KADIN DOSTU KENT

KADIN DOSTU KENT

- Kayseri'deki kadın örgütleri, Kayseri'nin de 'kadın dostu kent' taahhütnamesini imzalaması için birer birer seslerini yükseltmeye başladılar.

Kayseri'nin hemen yanı başındaki Nevşehir; daha az gelişmiş şehirler olmasına rağmen Van, Mardin, Şanlıurfa ve Kar gibi şehirler 'kadın dostu kent' taahhütnamesini imzaladılar. Kayseri'deki kadın örgütleri, Kayseri'nin de bir an önce 'kadın dostu kent' taahhütnamesini imzalaması gerektiğini ifade ettiler.

Birleşmiş Milletler'in (BM) kadın güvenliği ve kadınların erkeklerle eşit koşullardan yararlanmalarını sağlamak için hayata geçirdiği "Kadın Dostu Kentler Projesi" kapsamında halihazırda 12 il, 'kadın dostu kent' olma taahhütte bulundu. İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van'ın ardından Antalya, Bursa, Gaziantep, Malatya, Mardin ve Samsun'un yer aldığı 12 ilin arasında Kayseri'nin bulunmamasına ilk tepki Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi Başkanı Ayşe Uzunlu'dan geldi.

Kayseri'nin 'kadın dostu kent' taahhütnamesini imzalamamasının, kadın örgütleri olarak kendilerini üzdüğünü belirten Uzunlu, söz konusu taahhütnameyi bir takım ortamlarda dillendirdiklerini, olumsuz bir tepki alamadıkları gibi, olumlu bir yanıt alamadıklarını da ifade etti.

Kayseri'nin huzur şehri olmasından ve akşamları dışarı çıkan çok sayıda kadın olmamasından kaynaklı olarak taahhütnamenin imzalanmadığı şeklindeki söylemlere ise Uzunlu, "Neden kadınlar aksam dışarı çıkmasın ki, gece vardiyasında çalışan kadınlarımız var, bu neticede bir güvenliktir. Kadın cinayetlerin son yedi yılda bin dört yüz arttığını söylüyoruz. Kadın cinayetlerinin şeklinin değiştiği, erkeklerin cesurlaştığı artık çok konuşuluyor. Hatta bu tür haberlerin basında fazla yer almasının olumsuz etki yaptığı düşünülüyor. O kadar olay yaşanırken, kadının güvenliğini istemesi normal. Ben sağlık sektöründe çalışıyorum. Gece nöbet tutup da, iş yerimden çıkıp arabaya bindiğimde ilk işim kapıları kilitlemek oluyor. Ben bu çekingenliği niye yaşayayım ki? Benim yaşadığım yerde olmayabilir ama tüm ara sokaklarda bu güvenliğin olduğunu düşünmüyorum." şeklinde yanıt verdi.

'Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi' şunları kapsıyor: Toplu taşıma duraklarına kadınların "155 Polis İmdat" hattını arayabilecekleri telefon veya çağrı sistemleri yerleştirmesi, sokakları daha güvenli hale getirilmesi, kentlerde çıkmaz sokak ve aşırı kıvrımlı yollar bulunmaması, binalarda sağır (penceresiz) cephe olmaması, MOBESE kameralarının sayısının artırılması, otoparklarda ise girişe yakın yerler sadece kadınların kullanımına ayrılması, mahallelerde kadınların istirahat etmesine, eğlenmesine ve bir araya gelişlerine imkan verecek alanlar oluşturulması, parklarda kadınların ihtiyaçlarını özgürce karşılayabilecekleri fiziki düzenlemeler yapılması, kentte sokaklar, meydanlar, otoparklar, çocuk oyun bahçeleri, parklar gibi alanların eksiksiz aydınlatması.



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da