KAYSERİ´DE AY ÇEKİRDEĞİ HASADI BAŞLADI

KAYSERİ´DE AY ÇEKİRDEĞİ HASADI BAŞLADI

Kayseri´de 2016 yılında toplamda 97.086 dekar alana ekilen ay çekirdeğinden 20.341 ton verim alındı.

Kayseri´de 2016 yılında toplamda 97.086 dekar alana ekilen ay çekirdeğinden 20.341 ton verim alındı.

Yıldan yıla ekimini en çok etkileyen faktör, bir önceki yılın fiyatları olmasına rağmen Yeşilhisar´daki şemşamer üretiminin Kayseri´nin yüzde 30´larına tekabül ettiğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, " İlçemizde beyaz pijamalı ay çekirdeği üretimi yaygındır. Şemşamer üretimi oldukça zahmetlidir. Üretimde ayrı bir özen gerekmektedir. Fiyatı belirleyen en önemli unsur ürünün kalitesidir. Kalite standartlarında hekto olarak geçen ve 1 litre ay çekirdeğinin ağırlığının gram olarak belirlenmesi ve milim olarak kullanılan ürünün uzunluğunun ortalama mm cinsinden ifadesi kullanılmaktadır. Hektolitresi 240 dan aşağı ve 70 milimden az olan ürünlerin satılması neredeyse imkânsızdır" dedi.

Yeşilhisar bölgesinde, çerezlik ay çekirdeğine hastalık ve zararlılara karşı neredeyse hiç bir ilaçlama uygulamasının yapılmadığına dikkat çeken yetkililer, "Ay çekirdeği üretimi yapılacak araziler sonbaharda ilk sürümleri yapılmaktadır. İlkbahar döneminde ikinci sürüm ve tohum hazırlaması yapılan tarlalarda toprak sıcaklığı 10 C derecenin üzerine çıkması ile ekilmektedir. Ürünlerin çıkışları ile birlikte ot mücadelesi için; tekleme ve sıra üzeri çapaları tarım işçileri tarafından, çıkış sonrası 30 cm ye ulaşan bitkilerin sıra üzeri çapaları ise makineleri tarafından yapılmaktadır. Son yıllarda Ay çekirdeğinde damlama sulama yöntemi ve yağmurlama sulama yapılmaktadır" diyerek hasat dönemi ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Hasat dönemi eylül ayıdır. Öncelikle işçiler kelleleri kesip tarlanın yüzeyine ters çevirip bırakırlar (düz bıraktırılırsa kuşlar üreticimize hiçbir şey bırakmaz). Daha sonra bu kelleler çekirdeğin durumuna göre tarlada 2-3 gün bekletilir. Daha sonra gezer patozlarla tarlanın içine girilir ve tarım işçileri kestikleri kelleleri patozun içine atar. Patozumuz tane ve kafaları birbirinden ayırır ve saman makinesi gibi saman römorklarına taneleri doldurur posasını dışarı atar. Römorka dolan taneler harmana götürülür ve çadırlara vb. serilir. İşçiler sürekli ayaklarıyla sıra halinde içinde gezerek çekirdeği karıştırır ve kurumasını sağlarlar. Daha sonra kuruyan çekirdekler bir araya toplanır ve biçerdöverle elenmeye başlanır. Kuruması tamamlanan ay çekirdeği biçerdöverlere verilerek elenmekte içlenmemiş olan ay çekirdekleri ve daha küçük olan ay çekirdekleri diğerlerinden ayrılmaktadır."


Haber Kaynak : İHA

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"