KAYSERİ, İSTİRİDYE MANTARININ ÜRETİM MERKEZİ OLACAK

KAYSERİ, İSTİRİDYE MANTARININ ÜRETİM MERKEZİ OLACAK

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İstiridye Mantarı Üreticiler Derneği tarafından düzenlenen İstiridye Mantarı Tanıtım Günleri´nin 1´incisi gerçekleştirildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İstiridye Mantarı Üreticiler Derneği tarafından düzenlenen İstiridye Mantarı Tanıtım Günleri´nin 1´incisi gerçekleştirildi.

Gesi Mahallesi´nde düzenlenen tanıtım günlerine, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ayhan Temiz, Kayseri İstiridye Mantarı Üreticiler Derneği Başkanvekili İsmail Yılmaz, istiridye mantarı yetiştiricileri ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Kayseri İstiridye Mantarı Üreticiler Derneği Başkanvekili İsmail Yılmaz, ?Alternatif tarım arayışları içerisinde istiridye mantar üretimini kendimize şiar edindik. Devletimizim bize göstermiş olduğu büyük kolaylıklar, Tarım İl Müdürümüz ve personelinin büyük destekleri ile karşınıza çıkıp ?Biz bu mantarı Kayseri´de ürettik´ diyebiliyoruz. İstiridye mantarında 4 yıllık bir geçmişi olan Kayseri´de 40´ın üzerinde bir üreticiye sahibiz. Hedeflerimiz oldukça farklıdır. Misyonumuz, Kayseri´nin İç Anadolu Bölgesi´nin lokomotifi hale getirmektir. Bunu da yalnız başaramıyoruz? ifadelerini kullandı.

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da, mantar kültürünün oluşması gerektiğini söyleyerek, ?İnsanların hem protein ihtiyacını karşılayıp hem de sağlıklı olarak beslenmesini ön gören böyle bir yaklaşıma destek vermemiz lazım. Zaten hükümetimizin ve Tarım Bakanlığımızın destekleri de bunu çağrıştırıyor. Hanımefendilerin bu işlerde öncü olmasını, Cumhurbaşkanımızın da son dönemlerdeki uyarıları gibi devlet kapısı mantığından artık vazgeçmeliyiz. Hepimiz çalışmalıyız ve üretmeliyiz. Üretmek çok güzel bir duygudur. Bunu ürettiğiniz zaman onun keyfi bambaşka olur. Bizlerde belediye olarak sizlere her türlü desteği vermeye hazırız? diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Ayhan Temiz ise, 2017 itibariyle Kayseri´de 30 istiridye mantarı yetiştiricisi olduğunu kaydetti. Temiz, ?İstiridye mantarı üretimi, kültür mantarına alternatif olarak hızla yetiştiriciliği artan bir sektör haline gelmektedir. İlimizde ilk defa 2015 yılında 2 üretici ile başlayan istiridye mantarı yetiştiriciliği, 2017 yılında 30 üretici ile devam etmektedir. Toplam 500 ton kapasiteli işletmelerde 150 ton üretim gerçekleşebilmektedir. İstiridye mantarı, kültür mantarına istinaden çevre koşulları bakımından daha az seçici, hastalık zararlarına dayanımı yüksek ve besin değeri yüksek bir ürün olması dolayısıyla ön plana çıkmaktadır? şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından aldığı teşvik ile istiridye mantarı tesisi kuran Abide Yılmaz´ın tesisi gezildi.


Haber Kaynak : İHA

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"