KAYSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET BÜYÜKSİMİTÇİ:

KAYSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET BÜYÜKSİMİTÇİ:

?2017 FIRSAT YILI OLACAK? ...

 İş dünyasının 2017 yılı beklentilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, yeni yılın Türkiye ve Kayseri açısından fırsat yılı olacağını söyledi.
2015 ve 2016 yılı ihracat rakamlarının hemen hemen aynı düzeyde olduğunu belirten KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, geçen yıl olumsuzluklar yaşanmasına rağmen, Kayseri sanayiinin direnç göstererek ayakta kalabildiğini ifade etti. Başkan Büyüksimitçi, ?2016´da yaşanan terör olayları ve darbe girişimine rağmen, sene sonu rakamlarına baktığımızda çok büyük bir kaybımız yok. İhracatta yüzde 4,5 civarında, 2015 yılına göre bir gerileme söz konusu. Bunun da yükselen dolar, euro partisinden kaynaklı olduğunu görüyoruz. Yani 2015 ile 2016 ihracatımız aynı. Biliyorsunuz bizim ihracatımız Türkiye ihracatı ile paralel gidiyor. Tabi ki hedeflerimiz bizim 2016 için daha yüksekti ama bu istenmeyen birtakım olaylardan kaynaklı bu ivmeyi sağlayamadık. 2017 ile ilgili önümüzde büyük bir fırsat oldu inancındayız. Tüm bu fırsatlarla gerek ihracatımızı, gerek sanayi ciromuzu 2023 hedeflerine daha yukarıda taşıyacağımıza inanıyoruz.? diye konuştu.
?Dünya çapında firmalarımız var?
Sanayide ürün çeşitliliği ve markalaşma konusunda ciddi adımlar atılmasına rağmen, halen daha eksikler olduğunu dile getiren Başkan Büyüksimitçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Hatırlarsanız biz seçildiğimiz gün Kayseri sanayii ile ilgili neler yapabileceğimizi ve sanayiinin vizyonun ne olması gerektiği konusunu konuşmuştuk. Hem pazarda ürün çeşitliliği hem de markalaşma konularında planlar hazırladık. Kayseri elektrikli ev aletleri üretiminde iyi bir yerde. Tekstil ve kablo üretiminde de öyle. Kayseri´nin aslında mevcut ürünlerle ilgili gideceği çok yol var. Markalaşma konusunda Kayseri muadillerine göre çok daha önde. Ancak tekstilde nasıl daha önce olunabileceğine dair çalışmalar yapmamız lazım. Kabloda hakikaten dünya çapında firmalarımız var. Türkiye´nin ilk 200´ünde firmalarımız var. Ama bunları biraz daha geliştirmek zorundayız. Bunla ilgili de burada bir proje ofisi kurduk. Burada yurt dışında teknik geziler düzenleyeceğiz. Bunun yanı sıra mobilya sektöründe de iyi bir yerdeyiz. Düşünün ki, dünyaya mobilya satan tek bir firmanın cirosu 30 milyar Euro´nun üzerinde. Ama yine bu alanda da gideceğimiz çok yol olduğunu düşünüyoruz.?
?Fuar organizasyonları uluslararası nitelik kazanmalı?
Yeni yapılacak fuar ve kongre merkezi ile ilgili düşüncelerini de aktaran KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri´deki fuar organizasyonlarının iç pazara hitap eden yönünün uluslararası pazara açılması yönünde gayretlerde bulunacaklarını söyledi. Başkan Büyüksimitçi, ?Kayseri´deki fuar alanı uluslararası nitelikte ve istenilen organizasyon yapısıyla yapılırsa mutlak suretle faydası olur. Ama pazarlama sistemleri değişti. Yerinizde oturarak pazarlama yapamıyorsunuz. Çok fazla hareket etmeniz gerekiyor. Sosyal medya ve internet ciddi anlamda önemli hale geldi. Bu teknolojik gelişmelerin ardından fiziki fuarların geleceği artık Avrupa´da tartışılır hale geldi. Biz yine de belli bir döneme kadar fuarların Türk sanayii için faydalı olacağı inancını taşıyoruz. Sayın Belediye Başkanımızın fuar organizasyonlarının daha ziyade uluslararasılaşması ile alakalı güzel projeleri var. Biz de Sanayi Odası olarak destek vereceğiz ve güzel gelişmeler olacak.? şeklinde konuştu.
?2017 fırsat yılı olacak?
Sanayiciler açısından KDV ve ÖTV´de yapılacak indirimlerin çok faydalı olacağını da dikkat çeken Büyüksimitçi, alınan önlemlerle 2017 yılının sanayiciler bakımından fırsat yılı olacağına inandıklarını belirti. Başkan Büyüksimitçi, ?Piyasada bir nakit ağırlığı oldu. Bunu da çeşitli zamanlarda hükümetimize ilettik. Bankalarla ilgili birtakım sıkıntılar vardı. Gerek bankalarla görüşerek, gerek sanayicimizin görüşlerini dinleyerek çözmeye çalıştık. Çözemediklerimizi de Ankara´da gerek Odalar ve Borsalar Birliği´ne, gerekse bakanlıklarımıza dosya halinde bildirdik. Burada özellikle belli sektörler için KDV indirimi yapılması gerektiğini de ilettik. Bu indirim özellikle mobilya sektörü için ivedi. Aynı zamanda Kayseri için elektrikli ev aletleri de önemli. Burada da yine ÖTV indiriminin faydalı olacağını düşünüyoruz.? dedi.
?İş dünyası için verilen krediler avantajlı?
Son yıllarda iş dünyasına sunulan kredilerin avantajlı olduğuna dile getiren Başkan Büyüksimitçi, ?Ben iş dünyasına bu dönemdeki kadar teşvik ve destek verildiğini görmedim. Neredeyse, destek almak istemeyene bile destek verilecek pozisyonda olay. Özellikle taşınır rehni ile ilgili kanun çıktı. Bu ne demek? Daha önce bankalarda teminat olarak kullanamadığınız taşınırlarınızı şu anda teminat olarak kullanabileceksiniz. Bu nedir? Firma markanızdır, isminizdir, patentlerinizdir. Veya fabrikanın içerisinde bulunan makine parkınızdır. Bunlar daha önce teminat kullanılamıyordu. Şimdi makine sicil de kurularak bunları teminat olarak gösterebiliyorsunuz. Bu reel sektöre 400 milyar TL, eğer rakamda yanlış değilsem bir kredi limiti demektir. Yine geçtiğimiz günlerde Eximbank´ın sermayesi arttırıldı. Yine KGF´nin sermayesi arttırıldı. Buna Odalar ve Borsalar Birliği çok büyük destek verdi. Biliyorsunuz TOB Nefes Kredisi adı altında isteyen sanayicimize, üyelerimize kredi veriyoruz. Bununda toplam kredi tutarı 5 milyar TL ve yıllık 9,90 faizle. Bunlar muhteşem. Herkes elinden geleni yapıyor. 250 milyarlık bir limit Exim Bank´ta, KGF´de. Dolayısıyla şu an da bu işlerin çok hızlı aşılacağına inanıyorum. Dolayısıyla da 2017´nin fırsat yılı olduğunu düşünüyorum. Bu fırsatı sanayicilerimizin çok iyi değerlendirmesi lazım. KOSGEB´in nakit sıkışıklığıyla ilgili kredi çalışması oldu. Bunlar iş dünyası açısından olumlu değerlendirilmesi gereken destekler.?
?Milli seferberliği destekliyoruz?
Son iki yılda artan terör olaylarını da değerlendiren Başkan Büyüksimitçi, 15 Temmuz´da Türk milletinin teröre karşı tek yürek olarak gerekli yanıtı verdiğini kaydetti. Başkan Büyüksimitçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Tabi bunu anlamakta, idrak etmekte zorlananlar var. ?Bunları topla, tüfekle, terörle yıkamayız´ diyenler ekonomi olarak yıkmaya çalışıyorlar. Ama ben Türk Milletinin bu işleri de Türk sanayisinin, iş adamlarının bu işlerin üstesinden geleceğine inanıyorum. Döviz ile ilgili olan olayları bence çok abartıyoruz. Çünkü 2001 krizini yaş olarak hepimiz biliriz. Bilmeyenler de çok rahatlıkla ulaşabilir bilgilere. Biz, gün içerisinde dövizin 3-4 katına fırladığını, anayasa kitapçığı atıldığını gördük ülkede. Bu günlerde döviz yüzde 10 artmış, 30 artmış bunların tartışması elbette yapılır, teknik anlamda tartışılır. Şirketlerin nasıl bu işlerden en az zarar göreceğine dair çalışmalar yapılır. Ama asıl odaklanmamız gereken üretim, daha çok satmak ve dolayısıyla daha çok çalışmak. Nasıl ki terör olayları karşısında birlik ve beraberliğimizi sürdürüyorsak ekonomi konusunda da aynı tutumu göstermeliyiz. Cumhurbaşkanımız´ın ifade ettiği ?mili seferberlik´i sonuna kadar destekliyoruz. 2017 Allah´ın izniyle Türkiye´nin çok büyüyeceği bir yıl olacak?
?OHAL sanayiciye değil, teröriste var?
OHAL´in ülkenin güvenliği açısından gerekli olduğunu kaydeden Büyüksimitçi, sanayicilerin OHAL´den kötü anlamda etkilenmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Büyüksimitçi, ?OHAL ile ilgili benim bir derdim yok. Çok enteresan tabi dış basında falan da görüyoruz. OHAL´dir, şudur budur. OHAL ile ilgili bir sıkıntı yaşamadık biz. OHAL kime var, teröriste var. Bunun çok iyi anlaşılması lazım. Bu ülkenin şu anda ciddi terör odakları tarafından tehdidi var. OHAL´in kaldırılmasını istiyor olmak aslında yol açıyor olmaktır. Bizim millet olarak da sanayici olarak da OHAL´den kötü anlamda etkilenmemiz söz konusu değil ve ülkenin güvenliği açısından gerekliliğine inanıyoruz.? diye konuştu.
Son olarak 2017 yılının iş dünyası açısından olumlu geçmesi için Sanayi Odası olarak gerekli çalışmaları yapacaklarını belirten Başkan Büyüksimitçi, ?Omuz omuza, sırt sırta, kol kola verip çalışacağız ve özellikle ihracat pazarlarında Kayseri´nin, Türkiye´nin adını daha çok duyuracağız. 2017´de çok güzel yatırımlara başlanıyor. Allah korusun yine terör olayları olabilir. Buna karşı her zaman, birey, kurum, kuruluş olarak devletimizin emrindeyiz. İnanıyoruz ki, 2017 ekonomik açıdan çok iyi olacak.?


Haber Kaynak : İHA

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları