KAYSERİ ERZURUM´UN ARDINDAN

KAYSERİ  ERZURUM´UN ARDINDAN

EN UCUZ SUYU KULLANAN 2. BÜYÜKŞEHİR

Sevgili Okurlar;   haftanın röportajında  bu gün  Kaski  Genel Müdürü Ender Batukan´a konuk olduk?  Niyetimiz  hizmet alanının genişlemesiyle  birlikte  çalışma sistemlerinde  ne gibi değişiklikler oldu. İş hacminin artıp, görev alanın genişlemesi  artı ve eksileri ile  Kaski´nin çalışma sistemine nasıl yansıdı? Daha da önemlisi   bu yansımanın  biz  vatandaşa  nasıl döneceği  konusunda  bilgi sahibi olmak ve sizleri  de bilgilendirmek?   

Ve  Kaski Genel Müdürü Sayın Ender Batukan´la keyifli bir sohbete başladık. Öncelikli olarak Kaski´nin görev alanının genişlemesiyle birlikte yani taşra su ? kanalizasyon hizmetlerini Kaski´nin götürüyor olmasıyla birlikte, ne gibi değişiklikler oldu, görev ve yükümlülüklerde ne gibi değişiklikler oldu, ilçeler başta olmak üzere belde ve köylere ne gibi yatırımlar yapılıyor. Burada işlemler nasıl yürüyor. Eskiden köy diye tabir ettiğimiz ama şuan için mahalle olarak geçen meskenlerde su aboneliği nasıl gerçekleşiyor vs gibi bir çok konuyu kendilerine sıra  ile sormaya  başladık . Kısacası bugün masaya Kaski´yi yatırdık.

C.ÜSTEN : Evet Sayın Batukan, Merhabalar öncelikle.

E. BATUKAN: Merhaba hoş geldiniz.

C. ÜSTEN: Öncelikli olarak şunu soralım, görev alanınız genişledi, eskiden sadece Kayseri şehir merkezine ve yakın hinterlanda hizmet verirken şimdi en uç köylere kadar bütün işler hizmetinize bağlandı. Bu nasıl bir değişiklik yaptı programınız da alanınızda? Buna dair hazırlıklar 1 yıl sürdü ama şuan için sanırım tamamlandı değil mi?

 

DEĞİŞİM 2005 YILINDA  BAŞLADI?

E. BATUKAN: Doğru, çalışmalarımızda bir aksaklık yok, şöyle başlamak istiyorum; öncelikle böyle bir fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Birçok vatandaş atık su çalışmalarımız ile ilgili bilgi sahibi değil, onları da sizlerin aracılığı ile paylaşıp değerlendirelim. 2005 yılına kadar Kayseri Büyükşehir Belediyesi yalnızca iki ilçeden ibaretti, Kocasinan ve Melikgazi. 2005 yılında 5216 sayılı kanun çıktı ve bu kanun ile beraber, ilçe sayımız 5´e çıktı; İncesu, Talas, Hacılar da Büyükşehir Belediye kapsamına girdi. Bu alan içerisine 19 belde de hizmet alanımıza girdi. Burada en çok su ve kanalizasyon alanında hizmetler vardı gördüğümüz kadarıyla ve ilk etapta biz tespit ettiğimiz eksiklikleri giderdik. Şuan itibari ile %96 ? 97 seviyesinde bu 5216 sayılı yasa ile bağlanmış bölgenin su ve kanalizasyon, atık su hizmetlerini tamamladık. Bu yerlerin tamamı bizim içme suyu kapsamında ve suyunu temin ediyoruz. En son yatırım bu sene İncesu´ya yapılıyor. Yılsonu itibari ile oda bitecek. Bittikten sonra bu bölgede yaklaşık 50 yıl su sorunu giderilmiş olacak. Aynı zamanda bu bölgenin tamamına atık su arıtma tesisine, kirletilmiş olan sular, doğa ya verilmeden önce arıtma tesisinde temizleniyor. Biliyorsunuz Boğazköprü´de arıtma tesisimiz var, 110 bin metre küp kapasiteli, bunun yanında biz 5 tane daha tesis yaptık. Bu küçük ölçekli 5 tesis çıkış suları sulama suyu karakterinde olan tesisler. Bu tesisler ile beraber bu bölgenin su ve kanalizasyon, arıtma sorunlarını bitirdik. Tabi bunlar ile bitmiyor. 6360 sayılı bir kanun daha çıktı. Bu kanunla 11 tane ilçe bağlandı hizmet alanımıza. Bu ilçelerle beraber 32 tane belde, 490 tane de köy bağlandı.

C. ÜSTEN: Bu durum hizmet akışını ve iş hacminin 5´e katlaması mı oldu?

 

3 YILLIK BİR  PROGRAM YAPARAK İŞE BAŞALDIK?

E. BATUKAN: Daha fazla oldu neden? Nüfus olarak değil ama dağınıklık olarak ve küçük ölçekli yerleşim olarak bizim iş kapasitemiz çok arttı. Neden derseniz, ben sabah buradan çıkıyorum, Yahyalı´nın Büyükçakır köyüne gidip gelmeye akşam oluyor. Bu bizi biraz yoruyor, yetişmekte zorlanıyoruz ama bu hizmete bir engel değildir. Biz 3 yıllık bir program yaptık ve geçen sene seçimle beraber başladık, biz bu eksikleri tespit ettik. İlk önce eksik olarak su, ikinci kanalizasyon, üçüncü arıtma olarak yapımına başladık.

C. ÜSTEN: İçme suyu anlamında sanırım il genelinde çok fazla bir sorun yok. Özellikle yaz aylarındayız işte, su sıkıntı hep olur, gerçi bu sene yağışlar biraz bol oldu ama önümüzdeki süreçte su sıkıntısı çekme ihtimalimiz yok değil mi?

2050 YILINA KADAR SU SIKINTIMIZ YOK?

E. BATUKAN: 2008 yılında hatırlarsanız biz Erciyes´te uluslar arası sempozyum düzenlemiştik. Bu sempozyumun konusu, küresel ısınmanın Erciyes Dağına etkisi diyeydi. Oraya gelen bir Japon uzman; önümüzdeki 50 yıl içersinde Afyon´dan başlayacak ve Kayseri´yi de içine alacak bir kuşakta su ile ilgili bir sıkıntı yaşanabileceğini ve daha doğrusu yağış rejiminden dolayı burada suyun azalabileceğini söylemişti. O yıl büyükşehir Belediye Başkanımız ile beraber oturduk bir program yaptık. Kayseri´yi susuz bırakmayalım, çünkü yanı başımızda Erciyes var, bizim içme suyu oradan besleniyor. Ve etrafımızda bulunan Karasazlık ve Sarımsaklı ovasından o suları kullanım için alıyoruz. İller bankası ve Devlet Su İşleriyle görüşerek 2008 yılında başlattığımız bir proje var. 2 yıl sürdü, 2010 yılında bitirdik. Şu anda OSB´nin arkasında bulunan Dokuz Pınarlar bölgesinde, şehrin iki buçuk milyon nüfusuna yetecek kadar suyu tesislerimize getirdik. Şuanda da yıllar içerisinde belli miktarlarda kullanıyoruz. Ama şunu söyleyebilirim. Kayseri´nin nüfusunun iki buçuk milyon olana kadar yani 2050 yılına kadar su sıkıntımız yok. Bunu gönül rahatlığıyla söyleye bilirim.

C. ÜSTEN: Kayseri´de su hizmetleri pahalı mıdır? Diğer çevre ve emsal iller ile karşılaştırdığımızda, biz suyu pahalı mı kullanıyoruz?

KAYSERİ  16 BÜYÜKŞEHİR İÇİNDE  ERZURUMUN ARDINDAN  EN UCUZ SUYU  KULLANIYOR

E. BATUKAN: Şöyle söyleyeyim, Kayseri şuanda Erzurum´dan sonra 16 Büyükşehir içerisinde en ucuz su kullanan şehirdir. Konya bile bizden daha pahalıya kullanıyor. Bir tek Erzurum bizden ucuz kullanıyor 16 şehir içerisinde, biz 15´inci sıradayız, en ucuz kullananlar bakımından, 16´ıncı Erzurum. Dolayısıyla Kayseri en ucuz kullanan illerden biri. Ve şunu da açıklıkla söyleyeyim, kullandığımız su, memba suyu kalitesindedir. Sizin evlerinizden musluklarınızdan akan su, gönül rahatlığı ile içile bilinecek kalitede, bu da çok önemli. Biz başka şehirler gibi kullanma suyu vermiyoruz. Barajın yüzeyindeki suyu arıtıp vermiyoruz. Biz Erciyes´ten suyu kuyulardan alıp vatandaşa verdiğimiz su memba kalitesinde ve gönül rahatlığı ile içilebilecek kalitede. Bu su bu fiyata en ucuz su diyebilirim.

C. ÜSTEN: Önceki günkü toplantıda özellikle taşra bölgeleri için, su kullanımının ücretlerini pozitif anlamda bir durum gelişmiş. Bunu tam olarak aktarabilir misiniz? Taşradaki hemşerilerimiz daha mı uygun fiyata kullanacaklar suyu?

ÇELİK  BAŞKANIN ARZUSU  ÜZERİNE  İLÇELERDE  VE KÖYLEDE SUYU  UCUZLATTIK?

E. BATUKAN: Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Çelik´in bir düşüncesi oluştu. Kırsal yöredeki dar gelirli insanların suyu daha rahat kullanabilmeleri ve suyu kendilerine problem etmemeleri için su fiyatlarını onların lehine düzeltme imkanı sağladık. Biz bir ayda bir çalışma yaptık ve 2014 yılında bize bağlanan 30 beldeyi 400´e yakın köyü su fiyatlarını minimum seviyeye çektik, 22 kuruşa çektik. Bunu neden yaptık? Geçen sene buralar bize bağlanınca meclis bir karar almıştı. Demişti ki, Mevcut su fiyatları ilgili belediyelerin, belediye başkanı ve belediye meclisinin aldığı kararları uygulamaya devam edelim demişti. Bu fiyatlarda 30 yerde 30 farklı fiyat oluşturulur. 1 liranın üzerinde fiyatlar var. Ben size hemen söyleyeyim. Özvatan küpeli ilçesi, 51 metre küpün üstü 10.85 lira. İçme suyu fiyatı bu evlerde kullanılan mesken. Yani bu şekilde 70 kusur tane değişik tarife vardı. Şimdi Başkan Bey btün bunları sağlıklı bir şekilde su tüketimini kullanmak için bu fiyata indirdi.

C. ÜSTEN: İlçe merkezleri de bu fiyata dahil mi?

E. BATUKAN: Biliyorsunuz 11 tane ilçe bağlandı bize. Bu ilçelerde de her birinde değişiklik arz ediyordu. Mesela hemen ben size göstermek istiyorum, mesela Develi, 0,10 metreküp 1.21 lira, 31 metre küpün üstü 2.15 lira. Böyle yüksek su fiyatları vardı. Bu şekilde yüksek su fiyatları vardı. 90 kuruşa çekti Başkan Bey. Bunlar içinde de bir adalet olsun dedi ve fiyatları hepsi aynı olsun dedi ve bu fiyatları düşürdük, birçok ilçede de su fiyatları da düşmüş oldu.

C. ÜSTEN: Peki yeni eklenen yerlerde hizmet nasıl olacak? Örneğin benim köyüm Bünyan İlçesine bağlı Sıvgın köyü. Benim hemşerilerim mesela su abonesi almak için ne yapacak? Merkeze mi gelmesi gerekiyor?

HİZMETİ  TAŞARAYA  VATANDAŞIN AYAĞINA  GÖTÜRÜYORUZ?

E. BATUKAN: Hayır gelmesi gerekmiyor.  Biz o bölgeye götürdük. Yani tabir gereği ilçelerin merkezlerine taşıdık. Hiçbir kimse hiçbir sorun için kalkıp Kayseri´ye gelmiyor. 12 ilçede su kanal hizmetlerini, abonelik hizmetlerini veriyoruz. Ve buralarda tahsilât hizmetlerini de açtık. PTT ile anlaştık en ücra noktalarda bile su parası yatırma şansları var. Yetişmeyen yerlerde seyyar veznemiz var. Bunu yönlendiriyoruz. Özellikle o bölgenin pazarı olduğu gün, kalabalık olduğu gün veya muhtarın ödenmesini uygun bulduğu gün aracımızı gönderiyoruz. Bu güne kadarda bu konuda hiçbir şikayet gelmedi.

C. ÜSTEN: Kanalizasyon yatırımları ve sözünü ettiğimiz çalışmalar, yatırımlar ciddi kaynak gerektiriyor. Kaynak olarak sadece öz kaynaklarınızı mı kullanıyorsunuz? Yoksa destek alıyor musunuz? Bu çalışmaların finansmanı nasıl karşılanıyor?

YATIRMLARI  KENDİ ÖZKAYNAKLARIMIZLA FİNANSE EDİYORUZ?

E. BATUKAN: Biz hiçbir yerden para almıyoruz. Bütün gelirimiz sudan topladığımız para. Tahsilat oranımız %99,5. Su kanalı idareleri içerisinde en yüksek tahsilat oranına sahibiz. Paramız var yatırım içinde şu ana kadar hiç kredi kullanmadık. Kendi paramızdan, öz kaynaklarımızdan bu yatırımları yapıyoruz. Ama şu bir gerçek ki önümüzdeki yıllarda bu projeleri hızlandırırsak paramız yetişmezse kredi kullanmak isteriz şunun için; bu yatırımları yapıp ta bu hizmeti bir an önce bu insanlara sunmak gerekiyor. Bir işe başlayıp da yıllar sürmesi bir işe yaramıyor. Kısa sürede yapıpta hizmete sunarsanız, kullanılırsa çevre kirliliği ve gelecek nesiller için büyük bir hizmet yapmış olursunuz. Uzun süren işlerden fazla verim alınmıyor. Gerek duyulursa kredi kullanılır.

C. ÜSTEN: Emeğinize sağlık çok teşekkür ediyoruz. Bana zaman ayırdınız için, yapacağınız ve yaptığınız çalışmaları açıkladınız.

E. BATUKAN: Bu çalışmaları çoğu zaman anlatma fırsatı bulamıyoruz, sizin vasıtanızla buradan duyurmuş olmak ayrıca teşekkür ediyorum.

 



Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor 

DAYANGAÇ VE DEMİR AİLELERİ’NİN MUTLU GÜNÜ