KAYSERİ ATALARININ İZİNDE

KAYSERİ ATALARININ İZİNDE

Keykubadiye Sarayı kazı çalışmaları sürüyor

Selçuklu medeniyetinin en önemli şehirlerinden birisi olan Kayseri´deki ata yadigarı eserlerin ortaya çıkarılması için Büyükşehir Belediyesi de tam destek veriyor. Kültepe´deki kazı çalışmalarını destekleyen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Keykubadiye Sarayı kazı çalışmalarına da katkıda bulunuyor.  

   Bakanlar Kurulu kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan kazı çalışmalarıyla Keykubat Tepesi´nde bulunan Keykubadiye Sarayı gün yüzüne çıkarılıyor.

   Kaykubadiye Sarayı Kazı Heyeti Başkanı olan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Baş kazı çalışmalarına 2015 yılında başladıklarını söyledi. Keykubadiye Sarayı´nın Anadolu Selçuklu dönemi için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Baş, "1220´li yıllarda Alaaddin Keykubat döneminde yapılan sarayda 1243 yılında Moğolların Anadolu´yu istilası sırasında önemli tahribat meydana geldi. 1265 yılında sarayın terk edildiğini biliyoruz; ama kazılar ilerledikçe daha sonraki dönemlerde de buralarda yerleşim olduğunu gördük" dedi.

KAZI HEYETİNDEN BÜYÜKŞEHİR´E TEŞEKKÜR

   Kazı çalışmalarında geçen yıl ve bu yıl çok önemli bir yol kat ettiklerini ve önemli veriler elde edildiğini ifade eden Prof. Dr. Ali Baş, "Kazı alanında ayakta iki yapı var. Bunlardan biri Küçük Köşk olarak belirttiğimiz dört kemerli yapı. Diğeri de Büyük Köşk dediğimiz Tonuzlu yapı. İlk kazımız dört kemerli yapının çevresinde yoğunlaştı. İki senede epeyce yol kat ettiğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

   Kazı çalışmalarına kurum ve kuruluşların da destek verdiğini dile getiren ve bu kuruluşların başında Kayseri Büyükşehir Belediyesi´nin bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baş, "Kazıda kullandığımız malzemelerin temininden, kazı heyetinin ihtiyaçlarına kadar birçok noktada Kayseri Büyükşehir Belediyesi´nin desteğini görüyoruz. Kazı alanının hemen yanındaki binamızı da Büyükşehir Belediyesi yaptırdı. Kültürel amaçlı bu çalışmalara katkı sağlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi´ne Başkanımız Mustafa Çelik nezdinde çok teşekkür ediyorum. Kazı çalışmalarımıza ayrıca Kayseri Şeker Fabrikası da destek veriyor, onlara da teşekkür ediyoruz" dedi.

"TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDİYORUZ"

   Kayseri Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Hamdi Elcuman da yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediyesi´nin tarihimize sahip çıkmaya devam ettiğini belirterek, "Yıllardır Kültepe Kaniş Karum kazılarına destek veriyoruz. Kazı Heyeti Başkanı olan Hocamız Keykubadiye Sarayı´nın kazısını başlatmak istediklerini belirtince çok heyecanlandık. Çünkü,  Selçuklu´ya bir dönem başkentlik yapmış Kayseri önemli Arkeolojik alanlardan biri. Kültür Bakanlığı izni ile yapılan kazı çalışmalarına destek veriyoruz. Buradan çok güzel bulgular elde ediliyor. Bu eserlerin bir kısmını Selçuklu Müzesi´nde sergiliyoruz. Çıkan yeni bulguların da bir kısmını Selçuklu Müzesi´nde bir kısmını da inşaatını tamamladığımız Arkeoloji Müzesi´nde sergilemeye devam edeceğiz" diye konuştu. 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü

Çocuk Kitap Fuarı Ve Şenliği’nde çocuklara özel konser

Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı

Talas'ta bu hafta 'Maharetli Eller' günü