KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNU DEĞİŞECEK

KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNU DEĞİŞECEK

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm ve şehirleşme ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,  A Haber´de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildiğini ve kentsel dönüşüm konusunda beklenen tasarının önümüzdeki günlerde yasalaşacağının müjdesini vererek ?Kentsel dönüşüm çalışmaları olası bir deprem ihtimaline karşı alınabilecek en ciddi önlemdir? ifadesini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, A Haber´de Ajans Bugün programının konuğu oldu. Canlı yayında Murat Akgün´ün sorularını cevaplayan Bakan Özhaseki, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında son dönemde İstanbul´da yaşanan sel felaketine değinen Bakan Özhaseki, yaşananların ardından sadece altyapı eksikliğine bakmanın doğru olmadığını belirterek, iklim değişikliği vurgusu yaptı. Türkiye´nin önemli gündem maddelerinden birinin de kentsel dönüşüm olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, ?Özellikle küresel ısınma bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Son yüzyılda yeryüzünün ısısı bir derece arttı. Denizlerdeki seviye 19 derece arttı. Havadaki karbon ise yüzde 42 oranında artış gösterdi. Tüm bunları bir araya getirdiğimizde bu felaketlerin birinci sebebi ortaya çıkıyor. Aşırı büyüme, şehirleşme, betonlaşma da önemli bir etken. Eskiden yağan yağmuru emen topraklar varken yollar kaldırımlar azınlıktaydı. Birden bire büyüyen devasa şehirlere baktığımızda bu gibi felaketlerle karşılaşmak kaçınılmaz. Bu aşamadan sonra benzer felaketlerin olabileceğini düşünerek alt yapıyı buna göre yapmak, yollara, kaldırımlara ağaç diplerine bir standart belirlemek gerekiyor? diye konuştu.

Canlı yayında kendisine yöneltilen kentsel dönüşüm konusundaki soruları da yanıtlayan Bakan Özhaseki, bu konudaki çalışmalara hız verildiğini ve kentsel dönüşüm konusunda beklenen tasarının önümüzdeki günlerde yasalaşacağını belirtti. Kentsel dönüşüm çalışmalarının olası bir deprem ihtimaline karşı alınabilecek en ciddi önlem olduğunu ifade eden Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü;

?Vatandaş kendi binasını depreme karşı dayanıklılık ölçümüne tabi tutmalı. Çıkacak yasayla vatandaşa gerekli teşvikleri vereceğiz. İsterse binanın yapımı sırasında finans desteği sağlayıp, faiz almayacağız.  Vatandaş işe başladığında sıfır faize yakın destek alacak. Bu işin yapılması sırasında belediyelerde karşısına çıkan harç gibi bedelleri de kolaylaştıracağız. İmar sorunlarında da yardımcı olacağız. Belediyeler ise bu konuda alan bazlı çalışmalar yapmalılar. Vatandaşların mali gücü olmayabilir. Bana göre en faydalı belediye başkanı bir an önce bölgesini kontrol ettirip gerekli önlemleri alan belediye başkanıdır?.

Bakan Özhaseki, Meclis´in, Ekim ayına kadar çalışmalarına ara verdiğini, söz konusu yasanın ise gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra KHK ile çıkarılıp çıkarılamayacağının araştırılacağını söyledi. KHK ile çıkması durumunda zaman kaybetmemek adına hemen harekete geçileceğini vurgulayan Özhaseki, aksi durumunda Meclis çalışmalarına başlayınca ilk çıkacak yasalardan birinin kentsel dönüşüm yasası olacağını açıkladı.

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından askeri alanların şehir dışına taşınması ile ortaya çıkacak alanların değerlendirilmesi konusunda da kendisine yöneltilen bir soruyu yanıtlayan Bakan Özhaseki, bu alanların değerlendirilmesi amacıyla çalışmaların devam ettiğini belirterek sözlerini şöyle  noktaladı;

?Bu çalışmaların tamamlanması kolay değil. Askeri alanlar bundan 50 sene önce kurulmuş ve zamanla şehrin içerisinde kalmış alanlar. Bu konuda Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı görevlendirildi. Bu askeri alanlar nereye taşınabilir, ne tür binalar yapılabilir... Bizler elimizde ne kadar alan varsa listesini çıkardık. Bu çalışmalar bir komisyonda devam ediyor. Taşınma konusu çalışıldı şimdi bina yapım işlemlerine başlanacak. Bu işin bir de mali boyutu var. Ancak şehir içinde kalan söz konusu askeri alanlar yüzde 99 ihtimalle park olarak, yeşil alan olarak kullanılacak? 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da