KAYSO EKİM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

KAYSO EKİM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

KAYSO BAŞKANI BÜYÜKSİMİTÇİ: “BANKALAR FEDAKARLIK YAPMALI”

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Ekim ayı olağan Meclis Toplantısı KAYSO meclis salonunda yapıldı. Toplantıya KAYSO Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi ve Disiplin Kurulu Üyeleri ile birlikte Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri katıldı.

Kayseri Sanayi Odası Meclisi Ekim ayı olağan Meclis Toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Merkez Bankası’nın sanayicileri en çok zorlayan faiz konusunda olumlu adımlar attığının altını çizip faizleri son üç toplantıda toplam 10 puan geri çektiğini hatırlatarak “Biz bankacılığın esaslarını ve paranın hesabını biliyoruz. Reel sektör bu dönemde kendini ayakta tutabilmek için karından taviz verdiyse, bankaların da biraz taviz verip fedakarlık yapması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu…

KAYSO meclis salonunda gerçekleştirilen Kayseri Sanayi Odası Meclisi Ekim ayı olağan Meclis Toplantısına KAYSO Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi ve Disiplin Kurulu Üyeleri ile birlikte Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri iştirak etti…

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkan Yardımcısı İlhan Baloğlu, Barış Pınarı harekatında şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diledi. Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz Halit Özkaya’yı kaybetmenin üzüntüsü içerisinde olduklarını açıklayan Baloğlu, iş camiasına ve yakınla başsağlığı diledi.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Meclis üyelerinin geçmiş Cumhuriyet Bayramını tebrik ederek başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diledi. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından 9 Ekim’de başlatılan Barış Pınarı Harekatı’na verdikleri desteği yineleyen Başkan Büyüksimitci, “Ben buradan bir kez daha Barış Pınarı Harekatı’nı tüm kalbimizle desteklediğimizi yineliyorum. Bu harekatta ordumuzun ve devletimizin yanında olduğumuzu defalarca dile getirdik. Buradan bir kez daha ifade etmekten gurur duyuyorum. Tüm sanayiciler ve işadamları olarak bu haklı harekatta maddi manevi her türlü ordumuzun ve devletimizin yanındayız. Şanlı ordumuzun bu harekattan muzaffer olarak dönmesini yüce Allah’tan diliyorum. Bu vesile ile geçtiğimiz günlerde Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde şehit olan hemşehrimiz Zekeriya Burak Altunok ve harekatta şehit düzen askerlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Sözlerinin devamında tüm olumsuzluklara rağmen ekonomide birçok şeyin iyiye gittiğini dile getiren Başkan Büyüksimitci, Merkez Bankası’nın sanayicileri en çok zorlayan faiz konusunda olumlu adımlar attığını belirterek, faizleri son üç toplantıda toplam 10 puan geri çektiğini hatırlatıp, Merkez Bankası’nın bu hareketinin oldukça olumlu olduğunu vurgulayarak “Piyasa şartlarında da özellikle kamu bankalarında bu indirimlere çok ciddi cevap geldiğini görüyoruz. Yalnız özel bankalarla ilgili halen bir direnç var. Yılın ilk 9 ayında 36,2 milyar lira karları var. Biz bankacılığın esaslarını ve paranın hesabını biliyoruz. Reel sektör bu dönemde kendini ayakta tutabilmek için karından taviz verdiyse, bankaların da biraz taviz verip fedakarlık yapması gerekiyor. Ama maalesef Türkiye’de hiçbir problem yok gibi hareket ediyorlar. Ben özel bankalarımıza buran bir kez daha seslenmek istiyorum. Eğer üretici, sanayici ve ticaret erbabı yoksa, banka da yoktur. Onlar bize, biz onlara muhtacız ama bizi yok ederlerse, emin olun kendileri de yok olurlar. Onun için herkesin kendi üzerine düşeni yapması gerekiyor" ifadesini kullandı…

Başkan Büyüksimitci, sözlerinin sonunda faiz konusunda dünyada da iyi bir trend olduğunu, Amerikan Merkez Bankası’nın 2019 yılında gösterge faiz oranını üçüncü kez 25 baz puan indirerek, yüzde 1,5 ile 1,75 aralığına çektiğini, bununda dünyada paranın bollaşması yönünde olumlu bir karar olduğuna dikkat çekip ihracat rakamları hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

“TUİK verilerine göre eylül ayında Türkiye’nin ihracatı bir önceki aya göre 15,49 artarken, Kayseri’nin ihracatının yüzde 16,34 oranında artarak 189.1 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Geçen yılın aynı ayına göre Türkiye’nin ihracatı 0,27 oranında artarken Kayseri’nin ihracatının yüzde 7,76 oranında arttı. Biraz daha gayret ederek, Kayseri’nin ilk 10’daki yerini sağlamlaştıracağız”



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları