KAYSERİLİ ALEVİLERDEN BAŞBAKANA DESTEK

KAYSERİLİ ALEVİLERDEN BAŞBAKANA DESTEK

Kayseri Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başka¬nı Kenan Akpınar, “Dersim’de 1936-39 arasında yaşanan insanlık dışı vahşi katliamının gerçek sorumlusu olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına Başbakan’ın özür dilem

 

 BAŞBAKANIN ÖZÜR DiLEMESi YERiNDE OLMUŞTUR

 BAŞKAN Akpınar, konu ile ilgili şu görüşlere yer verdi. “Baş­bakan özür diledi, ama eksik ol­muştur. Almanya Meclisi Başka­nın ve Başbakanın ve diğer bütün siyasi partilerin ortak olarak mec­liste saygı duruşu ve devlet adına özür dilemesi bizim Meclis içinde örnek olmalıdır. Başbakan bunu meclise taşıyıp bütün siyasi parti­lerin olarak tavrıyla özür dilemsi demokrasi açısında ve katliamlar­la yüzleşmesi için çok daha doğ­ru olacaktı. Ve CHP tarafından da özür dilenmesi gerekirdi ve CHP bunu yapmalı.

 

Başbakanın aynı hassasiyeti 16 Mart katliamı, Kahraman Maraş, Çorum, Sivas Madımak, Baş bağ­lar katliamı ve Gazi olayları içinde Türkiye Cumhuriyetinin Başbaka­nı olarak özür 12 Eylül sürecin­de ve sonrasında; Devlet adına iş­lenen faili cinayetler için özür di­lenmeli ve bu özür kimsenin onu­runu incitmemeli bu özür demok­rasinin daha iyi savunulması anla­mında gereklidir.

 

Başbakan tarafından dilenen bu özür son derece anlamlıdır. Ancak bu özür Gerek Alevileri ve gerekse Dersim’lileri memnun etmemiştir. Sadece propaganda ve istismar edilmektedir. Dilenen özürler bir ülkede demokrasinin yerleşmesi iç huzurun ve barışın sağlanma­sı anlamında kullanılırsa bunda kazanan Türkiye cumhuriyeti ola­caktır, ve dünyaya örnek olacaktır laikliğin gereği de budur.

 

Şimdi yapılması gereken bu vah­şetin sonuçlarını ortadan kaldır­mak olacaktır. Özür ancak bu du­rumda anlamlı olur. Dilenen özür eğer siyasi amaçla kullanılmış yada dillenmişse buda o katliam kadar acı olur hüzün verir. Bu da dilediğiniz özrün kabahatinden daha büyük olacağını gösterecek­tir. Bir katliamı yapmak ne kadar vahşice ise onu sadece siyasi çıkar için kullanmak ta o kadar vahşice olacaktır.Bu özrün anlamının yeri­ni bulması ve özrün geçerli olma­sı için Dersim katliamının ve ya­pılan tüm katliamların sonuçla­rı ortadan kaldırılmalı, mağduri­yetleri giderilmelidir. 1936-1939 arasında Dersime reva görülen­ler düzeltilmelidir. Dersim ve bü­tün katliamlar için bir “hakikatle­ri araştırma ve yüzleşme komisyo­nu” kurulmalıdır. Öncelikle Der­sim ismi iade edilmelidir. Genel Kurmay dahil tüm resmi arşivler açılmalıdır. Seyit Rıza ve arkadaş­larının mezar yerlerinin bulun­malı ve ailelerine teslim edilmeli­dir. Dersim’lilerin Ana Dillinin ko­runması ve öğretilmesinin sağlan­malı, Dersim Halkının inancı olan Alevi inancı üzerindeki yasaklar kaldırılmalı ve cem evleri yasa ile teminat altına alınmalıdır

 



1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti

Büyükşehir’in hobi bahçeleri kura çekimi başladı

Başkan Büyükkılıç'tan Yeşilhisar ve Yahyalı odaklı "Turizm" istişaresi

Başkan Palancıoğlu Brüksel’de Türkiye’nin sesi oldu

Kayseri Büyükşehir'den 18 milyon TL'lik eğitim desteği

Ekmeğe zam yolda

'Dijital yaşam ve iletişim'

Vali Çiçek’ten Türkiye Şampiyonu takıma 100 bin lira ödül

‘Büyük Su Projesi’ başladı