KADİR CAN GÖKALP İLE

KADİR CAN GÖKALP İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

GÖKALP : ?ENGELLİLERİN EN BÜYÜK SORUNU ?ULAŞILABİLİRLİK´ TİR??
Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle buluşturup, kafanızdaki soru işaretlerini kaldırma anlamında gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle okuyacağınız bir ismi sayfamıza konuk ettik. Konuğumuz siyaset arenasından bir isim Ak Parti listesinin tek hatta ilimizde seçime katılacak bütün siyasi partilerin listelerindeki tek engelli aday olan Kadircan Gökalp ? Sayın Gökalp ile Politika Düzlemindeki gelişmeler, Ak Parti Politikaları, Ülke Meseleleri ve ülkemizdeki engelli sorunlarını konuştuk?
C. ÜSTEN: Sayın Kadircan Gökalp kimdir? Bize biraz kendinizi anlatır mısınız?
ENGELLİ OLUNCA TİCARİ HAYATA VEDA ETTİM?
K.GÖKALP : 1970 Kayseri doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi tamamladıktan sonra, Kayseri Meslek Yüksek okulunda Haberleşme bölümünü bitirdim. Daha sonra MÜSİAD´da göreve başladım ve arkasından ticarete atıldım. Ticaret hayatımdan vazgeçmek zorunda kaldım. Çünkü arkadaşımın kullandığı araçla G.Antep´ten gelirken, yapmış olduğumuz kazada omurilikteki sinirlerim tahrip olduğundan belden aşağım felç oldu.
C. ÜSTEN: Peki kazadan sonra engelli olarak yaşamınıza devam etmeye başladınız. Siz nasıl atlattınız bu durumu? Alışma sürecinizden bahseder misiniz?
DAHA ÖNCE HİÇ ENGELLİ ARKADAŞIM YOKTU?
K.GÖKALP : Ben engelli olmadan önce malum dünya meşakkati, yoğun bir tempo vardı hayatımda, bu arada ben engelli nedir bilmezdim, çünkü etrafımda, akrabalarımda arkadaşlarımda engelli yoktu. Sonradan engelli olunabileceği bile hiç aklıma gelmezdi. Ama insan başına gelince anlıyormuş ki bir sabah kalktığım da bende bir engelliyim.
C. ÜSTEN: Peki sizde önceden sağlıklı biriydiniz. Sizce günlük yaşamda engellilerin genel sorunları nelerdir? Siz ne tip sorunlar ile karşılaşıyorsunuz?
ENGELLİLERİN EN BÜYÜK SORUNU ?ULAŞILABİLİRLİK´ TİR?
K.GÖKALP : En başta ne olursa olsun, ?Ulaşılabilirlik´. Çünkü hangi tarz engelli olursa olsun, ulaşım olmadan, evinden dışarı çıkamadıktan sonra, otobüse binemedikten sonra, okula gidiyorsa okuluna gidemez, işine gidiyorsa işine gidemez, sosyal bir aktiviteye katılacaksa oraya katılamaz. Yani ulaşım sorunu çözülmeden bir defa hiçbir şey olmaz. 5378 sayılı kanunla birlikte bu konuya çok fazla özen gösterildi. Bu sayede engellilerinde bir kanunu oldu artık. Biliyorsunuz artık son kanunlarla Apartmanlar, yeni yapılan binaların hepsinde engelli rampası veriliyor. Bu tip titiz ayrıntılar yapılıyor, bunlarda bizi çok mutlu ediyorlar.
C. ÜSTEN: Peki engellilerin kendi durumlarına baktıklarında eksiklikleri neler? Yani hatalar sadece sağlıklı insanlarda mı oluyor? Yoksa engellilerinde yapmış oldukları hatalar var mı?
TÜRKİYE´DE İLK DEFA ENGELLİLER KAYAK TAKIMINI OLUŞTURDUK?
K.GÖKALP : Ülkemizin ortalama %12´si engelli. Bu azımsanacak bir rakam değil. Bunu aileleri ile düşündüğümüz zaman rakamsal boyut artıyor. Engelliler 15 yıl önce manevi olarak bir çöküntü içerisindeydiler. Çünkü maddiyatları olmadıkları için dışarı çıkamıyorlardı. O zamanlar otobüsler ücretliydi. Arkadaşlarımız evden çıkamıyordu. Bu sebepten engelliler ruhsal bir bunalım içerisindeydi. Bir de okuma seviyesi çok düşüktü engellilerde. Bende kazadan sonra engelli kimdir? Nedir? Diye araştırdım. Engelli arkadaşlarımla sosyal etkinlikler yapmaya başladık. Amacımız sadece, engellileri topluma kazandırmak, sosyal hayata bağlamaktı. Bununla ilgili konferanslar verdik, seminerler yaptık. Erciyes A.ş ve Büyükşehir Belediyemizle, Erciyes Engelliler Kış ve Doğa Sporları Kulübünü kurduk. Türkiye´de ilk defa engelliler kayak takımını oluşturduk. Biz Erciyes´te kayak yapıyoruz. Düşünebiliyor musunuz? Bizim gibi bir insan Erciyes´te kayak yapıyor. Evden bile çıkamayan bir engelliyi Erciyes´e çıkardık. Bundan 15 yıl öncesinde Erciyes´e engellilerin çıkma gibi bir imkanı yoktu. Ama başkanımıza teşekkür ediyoruz. Master Planı doğrultusunda engellilere yönelik asansör olsun, rampa olsun yenilikler getirildi. Buda bizi çok mutlu ediyor. Bununla ilgili olarak Paraşütle atlayış yapıyorum, yelken yapıyoruz. Türkiye´de yine ilk olanlardan biri. Özel yelkenlilerimiz var, bunlarla birlikte denize açılmanın özgürlüğünü yaşıyoruz.
C. ÜSTEN: 4 Ekim´de Sayın Başbakan Davutoğlu seçim bildirgesini yayınladı. Bildirgenin kapsamında i engellilere yönelik maddeler yer alıyor. Sizin düşünceniz nedir bu bildirge de engelli talepleri yeterince yer bulmuş mu? Siz nasıl buldunuz bir engelli birey olarak değerlendirirmisiniz?
KAMUDA İSDİHDAM OLARAK EN YÜKSEK KONTEJAN RAKAMINA ULAŞILDI?
K.GÖKALP : Cumhuriyetin 1923 yılında kurulduğunu düşünecek olursak, 1923´ten 2005´e kadar kaç yıl geçti ve engellilere yönelik neler yapıldı? Neredeyse hiçbir şey yapılmadı. Ama bu engelli kanunuyla birlikte o kadar çok şeyler yapıldı ki. Engellilere bakacak birinci derece yakınına devlet 830 lira bakım ücreti ödenmekte. Eğer ağır engelli ise bu para her ay verilmektedir. 2007 yılında bu hizmetten yararlanan engelli sayımız 30.368. 2014 yılında bu sayı 466.477 kişi bu maaştan yaralanıyor. Bu yıl ilk defa devlet memuru olarak atanacak engelliler merkezi bir sınav uygulamasının yapılması uygun görülmüştür. 2002 yılı itibari ile engelli kontenjan sayımız 5.777 iken 2015 yılı Mayıs ayı itibari ile 37.031´e yükselmiştir.
C. ÜSTEN: Peki bildirgede başka altı çizilecek konular var mı engellilere yönelik olarak?
ENGELLİLERİN BİLGİ VE TEKNOLOJİLERE ERİŞİM İMKANLARI ARTIRILACAK?
K.GÖKALP : Bildirgede, engellilerin bilgi ve teknolojilere erişim imkanlarının artıracağız. Görme ve ortopedik engelliler başta olmak üzere ihtiyaç sahipleri için gerekli yazılım ve donanım teşvik edilecektir. Yaklaşık 350 bin engelli vatandaşımızın, bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımı sağlanacaktır. Engelli gençlerimizin yaşamını kolaylaştırmak, toplumla bütünleşmelerini sağlamak, fiziksel alt yapılarını güçlendirmeye devam edilecektir. Zaten onlar yapılıyordu, daha da güçlendirilerek devam edilecektir.
C. ÜSTEN: 1 Kasım seçimlerinde eğer milletvekili olarak seçilirseniz, Kayseri´deki engellilere vereceğiniz bir müjde var mı?
BİZ PARTİ OLARAK ENGELLİ DİYE BİR AYRIM GÖZETMİYORUZ?
K.GÖKALP : Elbette var. Örneğin ulaşım. Ulaşım konusunda iç hatlardaki tramvay ve otobüsler engellilere ücretsizdir. Bunun yanında standart olanlarımız var. Yol, kaldırım. bunlar zaten yapılıyor. Almanya´da engellilere yönelik yapılan iyileştirmeleri araştırma fırsatı buldum. Oralar engelli gibi bir kavram yok diyorlar. Bizde standart diyorlar. Engelli diye bir ayrım gözetmiyoruz. Çünkü engelli de sabah servis aracıyla işine gidiyor, geliyor, pazara, çarşıya gidiyor. Sosyal hayata bağlı. Herşeyi normal sağlıklı bir insan nasıl yapıyorsa engellilerde rahat bir şekilde yapıyor. Engelli vatandaşlaş ta normal bir insanın yaptığı her şeyi rahat bir şekilde yapmalı zaten. Biz Kayseri´deki engelli vatandaşlarımıza elimizden geleni yapıyoruz. Bakın artık Kayseri´de tekerlekli sandalyesi olmayan engelli var mı? Ben çok iyi hatırlıyorum, Annesi çocuğunu okula sırtında götürüp getirirmiş. Şuanda Kayseri´de bu durumlar kalmadı. Hatta bıraklım bunları engelli olupta otomobili olmayan kişi sayısı çok az. Bu çok sevindirici bir olay. Kayseri´mizde parklarda engelliler için spor alanları yapıldı. Engellilerin de spor yapabileceği aletler koyuldu. Bu yüzden Belediye Başkanımıza teşekkür ederiz. Bunun yanı sıra engellilere mola evleri yapılacak. Bu şu anlama geliyor. Mesela bir ailenin bir engelli çocuğu var. Engelli çocuğunu evde bırakıp çarşıya gidemiyor. Yada herhangi bir rahatsızlığından dolayı hastaneye gidemiyor. Yani hiçbir işini yapamayıp ona bağımlı olarak kalıyor. Ona istinaden engelli mola evlerinde çocuğunu oraya bırakıp, 1-2 saat ya da gün boyu işini halledip tekrar gelip normal hayatına dönebilecekler. Daha sonra Kayseri´mizde engelsiz yaşam merkezi kurulacak. Yani son zamanlarda projeleri bitmek üzeredir. İnşallah önümüzdeki sene hayata geçecektir. Yeri Erciyes Üniversitesi´nin tam karşısındaki boş arsada 35 bin metrekare alan var. Burasının 5 bin metre karesi kapalı alan olacak. 10 bin metre karesine engelli park yapılacak burada, spor salonları, basketbol, tenis, futbol gibi salonlar yapılacak. Kütüphane, sergi solanu, oturma yerleri, mescit, bunlara benzer bir çok alan orada gerçekleşecek.
C. ÜSTEN: Sayın Gökalp, seçim çalışmaları ile birlikte diğer vekil adaylarıyla birlikte çok gezme fırsatı buluyorsunuz. Bu gezme esnasında vatandaşlardan en çok talep ettiği konu nedir?
VATANDAŞ EN ÇOK TERÖRÜN SON BULMASINI İSTİYOR?
K.GÖKALP : Malum kısa bir zaman kaldı. Bu kalan zamanda yoğun bir tempo ile koşuşturuyoruz. Bu durumda tabi daima halk ile iç içeyiz. Bir çok sohbetimiz de oluyor elbette. Ama şu kesin ki %90 halkımız bizden çok memnun. Bizleri seviyorlar, biz de onları çok seviyoruz. Bizi gördüklerinde yanımıza geliyorlar. Onları görünce biz de çok mutlu oluyoruz. Daha güçlü bir Türkiye olmak için birlik ve beraberliğimizin devam etmesi gerekiyor. Tabi bizden istekleri ilk başta terörün bitmesi ve işsizlik. Huzurun olmasını, bu kaos ortamından bir an önce kurtulmak istediklerini dilegetiriyorlar.
C. ÜSTEN: Hepimizin canı bağrı yandı zaten bu terör belasından. Bu terör nasıl çözümlenir, nasıl son bulacak? Siyaset arenasının temsilcileri neler yapmalı?
HER DAİM DİK DURUŞUMUZU MUHAFAZA ETMELİYİZ?
K. GÖKALP: Ben öncelikle şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyor. Ankara´da yaşanan terör olayını kınıyorum. Neden yapılıyor bunlar, bizim Türkiye´mizde o kadar güzel şeyler yapılıyor ki, o kadar güzel yerlere yapıldı ki, ne kadar misli misli ülkemiz büyüdü, yollar, köprüler. Bunları baltamak adına ellerinden gelen herşeyi yapıyorlar. Ama biz dik duracağız, kesinlikle bunlara mahal vermeyeceğiz. Bunların önüne geçmek için canla başla çalışacağız.
C.ÜSTEN : Çok teşekkür ederiz Sn. Gökalp? Hem siyasi kariyerinizde, hem de gündelik yaşamınızda başarılar dileriz? Allah´a emanet olun?
K.GÖKALP : Bende sizlere çok teşekkür ederim? Tük okuyuculara saygı ve sevgilerimi sunarım?.



“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı