İŞGÜCÜ PİYASASI TALEP ARAŞTIRMASI TAMAMLANDI

İŞGÜCÜ PİYASASI TALEP ARAŞTIRMASI TAMAMLANDI

İş Kurumu (İŞKUR) Kayseri İl Müdürlüğü`nün, istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine yöneli

Araştırma sonuçlarına göre Kayseri’de her 100 işyerinden 29’unda açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 44’ünde eleman temininde güçlük çekildiği tespit edilirken, Kayseri genelinde açık iş oranı yüzde 3,50, bir başka ifade ile Kayseri’de her 100 kişilik kadronun, 97’si dolu, 3’ü doldurulmaya hazır olarak değerlendirildi. Yapılan araştırma kapsamında toplam 2.787 işyeri ziyaret edildi. Yüz yüze gerçekleştirilen bu ziyaretler sonucunda toplam 4.010 kişilik açık iş alındı. Alınan bu açık işlerde yüzde 62,6`lık oran ile imalat sektörü birinci, yüzde 15,3 ile toptan ve perakende ticaret sektörü ikinci, yüzde 9,2 ile de inşaat sektörü üçüncü sırayı aldı.
Sektörlerde çalışan sayıları da göz önünde bulundurularak çıkarılan Sektörler İtibariyle en yüksek açık iş oranı Su temini; Kanalizasyon, Atık Yönetimi sektöründe oluştu. İkinci sırada yüzde 5,4 ile Bilgi ve İletişim sektörü, üçüncü sırada ise yüzde 4,6 ile imalat sektörü yer aldı.
Kayseri’de açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin sırasıyla; Beden İşçisi (Genel), Mobilya Döşeme İşçisi, Terzi, Argon Kaynakçısı (Tığ Kaynakçısı), Mobilya İmalatçısı/Mobilyacı (Ahşap), İplik Eğirme Operatörü (Ring/vater/vargel), Kaynakçı (Oksijen Ve Elektrik), Metal Mamuller Montaj İşçisi, Satış Danışmanı, Montajcı (Kurgucu) meslekleri olduğu tespit edildi. Bu sonuca göre birinci sırada Beden İşçisi (Genel) yani vasıfsız elemanın en çok ihtiyaç duyulan meslek olması Kayseri`de faaliyet gösteren firmaların büyük çoğunluğunun ara eleman bulamadığı için yetiştirmek üzere eleman alma yolunu tercih etmelerinden kaynaklandığı sonucunu ortaya çıkardı.
Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 47,3 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep ediliyor. Açık işler için yüzde 14,4 oranında lise altı, yüzde 10,3 oranında genel lise ve yüzde 9,6 oranında lisans eğitimliler talep ediliyor. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 73,7’sinin mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 58,9’unun fiziksel yeterliliği, yüzde 20,5’ inin takım çalışması becerilerini, yüzde 16,9’unun iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 11,4’ünün hesap yapabilmeyi, yüzde 8,8’inin bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 5,9’unun proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 4,8’inin satış ve pazarlama kabiliyetini, yüzde 4,2’sinin sorun çözebilme kabiliyetini ve yüzde 1,7’sinin yabancı dil yeterliliğini talep ettiği tespit edildi.
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri de soruldu. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen bazı meslekler; Mobilya Döşeme İşçisi, Argon Kaynakçısı (Tığ Kaynakçısı), Terzi, Beden İşçisi (Genel), Mobilya İmalatçısı/Mobilyacı (Ahşap), Kaynakçı (Oksijen Ve Elektrik), Kablo İmal Makinesi Operatörü, Pazarlamacı, Satış Danışmanı, Temizlik Görevlisi şeklinde sıralandı.
İşverenlerin yüzde 60,9’u eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak “tecrübeli eleman bulunamamasını”, yüzde 50,5’si “meslekte eleman bulunamamasını”, yüzde 47,4’ü “yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasını”, yüzde 22,3’ü “çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini” ve yüzde 14,9’u “önerilen ücretin yeterli bulunamamasını” gösterdi.
Bu araştırma kapsamında 2.787 işyeri için veriler derlenmiş olup, bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da yer alacağı “Kayseri İşgücü Piyasası Analizi Raporu”nun Ekim ayı içerisinde yayımlanacağı da bildirildi.

 



“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor