KASKİ GENEL MÜDÜRÜ BATUKAN

KASKİ GENEL MÜDÜRÜ BATUKAN

KAYSERİ GENELİNDE HASTALIĞA SEBEBİYET VERECEK SUYUMUZ YOK

KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan, son günlerde içme sularında salgın hastalığı yapıyor söylentilerine açıklık getirdi. Batukan, Kayseri genelinde hastalığa sebebiyet verecek hiçbir suyumuz yok. Bütün sularımız içilebilir nitelikte sağlıklı ve temiz gönül rahatlığıyla tüketilebilir dedi.
KAYGRUP mikrofonlarına sorularımızı yanıtlayan KASKİ genel müdürü Ender Batukan son günlerde artan suda salgın var, çeşme suyu içmeyin gibi söylentilere netlik getirdi. Batukan hafta içerisinde su kuyularındaki elektrik arızası nedeniyle aksama olduğunu belirterek sorunun kalmadığını söyledi. Batukan içme sularında herhangi bir sıkıntı veya salgın söz konusu olmadığını belirterek şöyle konuştu.
Çarşamba günü elektrikteki bir dalgalanma nedeniyle İldem´i besleyen kuyularımızdaki yatay pompalarımızın motorları devre dışı kaldı elektrikler kesildi borular hasar gördü ve tesisat su altında kaldı. Pompaları tamamen değiştirdik arıza giderilince suyu verdik. Cuma günü 19.50´de trafomuz yandı aynı bölgede ikinci bir arızayla karşılaştık sabah dört buçuğa kadar elektrik şirketi ve kendi ekibimizle yeniledik. Cumartesi geceye kadar İldem´de böyle bir sıkıntı yaşadık ama bu tamamen elektrikten kaynaklanan yani KASKİ´nin insiyatifi dışında olan bir arızaydı hafta sonu toparladık şuan bölgede sıkıntımız kalmadı basını da bu konuda bilgilendirdik. Ama cumartesi gece depolarımız dengeyi sağladı ve o günden beri bölgede bir sıkıntımız kalmadı.
İkinci konu ise Türkiye genelinde Maraş Elbistanda´ki suyla ilgili bir gündem oluştu. Biz Türkiye genelinde suyla ilgili sıkıntı olduğunda dikkat kesilip onun kaynağını araştırıyoruz. Oradaki sıkıntıya sebebiyetin ne olduğunu kimya mühendisi laboratuar müdürümüz Seçil Hanım araştırma yaptığında nano virüsün sebep olduğunu ve bizim suları incelediğimizde hiçbir şekilde bizim sularımızda olmadığını tespit ettik. 15 Temmuz sonrasında ülkemiz genelinden de insanları rahatsız edici tavır davranışlar görüyoruz. 15 Temmuzdan sonra suya mikrop katıldı, zehirlendi gibi Kayseri´de kamuoyunda sosyal medyada çıkan haberler insanları rahatsız etmek, tedirgin etmek ve huzursuz etmek amacında olduğu için biz hemen o konularda öyle bir şey olmadığını kamuyla paylaştık ve sağ olsun sağduyulu vatandaşlarımız anında geri dönerek öyle bir olay olmadığını belirttiler. Havaların sıcak gitmesi, yediğimiz gıda maddelerinden kaynaklanan veya başka sebeplerle sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebebiyet verdiği kamuoyunda söyleniyor. Biz bunları incelediğimizde sağlık müdürlüğüyle görüştüğümüzde rutin olarak bunun görüldüğünü bölgesel olarakta bir farklılık göstermediğini yani artış göstermediğini belirtti. Örneğin Elbistan´da 140 bin nüfuslu ilçeden 52 bine yakın insan hastaneye başvurmuş. Kayseri 1 milyon 200 bin nüfuslu bir şehir burada 300-400 bin kişinin hastaneye başvurması gerekirdi ki bu mümkün değil bu vaka 3-4 bini geçmeyen ve normal olarak rutin bir vaka bunu abartmaya veya bundan dolayı insanları huzursuz edip sorunun sudan kaynaklandığını ifade ederek insanların rahatsız edilmesini doğru bulmuyorum.
Bizim suyumuz denetim altında geçtiğimiz ağustos ayında her gün yaklaşık 30 noktadan 1106 tane su numunesi alınmış. Suyun içinde de 11.099 adet parametriğe bakmışız ve şimdiye kadarda hiçbirinde olumsuz bir sonuç çıkmamış vatandaşlarımızın içi rahat etsin. Su kontrol ve denetim altında gerek çocuklar gerek yetişkinler için rahatsızlığa hastalığa sebebiyet verecek hiçbir unsur söz konusu değildir.
Hekimlerin özellikle çocuklara suyu kaynatarak verin sularda sıkıntı var gibi yorumları yanıtlayan Batukan şöyle devam etti.
Musluktan akan suyumuz; yeraltından ya da ürettiğimiz kaynak noktasından alıp musluğa kadar en ufak bir el teması olmadığı için kirlenme söz konusu değil. Musluktan akana kadar hazır sulardan daha temiz bir suyumuz var çünkü otomatik ölçüm sistemlerimiz var bu sistemlerde anlık olarak sudaki kloru, pH, sıcaklığına kadar görebiliyoruz hiçbirinin kirlenmediğini sağlık bilgisi olarak korunduğunu görebiliyoruz fakat kullanılan kaplar veya çocuğun elleri, kirletici unsurlar olabilir doktor tedbir olarak suyun kaynatılarak içilmesi söyleyebilir ama bu bizim suyumuzun kirli olduğu anlamına gelmemelidir. Önceki gece Talas´ta çok yoğun bir şikâyet olduğunu acil servisin dolup taştığını ishal ve karın ağrısıyla vakaların geldiği yayılınca içme suyu daire başkanımız gece 11 buçukta Erciyes Tıp Fakültesinde Acil Bölümüne giderek yerinde görmek istedi gittiğinde oradaki nöbetçi bir doktorla görüştü. Doktor böyle bir olay olmadığını birkaç tane vaka geldiğini ama bunu her gece rutin bir hastalık olduğunu bir anormallik olmadığını bunun abartıldığını teyit ettik ve içimiz rahat etti. Şuanda Kayseri genelinde böyle bir hastalığa sebebiyet verecek hiçbir suyumuz yok. Bütün sularımız içilebilir nitelikte sağlık bilgisi şartlarında ve temiz gönül rahatlığıyla tüketsinler bu yazılanlardan da etkilenmesinler bunlar kasıtlı olarak insanları huzursuz etmek amacıyla yazılan yazılardır. Biz bunlara katılmıyoruz çünkü denetlediğimiz her gün aldığımız numunelerde bu hastalığa sebebiyet verecek en ufak bir unsur söz konusu değil.
Bir konuya daha değinmek istiyorum. Kayserimize bir hizmet daha sunuyoruz her gün aldığımız numuneleri, yaptığımız analizleri internet web sitemizde yayınlıyoruz. Eğer bizim ifadelerimiz yeterli olmazsa www.kaski.gov.tr adresinden ana sayfa üzerinden su kalite kontrol raporları ismi altında her mahallede günlük aldığımız su numunelerinin raporunu görebilir buradan da suların temiz olduğu kanaatine ulaşabilirler bu hizmetimiz 24 saat internet sitemizde yayınlıyoruz buradan da bakıp sonuçları irdeleyebilir. Maksadımız insanların içini rahat ettirmek. Bu konuda insanların içini huzursuz etmek istiyorlar çünkü hassas bir konu buna fırsat vermemek lazım sizin vasıtanızlada bunları duyurmuş olmak beni fazlasıyla memnun etti.
HABER:SÜLEYMAN ERDOĞAN



“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu

Yeni dönemin ilk kırsal ziyaareti Yamaçlı'ya

Melikgazi'nin imajı kentsel dönüşümle yenilenmeye devam ediyor