KALITIMSAL RETİNA HASTALIĞI YENİ YÖNTEMLERLE TEDAVİ EDİLİYOR

KALITIMSAL RETİNA HASTALIĞI YENİ YÖNTEMLERLE TEDAVİ EDİLİYOR

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Öner, geçmişte tedavi edilmeyen kalıtımsal retina hastalıklarının, tıptaki son gelişmelerle durdurulabildiğini söyledi.

Halk arasında gece körlüğü ya da tavukkarası olarak bilinen kalıtımsal retina hastalıklarının, oku vizyon sayesinde tedavi edilebildiğini belirten Prof. Dr. Ayşe Öner, ?Uygulama sırasında başın iki tarafına ve damla anestezisi sonrasında göze elektrotlar yerleştiriliyor. Göze yerleştirilen elektrotlar kişinin yüzüne ve gözüne göre ayarlanarak elektriksel uyarı dozu belirlenip kaydediliyor. Doz ayarlama sonrasında 30 dakika süre boyunca işlem gözlere uygulanıyor. Bu işlem haftada bir tekrarlanıyor? dedi.
Tedavinin bilinen bir yan etkisi olmadığını kaydeden Prof. Dr. Ayşe Öner, oku vizyon seansı sonrasında birkaç gün gözlerde batma, kızarıklık ya da yabancı cisim hissi olabileceğini ancak bu şikayetlerin kısa süre sonra geçeceğini ifade etti.
Kök hücre tedavisi umut verici
Kök hücre tedavisinin de yakın zamanda kalıtımsal retina hastalıklarında kullanılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Ayşe Öner, ?Dünyada ve Türkiye´de çalışmaları devam eden ve henüz deneysel aşamada olan kök hücre tedavisinin, retinitispigmentosada, diğer kalıtımsal retina hastalıklarında ve ileri evre kuru tip makula dejenerasyonunda uygulandı ve başarılı sonuçlar alındı. Kök hücreler kalıtımsal retina hastalıklarında retinanın altına ya da göz içine uygulanıyor. Bu çalışmalar henüz faz II aşamasında. Faz III aşamasına geçtiğinde deneysel olmaktan çıkıp rutin bir tedavi olarak kabul edilecek ve kalıtımsal retina hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek. Bu tedavide otolog denilen kişinin kendi kök hücresi ya da allojenik denilen başka bir kişiden elde edilen kök hücreler kullanılabiliyor? diye konuştu.
Gen tedavisi yeni bir çözüm
Kalıtımsal retina hastalıklarının tedavisinde denenen bir diğer tedavi şeklinin de, kaynağa odaklanan gen tedavisi söyleyen Prof. Dr. Ayşe Öner, ?Aynı gen içinde farklı mutasyonlar olabiliyor ve bu mutasyonlar farklı hastalık görünümlerine yol açabiliyor. Bu durum hastalıklarla ilgili genetik çeşitliliği daha da karmaşık hale getiriyor. Ancak son yıllarda meydana gelen gelişmeler, genetik problemlerin daha iyi anlaşılmasına ve gen tedavilerinin uygulanabilmesine imkan sağlıyor. Yapılan çalışmalarda kalıtımsal retina hastalıklarının iyileşmesinde alınan sonuçların oldukça başarılı olduğu görülüyor. Gen tedavisi ile ilgili ilaçların geliştiriliyor ve çok yakında tedavide uygulanabilecek? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı