KAYSERİ MOBİLYA SEKTÖRÜ

KAYSERİ  MOBİLYA SEKTÖRÜ

TASARIMINDA FARK YARATACAK ?

Türkiye´nin önemli mobilya üretim merkezlerinden biri olan Kayseri´de, organize sanayi bölgesine kurulan Endüstriyel Tasarım Merkezi, modern tasarımlarıyla sektörün ufkunu açıyor.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi  bünyesinde açılan merkez, markalarını tasarımla desteklemek isteyen, bünyesinde tasarımcı istihdam etmeyen firmalara, pazar verileri ve teknolojinin sunduğu olanaklar çerçevesinde hizmet veriyor.

Sektör odaklı çalışmalar ortaya koyan Endüstriyel Tasarım Merkezi yaklaşık iki yılda 100´ün üzerinde geliştirdiği özgün tasarımla firmaların küresel rekabet gücüne katkı sağlıyor.

KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, konuya  dair  yaptığı değerlendirmede   1976´da kurulan Kayseri OSB´de bin 200 sanayi tesisinin olduğunu, bu tesislerden yaklaşık 300´ünün ise mobilya sektöründe üretim yaptığını  kaydetti?  Kayseri´nin bu özelliğiyle Türkiye´nin "mobilya başkenti" unvanını kazandığını dile getiren Nursaçan, "Buradaki işletmeler alt ve orta kesime hitap ediyor. Burada üretilen mobilyalar yaklaşık 200 ülkeye ihraç ediliyor. Hem iç piyasada hem de dış piyasada ciddi bir pazarı var." Değerlendirmesinde bulundu?

Mobilya konusunda tasarım konusunda eksik olduklarını, bunu gidermek için de Endüstriyel Tasarım Merkezi´ni kurma kararı aldıklarını ifade eden Nursaçan, şunları kaydetti:  "Dünya ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşamakta, bizim de o değişim ve dönüşüme ayak uydurmamız için Endüstriyel Tasarım Merkezi kurduk. Amacımız, günümüz iş dünyasında fark oluşturmada, rekabet edebilmede, hizmette, imajda katma değer oluşturmada, markalaşmada, en önemli farklılaşma aracı olan tasarımın gücüyle firmaların buluşmasını sağlayarak, dünya standartlarında üretimi yapılmış koleksiyonlarla bölgedeki Ar-Ge ve yenilikçi kapasitenin artırılmasını sağlamaktır. Bugün tasarım her alanda ciddi manada ihtiyaç haline geldi. İnsanların zevkine, renk beğenisine, ergonomisine uygun ürünler üretilmesi gerekiyor. Biz de kurduğumuz merkezle üreticilerimize vermeye başladığımız tasarım desteğiyle onların ürünlerini dünya pazarında daha kolay pazarlayabilmelerine katkı sağlıyoruz."

Nursaçan, Endüstriyel Tasarım Merkezinin geçen yıl aktif bir şekilde çalışmalarına başladığını, bu yıl 100´ün üzerinde tasarıma ulaştıklarını, yıl sonunda hedeflerinin 300 yeni tasarımı yakalamak olduğunu belirtti.

Kayseri´nin iç piyasada olduğu kadar ihracatta da lider konumda bulunduğunu ve yeni tasarımlarla Kayseri´nin gelecek yıllara damga vuracağını ifade eden Nursaçan, şöyle devam etti: "Çin bugün 75 milyar dolar civarında ihracat yapıyor. Dünyadaki mobilya ihracatı 300 milyar doların üzerinde ve bunun 4´te 1´ini Çin yapıyor. Türkiye´nin mobilya ihracatı yaklaşık 2,5 milyar dolardır. Buradaki en büyük pay da Kayseri´nindir. Bundan sonra Kayseri durmayacak, Kayseri sanayicisi kümelenmeyi yaptığı zaman, tasarımı geliştirdiği zaman daha iyi ihracat rakamlarına çıkacaktır. Ayrıca Kayseri olarak Avrupa´ya da ciddi manada ürün satabiliyoruz. Bunu daha da geliştirebilmek için KOSB Dış Ticaret İstihbarat Merkezi oluşturduk. Sektörel bazlı hem haksız rekabetin giderilmesi hem de benzeri ürünleri kim kimden kaça alıyor konusunda sanayicimize hizmet sunuyoruz."

Kurdukları merkezde sanayicilerin, müşterilerinin eğilimleri doğrultusunda ürünler tasarlandığını anlatan Nursaçan, insanların eğilimlerini yaşadıkları coğrafyanın, sosyo-kültürel yapının hatta dizi ve sinema filmlerinin bile etkilediğine işaret etti.

Kayseri´nin Ortadoğu pazarında önemli bir yere sahip olduğunu, Türkiye´nin bu pazara dizi film ihraç etmeye başlamasıyla yeni talepler almaya başladıklarını anlatan Nursaçan, "Ortadoğu´da Kayseri´de üretilen ürünler ciddi alıcı buluyor. Diğer yandan artık Türkiye o bölgelere dizi film de ihracat eden bir ülke oldu. Filmlerde mobilyayı gördüklerinde talep ediyorlar." ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları