KAYSERİ ŞEKER´DEN

KAYSERİ ŞEKER´DEN

KABAK ÇEKİRDEĞİ´NDE SÖZLEŞMELİ EKİM DÖNEMİNİ?

Pancar çiftçisinin münavebe yıllarında ürettiği Şeker pancarı dışındaki ürünlerde de sözleşmeli tarım dönemini başlatan Kayseri Şeker çerezlik kabak çekirdeğinin ıslahı konusunda Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi ile ortaklaşa başlatılan AR-GE çalışmalarını hızlandırdı.
Türkiye´de bir ilk olan ve Kayseri Şeker tarafından başlatılan Kabak çekirdeğinde sözleşmeli ekim dönemi Tomarza İlçesi Sarımehmetli Mahallesinde yapıldı. Törene Ak Parti MKYK Üyesi Yaşar Karayel, Tomarza Belediye Başkanı Fahrettin Işık,ERÜ SEyrani Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Gülşen, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Çalık, Müftü Harun Kılıç, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, ERÜ Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü yetkilileri, Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticiler Birlik Başkanı Metin Doğan Karalar, Yönetim Kurulu Üyeleri, Ziraat Odası ve diğer STK temsilcileri ile çiftçiler katıldılar.
Kayseri Şeker ile birlikte çerezlik kabak çekirdeğinin ıslahı konusunda TÜBİTAK projesi hazırlamakta olduklarını belirten Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe ve Bitkiler Bölüm Başkanı Prof Dr. Osman Gülşen; ?Bu çerçevede amacımız bölgeye iyi adapte olmuş bölgeye uyum sağlamış verimli ve hibrit çeşitler geliştirmek olup İlk aşamada verimliliği en yüksek jenerasyon olan hibritlerin annesi babası olacak tipler geliştireceğiz. Bir sonraki aşamada da hibritlere gideceğiz. Şu anda halk arasında en çok tutulan çeşit olarak ?çerçeveli? olarak kabul edilen kabak çekirdeği çeşidinin de genetik olarak mahsurlu tipleri de bulunmaktadır. Dolayısıyla biz bunları üstün hale getirmeyle ilgili proje hazırlamaktayız. Bu konuda ilk hedefimiz verimliliktir. Daha sonra bunlara, küllemeye dayanıklılık, virüs ve kıvırcık hastalıklarına karşılık dayanıklılık gibi parametrelerde ekleyerek devam edeceğiz İnşallah bu proje bütün ülkemize vatandaşlarımıza Kayseri Şekere hayırlı uğurlu olur? ifadesini kullandı?
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay konuşmasında; ?Kabak çekirdeği bugüne kadar çok fazla önemli bir ürün gibi görünmüyordu. Ama artık kabak çekirdeği, Ülkemiz, Kayseri ve Tomarza bölgesi açısından önemli bir ürün haline geldi? ifadesini kullandıktan sonra şunları kaydetti? ?Artık bunun bilimsel çalışması da beraber yapılıyor. Burada geçen sene itibariyle Kayseri Şeker Fabrikası kabak çekirdeğinin alımını da gerçekleştirdi. İlk olarak bu alım gerçekleşti. Aynı zamanda burada biz kabak çekirdeği konusunda Yönetim Kurulumuzla ilave yatırım yapma konusunda karar aldık. Bu şu anlama geliyor kabak çekirdeği bizim için Tomarza için önemli bir ürün buradaki çiftçilerimiz için önemli bir üründür. Bununla birlikte Kayseri Şekerin desteğiyle Kabak çekirdeği Türkiye de inşallah etkili bir noktaya gelecek. Biz tabi hibrit kabak çekirdeğinin üretilmesinin yanında aynı zamanda Tomarza da kabak çekirdeğinin borsasının da oluşmasına varıncaya kadar bu işi takip ediyoruz. Bu politikamız sonucunda Tomarza bölgemize ve çiftçilerimize önemli bir ekonomik katkı sağlanacağını ümit ediyoruz. Bu bizim açımızdan tabi güzel bir başlangıç işin doğrusu Kayseri Şeker, sadece şeker pancarıyla uğraşıyordu ama artık bütün ürünlerle ilgili olarak çalışıyor. Bu sözleşmeli tarımın çiftçiye sağlayacağı desteklemelerin birincisi tohumunu ve gübresini Kayseri Şeker veriyor. Asıl olan piyasayla sıkıntı olmadan değerinde almak. Bu sene sözleşmeli kabak çekirdeği ekmenin yanında sözleşmeli mısır ve yulaf ekimine de başladık. Bildiğiniz gibi depolarımız da yapılıyor bu depolar ürünlerimize katkı sağlayacak. Biz böyle bir şey yapmaktan gerçekten mutluyuz. Cenab-ı Allah tamamına erdirsin İnşallah bereketli olsun. ?
AK Parti MKYK Üyesi Yaşar Karayel´de Türkiye de üretilen yemişlik kabak çekirdeğinin % 40´ı olan 13 bin ton Kayseri´de üretilmektedir. Kabak çekirdeği yedi yıl önce iki bin TL ile alım satım yapılıyordu. Kayseri Şeker´in devreye girip Tomarza´ya bir tesis yapması ve alım garantisi sonucunda on bin TL civarında oldu. Bu ekimler gerçekten önemli şu anda görüyorsunuz köylerde her kapının önünde traktör olur hale geldi. Zenginliğimiz çok şükür artıyor bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor? değerlendirmesinde bulundu.
Kabak çekirdeğinin yapılan dualar eşliğinde ekilmesi ile birlikte, katılımcılara sabah kahvaltısı ikram edildi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları