KAYSERİ-ŞIRNAK EL ELE,

KAYSERİ-ŞIRNAK EL ELE,

GÖNÜL GÖNÜLE

AK Parti Genel Merkezi´nin talimatıyla oluşturulan Kayseri Şırnak ?Gönül Köprüsü´ kapsamında 180 kişilik bir heyet AK Parti İl Başkanlığı ve Büyükşehir Belediyesi´nin organizasyonu ile özel uçakla Şırnak´a gitti.
KAYSERİ-ŞIRNAK EL ELE, GÖNÜL GÖNÜLE
Ramazan´a bir hafta kalmıştı. Bir vesile ile ziyaret ettiğim Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik´in odasına girdiğim de, özel kaleme; ?Bana Şırnak Valisi?ni bağlayın dediğini duydum. Meğer iki gün önce Ankara´da yapılan il başkanları ve belediye başkanları toplantısından hemen sonra Yerel Yönetimler Başkanı Erol Kaya ile dönemin Sosyal İşler Başkanı Mehmet Müezzinoğlu 12 büyükşehir belediye başkanını odalarına çağırarak terör mağduru 12 ille ?Gönül Köprüsü? kurmalarını ve ramazan ayı boyunca bölgeye her türlü yardımı yapmalarını talimatını vermiş.
Kayseri´ye Şırnak düşmüş. Genel başkan yardımcıları, Çelik Başkan´a ?Başkan sana Şırnak düştü. Şırnak´ın Cizre, Silopi, İdil gibi beş ilçesini de kendi ilçelerinle hemen eşleştir? demişler. Çelik Başkan ?İlçe belediye başkanlarımızı arayıp da istişare edecek vakit bile yoktu? diyerek, ?Cep telefonundan gönül köprüsü kuracağımız ilçelerin nüfuslarına baktım ve sırasıyla Melikgazi ile Cezre´yi, Kocasinan ile Silopi´yi, Talas ile İdil´i eşleştirdik. İncesu ve Hacılar´a da birer küçük ilçe düştü? demişti.
Ramazan Bayramı´nın bitmesine bir hafta vardı. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ile belediyenin önündeki Mimar Sinan Parkı içerisinde öğleden önce ?bayram günü yayınlanmak üzere´ program çekiyorduk. Programı bitirdik; başkan yardımcıları ile bazı daire müdürleri adeta birazda bizim duymamızı istemez gibi küçük harflerle ?Başkanım yardım kamyonu Urfa Şırnak arasındaki filan bölgede kalmış, polisler güvenlik gerekçesi ile kamyonu daha ileriye göndermiyormuş. Arkadaşlar haber bekliyor, ne yapalım?? dediler. Başkan Çolakbayrakdar´a, ?Başkanım Vali Bey´i veya Bakan Haseki´yi arayarak çözüm bulmaya çalışın? dedim ve ayrıldım? Sonra ne yaptılar bilmiyorum.

KAYSERİ-ŞIRNAK GÖNÜL KÖPRÜSÜ
AK Parti Genel Merkezi´nin verdiği görev doğrultusunda Kayseri´nin belediyeleri Şırnak´taki kardeşlerimizin yaralarını sarmak, onlara yalnız olmadıklarına gösterme adına üzerlerine düşeni yaptılar. Ramazan öncesinde yapılan bu organizasyonu Kurban Bayramı öncesi de bir ziyaretle taçlandırmak gerekirdi.
AK Parti´nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya´nın Silopi´de ifade ettiği gibi 3 Eylül Cumartesi günü partili 12 büyükşehir belediyesi terör mağduru 12 ile aynı anda çıkartma yaparak kurulan ?Gönül Köprüsü?nü sağlamlaştırıyordu.
Bu çerçevede Kayseri´den özel bir uçakla günübirlik gittik Şırnak´a? Kayseri havaalanı her zamankinden daha fazla kalabalıktı. Birbirine yakın aralıklarla farklı istikametlere üç uçağın kalkacak olması nedeniyle iç hatlar terminalinde adeta iğne atsan yere düşmeyecek gibiydi. Bu görüntü bile havaalanı genişleme işinin daha ivedi olarak ele alınması gerektiğini göstermiyor mu?

ELMA, ESAT ÖZTÜRK´Ü ALKIŞLATTI
Anadolujet´in ?Iğdır´ adlı uçağında Kayseri´den 180 kişilik bir heyet vardı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden´in başkanlığını yaptığı heyette, AK Partili 13 ilçe belediye başkanı, ilçe başkanları, parti yönetiminden isimler STK ve meslek odalarının temsilcileri, işadamları gazeteciler?
Kendi sandviçlerini dağıtmadan önce, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk´ün getirdiği koli koli elmaları dağıttığı görüldü. Meslektaşımız DHA Bölge Müdürü Oktay Ensari´nin başlattığı bir furya ile, Esat Başkan alkışlandı. Diğer ilçe belediye başkanlarına da yöreleri ile ilgili benzeri bir tavır ortaya koymadıkları için inceden inceye göndermeler yapıldı.
Parti´den bir görevli heyetin hangi araçlara bineceğine dair bir liste dağıttı. Heyet iki gruba ayrılmıştı. Birinci Grup Şırnak Şerafettin Elçi Havaalanından Cizre´ye geçecek, 2. Grup ise İdil´e hareket edecekti. Birinci grubun başkanlığını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, 2. Grubun başkanlığını ise Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yapıyordu. Demek ki bir ekip bizi Şırnak´ta karşılayacaktı.

GÜLLERLE KARŞILANDIK
Şerafettin Elçi Havaalanına inerken uçak türbülans nedeniyle bir süre sıkıntı yarattı. Küçük bir havaalanı, indiğimizde özel bir uçak vardı. Muhtemel ki biraz önce Orman ve Su İşleri Bakanını getiren uçak olsa gerek. Kayseri Heyetini havaalanında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, AK Parti İl Başkanı ve diğer kamu görevlileri ile ellerinde güllerle çocuklar karşıladı.

AĞIR SİLAHLI POLİSLERLE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINMIŞTI
Havaalanına indiğinizde güvenlik önlemlerinin sıkılığını görebiliyordunuz. Neredeyse adam başı ellerinde ağır silahlar olan bir polis ordusu vardı. Her iki grup için altı ayrı minibüs ayarlanmıştı. Minibüslerin kapıları çelikle değiştirilmiş, camlar tamamen kaldırılarak küçültülmüş ve dışarıdan gelebilecek bir saldırıya karşı yeniden dizayn edilmişti. Her aracın içinde bir komiser ve emrinde beş-altı ağır silahlı polis vardı. Polisler ikişerli olarak isimlerimizi ve cep telefonlarımızı aldı. Adeta iki kişi, bir polise zimmetlenmiştik. Konvoyun önünde sinyal kesici bir cammer ve polis kobraları vardı. Konvoyun ortalama hızı 40-50 Km´yi geçmiyordu.

HALKI SIKINTILI GÖRDÜM
İdil´de ilk uğrak yerimiz kaymakamlık oldu. Bakan, belediye başkanlarından bir grup Kaymakam Ersin Tepeli´yi makamında ziyaret etti. Sonra kaymakamlığın hemen karşısında esnaf ziyareti yapıldı. Bakan Eroğlu ve Çelik Başkan esnafın derdini tek tek dinliyor, yapılabilecekler konusunda not alıyordu. İlçede dereceye girmiş öğrencilerden bir grup, Bakan ve Başkan´ın yolunu kesti. Bakan Eroğlu gözleri parlayan o çocukları bundan sonraki tahsil hayatları ile ilgili burs imkanını sağlamak üzere Çelik Başkan´a havale etti. Çay içildi, dertler dinlendi, şikayetler aktarıldı, notlar alındı-verildi.

SUYUMUZ ON GÜNDE BİR AKIYOR
Fırat´ın kardeşi Dicle Şırnak topraklarından da geçiyordu. Uçak alçalmaya başladığında dağlardan ovalara doğru dev sel yataklarının oluştuğunu ve bölgenin coğrafi yapısının bu sel yataklarınca değiştirildiğini görmüştüm.
Heyet, esnaf ziyaretini sürdürürken KTO Başkanvekili Celal Hasnalçacı, ?Veliciğim bakar mısın, şu hemşerimizin derdini bir dinle? dedi. Aslen İdilli Cizre´de mühendis olarak çalışan iyi Türkçe konuşun bir vatandaş, ?Beyefendi bizim suyumuz on günde bir akıyor? dedi. ?İyide ilçenin içme suyunu verecek olan belediyeler. HDP´li belediye burada yöre halkına su bile veremiyorsa ne yapıyor? dedim. ?O belediyelerin ne yaptığını siz bizden iyi biliyorsunuz. Benim bir şey dememe gerek var mı? dedi. ?Madem öyle, tamda senin aradığın yetkili ayağına geldi. Su Bakanı burada ben seni tanıştırayım derdini anlat dedim. Kalabalık hem güvenlik, hem de dert dinleme nedeniyle ağır ilerliyordu. Beş-on dakika sonra Bakan Eroğlu ve Çelik Başkan bulunduğumuz yere geldi. Bakan´a vatandaşı tanıştırıp ?Efendim sular on günde bir akıyormuş? dedim. Bakan Eroğlu, ?Kardeşim biz, buraya Cehennem Deresi´nden su getirdik. Belediyeye teslim ettik. Ama, maalesef belediyeler burada asli görevlerini yapmıyor ki. Ben yine sıkıntınızla ilgileneceğim? dedi ve vatandaşın söylediklerini not aldırdı.

ÖĞLE NAMAZINDA HALKLA KUCAKLAŞILDI
Ezan okundu. Öğle namazını İdil Merkez Camii´nde kıldık. İmamın hemen arkasındaydım. Bizim heyetle birlikte büyükçe camide üç-dört saf ya var, ya yoktu. Yöre ağırlı olarak Şafi mezhebine tabi. İmam öğle namazının son sünnetini kılmadı. Bizim heyetten imama uyup farzdan sonra tesbihe geçen de oldu, son iki rekat sünneti kılanda. Namaz bittikten sonra kaymakam, imamın kulağına eğilerek Orman ve Su işleri Bakanı´nın camide olduğunu belirterek cemaatle selamlaşmak, el sıkışmak istediğini söyledi. İlk sırada imam, yanında Bakan Eroğlu ve Başkan Çelik olmak üzere Kayseri İdil halkı cami içerisinde bir daha kucaklaştı, selamlaştı, sohbet etti.
Öyle ya, aynı Allah´a, aynı Peygamber´e inanıyor, aynı Kıbleye secde ediyorduk. Ayrımız, gayrımız yoktu ki?

SİLOPİ´YE HAREKET
Namazdan sonra yine polislerin kontrolünde araçlarımıza bindik ve yine çok dikkatli ve konvoy halinde Cizre´yi geçerek Silopi´ye ulaştık. Silopi´de 4 yıldızlı bir otelde toplantı yapılacaktı. Araçlardan indiğimizde adeta cehennem sıcağını andıran bir alev yüzümüze vuruyordu. Gencecik, pırıl pırıl vatan evladı olan görevli polis memurları, ?Abi bu sıcaklık ne ki, bir ay önce 50 dereceyi buluyordu? dediler. Otelde sade bir yemek masası hazırlanmıştı. Tesadüfen masamıza oturan iki kişiden müthiş bilgiler aldım. Üç dönem AK Parti il başkanlığı yapan ve son seçimde milletvekili adayı olan ancak bölgenin 4 milletvekilini de HDP´nin alması ile, vekil seçilemeyen Rizgin Birlik sol tarafımda, halen AK Parti İl başkan yardımcılığı yapan Mustafa İlter de sağ yanımda oturuyordu.

ŞIRNAK İL OLARAK KALMALI
Rizgin Birlik de, Mustafa İlter de kesinlikle Şırnak´ın ilçe olmasına karşı olduklarını söylediler. Bu teklifin Hükümete bölgede daha önce görev yapan FETÖ subaylar tarafından iletildiğini iddia ettiler. Darbe girişimi gecesi Kahraman şehit Ömer Halisdemir´in öldürdüğü Semiz Terzi adlı alçak tuğgeneralin bölgenin komutanı olduğunu hatırlattılar. Şırnak-Hakkari arasının yaklaşık 220 Km olduğunu, Yüksekova ve Cizre´nin il yapılması ile bu mesafenin 350 Km´ye ulaşacağını belirtiler. Her iki AK Partili yönetici ?Şırnak il olarak kalsın, ama Cizre´de il yapılmak isteniyorsa yapılsın. Şırnak il olmaktan çıkartılırsa bölgedeki korucu başları da ciddi sıkıntılar yaşarlar? diyorlar.

OHAL, PKK İÇİNDE UYGULANSIN
Mustafa İlter, ?Devlet FETÖ için uyguladıklarını PKK içinde uygulamalı. OHAL çerçevesinde çok sayıda şirkete el konuluyor. Memur işten atılıyor. Bu PKK´lılar için niye yapılmıyor? Burada kamu çalışanı çok sayıda memur var. Bunlar işten atılmalı, hatta içeri tıkılmalı. PKK´ya yardım edenlerin devlet mallarına el koymalı. FETÖ için yapılan PKK için niye yapılmıyor?? diyor.
Çözüm Sürecinin geçmişte PKK tarafından istismar edildiğini söylüyor hem eski il başkanı, hem de mevcut ilçe başkanı. ?Çözüm Süreci maalesef PKK´ya yaradı. PKK şehirleri silahlarla bombalarla doldurdu. Bunların hala acısını çekiyoruz.?

PKK ŞU ANDA 100 KOYUNU KAVURMA YAPIYOR
AK Parti Şırnak İl Başkan Yardımcısı Mustafa İlter oldukça iddialı ve öfkeliydi. İlter, ?Bak Veli Bey ben sana bir şey söyleyeyim. Bu bölgede iki şey yapılmadığı müddetçe PKK ile mücadele bitmez. Bölgedeki kömür ocakları çalıştığı ve göçerler yaylaya gittiği müddetçe PKK yaşar. Bunlar kömür ocaklarından destek alıyorlar. Yaylalarda korunuyorlar, besleniyorlar. Yöre halkını tehdit edip yiyecek alıyorlar. Emin ol şuanda Faraş Yaylası´nda PKK vergi olarak göçerlerden aldığı 100 koyunu kavurma yapmış kışa hazırlık yapıyordur. Bunlarla ilgili önlem alınmadıkça PKK ile mücadele bitmez.?
Devlet ne yapsın. Yaylaya çıkmayı engellese, bölge halkı ?bize hayvancılık yaptırmıyorsunuz? diyecek. Kömür ocakları kapatılsa, ?Şu kadar kişi işinden, ekmeğinden oldu? diyecekler. Allah yardımcısı olsun devletimizin, polisimizin, askerimizin bölgede işi hiç de kolay değil.

ŞIRNAK´TA 6 AYDIR SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR
AK Parti eski il başkanı ve görevde bulunan il başkan yardımcısı, Bakan Veysel Eroğlu´nun Şırnak valisi ile ilgili övgü dolu sözleri üzerine; ?Veli Bey biz aynı kanaatte değiliz. Vali 14 Mart´ta Şırnak´ta sokağa çıkma yasağı ilan etti. Aradan neredeyse 6 ay geçti. Kesintisiz 24 saat sokağa çıkma yasağı devam ediyor. 90 küsür bin nüfuslu Şırnak´ın 70 bin sakini şehir merkezini terk etti. Şuanda çatışmada hasar gören evler yıkılıyor. Biz Vali Bey´e ?Bırakın vatandaşlar şehre girsin, oturulabilecek evlerinde otursun, onarılacak evlerini onarsınlar´ diyoruz. Vali ise, ?Biz yıkım yapıyoruz, bazı terör unsurları da hala var. Sizin güvenliğiniz için bu yasak bir süre daha devam edecek´ diyor. Okulların açılmasına ne kaldı? Şırnak halkı Şırnak´a giremiyor? dediler.
Kayseri ile Şırnak arasında kurulan gönül köprüsünde biz de sokağa çıkma yasağı nedeniyle Şırnak şehir merkezine giremedik.

HABUR SINIR KAPISI AÇILSIN
Habur Sınır Kapısı eskisi kadar aktif değil. Hem bizim taraf olayı biraz sıkı tutuyor, hem de Kuzey Irak tarafı sıkıntılıymış. Kuzey Irak´la, yani Erbil´le Bağdat´ın arasının sıkıntılı olması Habur Kapısı´nda eski hareketliliği yok etmiş. Silopi Irak sınırına 10 km mesafede. Cizre topraklarının bir bölümü Irak sınırında, bir bölümü Suriye sınırı? Bölgede böyle gariplikler de var. Devlet hem sınırı, hem içeriyi kontrol altında tutmaya çalışıyor. Yöre halkı da neredeyse çalışmayı unutmuş. Ya sınır ticareti, ya koruculuk, ya da şu veya bu şekilde ?devlet yardım yapsın, biz de geçinip gidelim´ anlayışında gibi?
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Dicle üzerine kurulacak baraj ve göletlerle bölgede sulu tarıma geçileceğini ve yılda üç ürün alınabileceğini söyledi. Türkiye´nin dört bir yanından getirilen yüzlerce iş makinesinin Dicle´nin etrafını temizlediğini söylüyor Bakan Eroğlu. Vali Su, ilçelere yapılacak konut sayısının neredeyse bine ulaştığını, üç ilçeye birkaç aylık süre zarfında 100 milyon lira şu veya bu adla nakit yardımda bulunduklarını anlattı. Çelik Başkan, kardeşliğe, birliğe, beraberliğe vurgu yaptı. Benim İdil´de tanıştırdığım ve ?on gündür suyumuz akmıyor? diyen vatandaşa atıfla ?Bölge halkı da siyasi tercihlerini yaparken biraz dikkatli olmalı. Bakanımız suyu getirmiş. Ama belediye o suyu dağıtamıyorsa devlet ne yapsın? Sizde seçimlerde biraz dikkat edin? dedi.
Konuşmalarda en çok alkışı AK Parti İl Başkanı Mehmet Aşan´ın, ?Şırnak ne kadar Kürtlerinse, o kadar Türklerindir. Kayseri´de ne kadar Türklerinse, o kadar Kürtlerindir? sözleri aldı.
Bu söz üzerine daha söylenecek bir söz yok. Silopi´den ayrılarak yine aynı güzergahı takiple havaalanına geldik ve saat 19.45 gibi havalandık.



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da