İYİ BİR HALI İKİ AYDA DOKUNUYOR

İYİ BİR HALI İKİ AYDA DOKUNUYOR

Yahyalı lı halısı üreticisi Fatih Özülkü Yahyalı halısının kullandıkça değerinin arttığını söyledi. Özülkü, Yahyalı halısı yapımında kullanılan malzemelerin tamamen yöreye özgü olduğunu belirtti.

MA-SU-PA festivaline katılan yahyalılı halı üretici fatih özülkü Yahyalı halısının yapım aşamasından satışına kadar bir çok bilgiler verdi. Özülkü Yahyalı halısının kullandıkça değerinin arttığını yapımı esnasında kullanılan malzemelerin tamamının yöreye özgü olduğunu söyledi. Özülkü Yahyalı halısının en önemli özelliklerinin birinin kök boyada olduğunu belirterek şöyle konuştu..

 gerçekten kullanıldıkça değerini artıran bir halı ve zevkle yaptığımız bir meslek Yahyalı halısı koyunun yününün kırkılmasından halı oluncaya kadar kesinlikle makine girmeyen bir halı türüdür. Koyunun yünü kırkılır daha sonra tokaçlanır, boyaya hazır hale gelir kök boya ile boyanır. Daha sonra boyanmaya başlanır daha sonra dokunmaya başlanır, bir halı üç ayda dokunursa en az üç ayda dokunma ve hazırlık aşaması sürer boyalarımız kök boyadır. yünlerimiz torosların en yüksek rakımlı tepelerinde otlayan koyunların yününden olduğundan dolayı kullanıldıkça ipeksi bir görünüm alır, çünkü otlarken aldıkları kefen, kekik, onları direk yününe yansıtıyor ipi de çok güzel alıyor. Kök boyayı kullanıldıkça da ortaya çıkmaktadır zaten.

Boyalarımız kök boya, kahverengi, ceviz kabuğundan, kırmızı cehre otundan, gri balçık çamuru, Narpuz otundan, yeşen asma yaprağından, mavi indigo dediğimiz özel maddelerden yapılıyor. tabi bunların hepsi kendi içinde farklı özelliklere sahip yüzde  yüz yündür kesinlikle içine kimyasal madde girmez ondan dolayı kullanıldıkça değeri artar en büyüğü üç metrekaredir çift olursa  altı metrekare oda çeyizlik olur bu halıları dokuyanların amaçları satmak için değil kullanmak niyetiyle dokunur. kaliteli bir Yahyalı halısi iki aydan aşağıya dokunmaz Yahyalı halısının fiyatını üç şey belirler kullanılan malzeme, kullanılan kök boya oranı ve işçilik ne kadar çok kök boya kullandı ve  işçiliğini iyi yaptı ise fiyatlarda oynama olabilir halılardaki bütün modeller ayrıdır ve her kadının ezberinde bir model vardır. halılarımızda bir duygu bir düşünce vardır dabaz dediğimiz bir halı modeli var bu halıda  çok işçilik ve el emeği göz nuru vardır. Yahyalı halısının eskisi daha makbul dur Yahyalıda yerli müşteriye yeni halı yabancı müşteriye de eski halıyı satmaktayız



Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da

Liseli şefler hünerlerini sergiledi

Büyükşehir Meclis üyeleri belli oldu

"Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği cuma günü başlıyor"

Başkan Yalçın: “Güzel işler yaptık hep de ilkleri yaptık”

Başkan Palancıoğlu, genç çifte sürpriz yaparak nikâhlarını kıydı

Başkan Çolakbayrakdar, “Tarımsal üretimi desteklemek, gelecek için en büyük mirastır”

'Bilişim Akademisi' projesi