculuk Derneği Başkan Yrd. Av. Narin Bolat Elbaşı ?Arabulucuk, yargı sürecinin hızlandırılması için getirilmiş olan güvenli, gizliliği esas alan, gönüllülük prensibine dayanan ve özellikle yargıda birikmiş olan davaların iş yükünün azaltılması için getirilmiş bir alternatif çözüm yoludur? değerlendirmesinde bulunarak? Ocak 2017´den itibaren yasal zorunluluk olarak uygulanacak? ifadesini kullandı?
?Arabulucuk, yargının hızlandırılması için getirilmiş olan güvenli, gizliliği esas alan, gönüllülük prensibine dayanan ve özellikle yargıda birikmiş olan davaların iş yükünün azaltılması için getirilmiş ol alternatif bir uyuşmazlık çözüm yoludur? değerlendirmesinde bulunan Kayseri Arabuluculuk Derneği Başkan Yrd. Av. Narin Bolat Elbaşı haber ekibimize yaptığı değerlendirmede ?Arabuluculuk kavram olarak, aralarında davaya konu olmuş ve olabilecek bir uyuşmazlık olan kişilerin problemlerini bir arabulucu eşliğinde karşılıklı olarak müzakere edip, çözüme kavuşturmaya çalıştıkları bir süreç olmakla birlikte, şahısların iletişimini kolaylaştırarak, kişileri masada tutan bazı sistematik yöntemler uygulandığı bir yöntemdir? diye konuştu?.
Kayseri Arabuluculuk Derneği Başkan Yrd. Av. Narin Bolat Elbaşı sözlerinin İş Mahkemeleri Kanunun 3´üncü maddesi iş uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuğa ilişkili olduğunu vurgulayarak ?Bu Kanun tasarı taslağına göre kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi alacağı ile işe iade talebiyle açılacak davalarda, dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunlu hale getirilecektir. Bu hususta, arabuluculuğa başvurulacak uyuşmazlıklar kanundan, bireysel veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklı bireysel hak uyuşmazlıkları olacaktır? dedi?
İşe iade ve işçi alacakları davalarında arabuluculuğa başvurulması bir dava şartı haline getirilmekte olduğunu vurgulayan Av. Elbaşı sözlerini şöyle sürdürdü? ?Arabuluculuk aşamasına başvurulmaksızın dava açılması halinde mahkeme dava şartı eksikliği nedeniyle usulden ret verecektir. Mahkeme öncelikle zorunlu arabuluculuğa başvurulması hususunu dosya üzerinden inceleyerek karar verecektir. Arabuluculuk için yetkili arabuluculuk merkezi, yani başvurunun yapılacağı arabuluculuk merkezi, karşı tarafın yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk merkezi olacaktır. Karşı tarafın birden fazla olması durumunda bunlardan birinin yerleşim yerindeki arabuluculuk merkezine başvurulabilecektir. Yetkili arabuluculuk merkezi, yetkili iş mahkemesinin belirlenmesi ile benzer şekilde düzenlenmiştir.?
Arabuluculu Dernek Başkanı Av. Elbaşı ?Arabuluculuk´ ücretinin ilk iki saati devlet tarafından karşılanacağını hatırlatarak ? Anlaşma gerçekleşmez ise bu ücret yargılama giderlerinden sayılacaktır. Taraflar aksini kararlaştırmadığı sürece taraflar ücreti eşit ödeyecektir.?ifadesini kullandı?.
Av . Elbaşı sözlerinin sonunda ?En büyük sıkıntı şuan da arabuluculuğun bilinmemesi. Kayseri´de 330 arabulucu avukatımız var. Arabulucu avukatlar çoğaldıkça halka ulaşmamız daha kolay oluyor. Arabulucu avukatlarla çözülen davalar Türkiye´de 3 bini aştığı istatisliklere yansıdı . Kayseri´de ise Mayıs ayı itibariyle 100´ü aştı. Halkımız gördükçe inandığı için yapıldıkça yaygınlaşan davalar gün geçtikçe de gelişiyor. Taraflar mümkün olduğunca uzlaşma istiyor . Arabulucular nezlinde düzenlenen tutanaklar mahkeme kararı niteliğinde olduğundan uygulanmadığında bir müeyyide olabiliyor. Doğrudan arabuluculuk tutanaklarını icraya koyduğumuzda ilan niteliğinde bir evrak gibi tahsilini sağlıyoruz. Yani noter evrakı gibi güvenilir bir tutanak diyebiliriz. Derneğe kayıtlı arabulucu avukatlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Arabulucularında kendi içlerinde toplandığı bir çatı var. Dernek olarak projelerimiz şuan da en büyük engel olarak ta tanımladığımız müsessiyi tanıtmak birebir de görüşülüp başkanlıklar nezlinde de paneller düzenleyip tanıtımını yapmayı halka ulaşmayı planlıyoruz? şeklinde konuştu?
HABER: C.ÜSTEN



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor