?İŞVERENİMİZE ELEMANINI YETİŞTİRME FIRSATI SUNUYORUZ?

?İŞVERENİMİZE  ELEMANINI  YETİŞTİRME  FIRSATI  SUNUYORUZ?

?İŞVERENİMİZE ELEMANINI YETİŞTİRME FIRSATI SUNUYORUZ?

Sevgili  Okurlar;  işsizlik uzun yıllardır  ülkemizin  en önemli sorunlarının başında gelmektedir.  Özellikle  ülkemizde  genç nüfusun oranının  yüksek olması, nüfus artışına oranla istihdam oluşturmakta   yeterince başarı sağlayamayışımız  işsizlik  rakamlarının hep  yüksek seyir izlemesine neden olmaktadır.  Cumhuriyet tarihi boyunca göreve gelen  hükümetlerin  ana  sorunlarından biri  olan işsizlik  konusunda  son dönemde neler yapılıyor, ne gibi tedbirler uygulamaya konulduğu  konusunda bilgi almak  ve ilimizde  durumun  hangi merkezde  olduğunu  öğrenmek için  bu hafta  ?Haftanın  Röportajı´ nda  Kayseri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Ayçiçek´i  sayfamıza konuk ettik.

C.ÜSTEN :  Sn Ayçiçek  işsizlik  Cumhuriyet tarihi boyunca ülkemizin  en önemli sorunlarından bir  olmaya devam ediyor? Bu durum  ilimizde de ülkemizde de böyle ? Kurum  olarak  işsizliğin azaltılması yada diğer bir değimle işsiz insanlarımızı  iş sahibi yapmak için  ne gibi çalımlar  yürütüyorsunuz?

A.AYÇİÇEK: Ceyhun bey  öncelik  şunu  belirtmeliyim ki bu amaçla yürüttüğümüz çok sayıda  projemiz mevcut . Bunlardan  biri  işverene kendi  elemanını yetiştirme imkanı  sunan  İşbirliği ile Mesleki eğitim Kursları´  İşverenlerimizin işgücü maliyetlerinin azalması ve özellikle işe alacakları işçileri önceden işin başında tanıması ve kendi istediği şekilde eğitmesi için işverenlerimizle  ?İşbirliği ile Mesleki eğitim Kursları´ düzenliyoruz. Bu şekilde işverenimizin ihtiyacı olan işgücünü kendi işyerinde hem eğitip hem de çalıştırarak,  bir yandan işsizlerimize meslek kazandırırken bir yandan da nitelikli işgücünü yetiştiriyoruz. Bunun  dışında  ?İşbaşı Eğitim Programı´ dediğimiz  bir diğer  projemizde işverenlerimize bütün masraflarını İŞKUR´un karşıladığı stajyer çalıştırma imkânı sunuyoruz. Böylece işverenlerimiz maliyetsiz işgücü temin ederken, işsizler ve öğrenciler işyerinde çalışarak mesleki deneyim kazanıyorlar.   Çalışanlara Yönelik Mesleki Eğitim Kursları  ile hiçbir maliyete katlanmadan çalışanlarının mesleki eğitim belgesi almalarını sağlayarak yükümlülüklerini yerine getiren işverenlerimiz aynı zamanda tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler için gerekli olan belge alma zorunluluğunu da karşılamış oluyorlar.

Ayrıca mesleki eğitim belgesi sahibi işsizleri istihdam eden işverenlerimizin ?İstihdam Teşvikleri? kapsamında 6 aydan 54 aya kadar işveren sigorta primlerini de karşılıyoruz.  İşsizliğin en önemli nedenlerinden birisi olan mesleksizlikle mücadele kapsamında; işsizlerimizi kendi özelliklerine uygun, işgücü piyasasında daha iyi şartlarda istihdam edilmelerini sağlayıcı mesleklerde eğiterek meslek sahibi yapıyoruz. Düzenlenen mesleki eğitim kurslarına katılan işsizlerimiz hem meslek öğreniyor hem de günlük 20 TL cep harçlığı alıyor. Aynı zamanda işsizlerimizin iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini de ödüyoruz.  İşe girerken işsizlerin karşısına çıkan ilk soru olan ?tecrüben var mı?? sorusuna işsizlerimiz ve öğrencilerimiz daha rahat cevap verebilsinler diye İŞKUR olarak, işsizlerin İşbaşı Eğitim Programı ile işyerinde çalışarak mesleki deneyim kazanmalarını sağlıyor aynı zamanda programa katılanlara günlük 25 TL cep harçlığı veriyoruz.

Girişimci adaylarının iş planı hazırlamasını, iş fikrini geliştirmesini ve işyeri kurmasını desteklemek için Girişimcilik Eğitimleri veriyoruz.

Kayseri İl Müdürlüğü olarak 2016 yılında en az 2000 kişiyi meslek edindirme kurslarına, 1750 kişiyi İşbaşı eğitim programlarına ve 500 kişiyi ise girişimcilik eğitimlerine dahil ederek toplada 4250 kişiye eğitim vermeyi hedefliyoruz.   Bu konular hakkında detaylı bilgi almak isteyen vatandaş ve işverenlerimizi İl Müdürlüğümüze bekliyoruz.

C.ÜSTEN :  Sn. Ayçiçek sanırım engelli vatandaşlarımızın  isdihdamı ve meslek edinmelerine  yönelik  de son derece  kapsamlı  çalışmalarınız  var ? Onlar dan da  kısaca bahsedelim mi? Zira  engelli kardeşlerimizin  isdihdamı da son derece öznem arzediyor?

A.AYÇİÇEK :   Haklısınız  Ceyhun Bey?  Engellilerimizin isdihdamı çok daha önemli. Kendi işini kurma yönünde projeleri sadece engelli olan gerçek kişiler sunabileceklerdir. Tüzel kişiler (merkez ve yerel kuruluşlar dahil kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör işyerleri, üniversiteler vb.), kendi işini kurma dışındaki projeleri hazırlayabileceklerdir. Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle çalışma gücünün en az % 40´ından yoksun olduğu ?Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları? ile belgelenen ve çalışabilir durumda olan engellilere yönelik hazırlanacak projelerin temel özelliklerine aşağıda yer verilmiştir. Girişimcilik eğitim programından sertifika almış veya iş kuracağı alanda mesleki eğitim sertifikasına sahip engellilerden kendi işini kurmak isteyenlere toplamda 36 bin TL´ye kadar hibe desteği verilebilecektir.Engellinin bir işyerinde iş bulmasını, işe uyumunu, etkin ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak destek teknolojileri ile ilgili projeler desteklenecektir. Engelli bireylerin işe kabulü için hazırlanmasını, işe yerleşmesini, işe ve işyerine uyumunun sağlanmasını temin edecek projeler desteklenecektir. Engellilerin toplumsal entegrasyonuna ve rehabilitasyonuna hizmet eden, istihdam edilebilirliklerini artırmayı amaçlayan mesleki eğitim ve rehabilitasyon amaçlı projeler desteklenecektir.

C.ÜSTEN:  Sn . Ayçiçek  geçtiğimiz yıllarda kurumunuza çok sayıda uzman isdihdam   edildi? Bunun nedeni  işsizliği engellemekti. Bu  uzmanlar fayda sağladı mı?

A.AYÇİÇEK:    Mutlaka çok büyük faydaları oldu.   Ocak- Haziran dönemi itibarı ile bu yılı değerlendirecek  olursak   bu seneyi misal verecek  olursak  bizim uzmanlarımızdan 6 ay içinde 55 bin 859 kişi bilfiil faydalandı. Bunlardan 20 bin 602´i ile  iş arama  becerileri ve meslek danışmanlığı konularda  grup görüşmeleri yapılmıştır. Diğer  34 bin 257 si ile ise  bireysel  işve  meslek danışmanlığı görüşmesi yapılmıştır. Sonuç olarak bu sene  55 bin 859 kişi ile birebir uzmanlarımız görüşme yapmıştır.

C.ÜSTEN:  İsdihdam konusunda  kurum  olarak  ne gibi teşvikleriniz var?

A.AYÇİÇEK:   Kurum  olarak yurt genelinde  isdihdam konusunda  uyguladığımız   çeşitli teşviklerimiz var; birincisi toplum yararına çalışma kamu sektörü  kanalıyla  iş aramada risk dediğimiz  kişilere öncelik vermek suretiyle  toplumun yararlandığı yerlerin düzenlenmesinde ücretlerini sigortalarını  işsiz sigortasından ödemek suretiyle  çalıştırıyor. Bu nasıl bir uygumla  deseniz  daha açık olarak  riskli işsizler   dediğimiz  bu gurup  vatandaşlar  belediyelerde,  milli eğitimin okullarında, kaymakamlıklarda çalışıyorlar.  Bunlar yılda 9 ay çalışıp 3 ay çalışmıyorlar. Dolayısıyla bu sene rakamı size verecek olursam  projede 665´ i kadın,  11202´ si erkek olmak üzere toplam 1782 katılımcı  projede çalışmaktadır. 

C.ÜSTEN  :  Ahmet  Bey  2016 yılında kurumunuza başvuran işsiz  sayısı  kaçtır?

A.AYÇİÇEK:  Haziran 2016  sonu itibarı   ile 22196 vatandaşımız  iş kura kayıt olmuştur.  Bu dönemde  12 bin 704 toplam bizden işçi talebinde bulunmuş, biz  bu taleplere   38 bin 960 kişiyi göndermişiz . Yani iş yerine görüşmek üzere göndermişiz.  Bunlardan 5bin 755 kişi işe yerleşmiş.  Şu anda kurumumuza  kayıtlı   73 bin 373 iş aryan mevcut, ancak bunlardan 27 bin 914 kişi işsiz diğerleri bir yerlerde çalışıyor .

C.ÜSTEN :   Sn.  Ayçiçek sanırım  okurlarımızın merak ettiği  bir diğer  konuda  işsizlik  maaşları ? Şu an en alt  maaş miktarı nedir?  İşsizlik maaşı  alabilmek için  ne kadar süre çalışmış olmak gerek ?

A.AYÇİÇEK:  Ceyhun  Bey    işsizlik maşları çalıştığı süreyle değişiklik arz ediyor .  600 gün çalışan bir kişi 180 gün işsizlik maaşı alabiliyorr. 940 gün çalışan 240 gün en az altı ay sekiz ay ve on ay olmak üzere işsizlik maaşı alıyor. Maaş  miktarı ise en düşük   632 lira ve en yüksek 1307 lira. Yani  ödenen prime göre olmak üzere değişiklik gösteriyor?

C.ÜSTEN:  Müdürüm  2016  yılında  kaç kişi  işsizlik maaşından faydalandı?

A.YAÇİÇEK:   Ocak ayından bu yana  12 bin 398 kişi işsizlik sigortasına başvuruda bulunmuş,  bunlarının 7bin 882´sine işsizlik maaşı verişmiştir. 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"