İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE

DOKTORSUZ BERBERE 222 BİN TL CEZA VAR

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu´na göre berber, kuaför, hamam, kaplıca, saunalar ile kuru temizlemeciler tehlikeli iş sınıfı kapsamına girdi. Kanuna göre bu işletmeler işyerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak ya da büyük cezalar ödemek zorunda?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren bütün işyerleri iş sağlığı ve güvenliği açısından kanunun kapsamına alındı. Ancak iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek için bazı geçiş süreleri öngörülmüştü. Bu kapsamda 50 ve daha fazla çalışanı bulunan ?çok tehlikeli´ sınıftaki işyerleri 30 Aralık 2012´den itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdam etmek zorundaydı. Çok tehlikeli sınıftaki işyerleri denilince akla fabrikalar, şantiyeler geliyor. Ancak tehlike sınıfları belirlenirken bazı işyerlerinin bu sınıftaki işyerleri ile aynı tehlike sınıfında olması şaşkınlık yaratmıştı. Bu şaşkınlık iş güvenliği uzmanı görevlendirme zorunluluğu ortaya çıkınca ve geçiş süreci tamamlanınca daha da gün yüzüne çıktı. Diğer yandan az tehlikeli sınıftaki işyerlerinden 10´dan az çalışanı olanların iş güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülmesine olanak veren yönetmelik de yürürlüğe girince bazı işyerleri için tehlike sınıfının önemi daha da arttı.
Diğer yandan belki de tehlike sınıfları konusundaki en büyük mağduriyet kuaför, hamam, kaplıca ve saunalar için geçerli. Erkek berberleri, kadın kuaförleri, güzellik salonları, sauna ve hamamlar ?TEHLİKELİ ´ sınıfta. Bu sınıfta olmaları dolayısıyla da 1 Ocak 2014´ten itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek zorunda. Dolayısıyla kendi başına dükkân açan ve bir tek kendisi çalışarak hizmet veren kuaförler hariç bütün kuaförler 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek zorunda. Halbuki yan yana oldukları emlakçı, bakkal, kırtasiye gibi diğer esnaflar ?AZ TEHLİKELİ ´ sınıfta yer aldıkları için 1 Temmuz 2016´ya kadar iş güvenliği uzmanı görevlendirme zorunlulukları yok.
1 Ocak 2014´ten bugüne iş güvenliği uzmanı görevlendirmek zorunda olan bir berber dükkanı, eğer görevlendirme yapmadıysa her ay için 6 bin 167 TL idari para cezası öder. Diğer yandan geriye dönük olarak ceza yazılması da mümkün. Dolayısıyla 18 ay boyunca görevlendirme yapmadığı içi toplamda 111 bin TL para cezası ile karşılaşabilir.
Ayrıca işyeri hekimi görevlendirmediği için de aynı miktarda ceza söz konusu olacaktır. Toplamda 222 bin TL´lik ceza berber dükkanının altından kalkamayacağı ağır bir yük manasına gelmektedir?
Geçtiğimiz hafta çıkan yönetmelik uyarınca 10´dan az çalışanı bulunan ?az tehlikeli´ işyerlerinin işverenleri veya işveren vekilleri Çalışma Bakanlığı´nın uzaktan eğitim yoluyla düzenleyeceği eğitim programına katılan işverenler bu eğitim sonrası kendi işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecek.
1 Temmuz 2016´dan sonra bu eğitimi almış işverenler iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek zorunda kalmayacak. Böyle olunca da, çalışan başına her ay 30 TL gibi bir rakam ödemeyecekler. Berberler ise ne yazık ki bu imkandan yoksun kalacak. Çünkü tehlikeli sınıftalar ve bu yönetmeliğin kapsamı dışında kalıyorlar.
İşte bütün bu gelişmelerin ardından bilgisine başvurduğumuz Kayseri Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Rıfat Alparslan haber ekibimize yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti? ?2014 yılında bu kanun çıktığında Kayseri´deki berber ve kuaför esnafının kanunun geri çekilmesi konusundaki talebini federasyondaki görevim dolayısıyla defalarca yazılı olarak konfederasyona ilettik. Türkiye´de çıkmış bir kanunu iptal etmek zor. Ama bizim esnafımız, marangoz değil, mobilyacı değil, demirci değil, yani tehlikeli işlerde makineler ile çalışan insanlar değiliz. Sadece bir makasımız, bir de usturamız var. Onun haricinde hiçbir tehlikeli işimiz yok ama kanun çıkmış gece yarısı operasyonu ile ve bizlerde kurban olduk. Ben üyelerime diyorum ki, eğer yanınızda SSK´lı işçi çalıştırıyorlarsa mutlaka ve mutlaka iş güvenliği uzmanı bulundurun. Biz zaten kendi hesabımıza çalıştığımız için kuaför esnafı, güvenlik uzmanı gerektirmiyor. Ama SSK´lı çalıştıran arkadaşlarımız mutlaka iş güvenliği uzmanı ile sözleşme yapsın ay da bir sefer kontrole gelsin.?
Oda Başkanı Alparslan sözlerinin sonunda ?Biz bu konuda üyelerimizi bilgilendirdik. Üyelerimiz iş güvenliği yasasından dolayı iş güvenliği uzmanı bulundurmadığı sürece cezalı duruma düşeceklerdir., Bunun cezalarını üyelerimiz biliyorlar. Bunu maliyeti 2014 yılında çıktığında ay da 30 TL idi şuanda bu 50 TL ile 100 TL arasında değişiyor? ifadesini kullandı..
HABER: M. EMRE KİPMAN



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı