KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ´NDEN

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ´NDEN

?YEŞİL MERCİMEK´ İÇİN SÖZLEŞMELİ EKİM DÖNEMİ

Kayseri Pancar Kooperatifi, yeşil mercimek tarımında öncelikle ülkemizin ihtiyacının yine ülkemizden karşılanması hususunda duyarlılık göstererek yeşil mercimeğin de sözleşmeli ekim yapılan ürünler kapsamına dahil etti.

Türkiye İstatistik Kurumu´ da 2015-2016 yıllarındaki toplam mercimek üretimini 360 bin ton olarak belirtmekte. TÜİK´in 2015-2016 verilerine göre Türkiye´de tohumluk kullanım dışında tüketilen mercimek ise 421 bin ton olduğu belirtilmektedir.

Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından başlatılan sözleşmeli tarımın mercimek ürününü de kapsamasını isteyen çiftçilerden gelen yoğun talep üzerine Kayseri Pancar Kooperatifi sulak alanlarda yetiştirilen ürünler dışında  kıraç arazilerde  yetiştirilen ürünlerin başında gelen yeşil Mercimek ürünü için de sözleşmeli ekim dönemini başlattı.

Tohumu ise mercimek yetiştiriciliğinde Saskatchewan Üniversitesi´nde kurulan Mahsül Geliştirme Merkezi´nde önemli araştırmaların yapıldığı, mercimek çiftliklerinin kurulduğu Kanada´dan temin edildiği belirtildi.

Ayrıca; ülkemizde genellikle mercimeğin yazlık çeşitlerinin ekimlerinin yapılırken Kayseri Pancar Kooperatifi bazı çiftçilerden gelen talep üzerine güz ekimi denemelerini de başlatması çiftçiler tarafından olumlu karşılandı.

Eskiden kuru bakliyat tarımı ve özellikle mercimek tarımında uygun coğrafi şartlar, toprak yapısı ve iklim şartları göz önüne alındığında en uygun bölge olan Yozgat-Kayseri bölgesinde Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından başlatılan sözleşmeli tarım sayesinde bölgenin yeniden bakliyat ürünlerinde söz sahibi olmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Sonbaharda ekimlerinden daha iyi verim alındığının belirtilmesi üzerine Kayseri Pancar Kooperatifi tarafından Boğazlıyan İlçesi Müftüler Köyü çiftçilerinden Muammer Sarar´ın tarlasında da güz ekimi yapıldığı ve hasat dönemi sonrasında dekara verimlilik, ürün doygunluk gibi değerlerin göz önüne alınarak elde edilen verilerin yeşil mercimek ekmek isteyen çiftçilerle paylaşılacağı belirtildi.

Öte yandan; Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; şeker pancarı dışındaki hububat ve bakliyat ürünlerinde de 2018 yılı sözleşme taleplerinde büyük artış yaşandığını, 30 bin dekar arazide nohut, 3 bin dekar arazide yeşil mercimek ekimi sözleşmesi yapıldığını açıkladı?


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"