KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZ KAZANDI

KENTSEL DÖNÜŞÜM  HIZ KAZANDI

Kentsel dönüşüm yasası Türkiye de kısa bir süre önce çıktı......Bu yasa, depreme karşı çürümüş binaların tamamen yıkılarak yeniden yapılmasını öngörüyor. Buna göre bir bina riskli yapı olarak tespit edilirse o bina ile ilgili yıkım kararı veriliyor ve ak

“Kentsel dönüşüm ; kentsel gelişmenin, toplumsal, ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı; kentteki sorunlu alanların sağlıklı, yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklı hale getirme veya yeniden yapılandırma için proje üretilip uygulama yapılmasıdır”  diyor uzmanlar. Bu  veriler  ışığında bilgisine  baş vurduğumuz Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, ilimizde 6306 sayılı Kanun kapsamında vatandaşın evinin zorla yıkılması gibi bir durum söz konusu olmadığını, can güvenliği bakımından riskli olduğu, ilmî verilere göre tespit edilen yapıların yıkılarak yerlerine sağlıklı ve güvenli konutların yapılmasının  söz konusu olduğunu ifade etti.

 

Kentsel dönüşüm projeleri, detaylı ve doğru bir şekilde planlanıp hayata geçirildikleri taktirde, dönüşüm projelerine dahil olacak yapılarda yaşayan vatandaşlarımıza sağlıklı ve güvenli koşullarda, güncel teknoloji ile üretilmiş mekanlarda yaşamanın getireceği avantajlar için büyük bir fırsat olduğunu belirten Bebek, Kayseri`de  Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu çalışmayla birlikte tesbit  edilen şuanda yaklaşık 450 bin konut ve işyeri bulunduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti.” Bu 450 bin konut ve işyeriyle ilgili olarak bunların yaklaşık olarak 3/1 ni incelenip kentsel dönüşüm kapsamında dönüşümün gerçekleştirilmesine ınanıyorum. Bu da yaklaşık 150 bin civarında rakamdır.”.

 

Çevre ve Şehircilik  İl Müdürü Bebek, Başbakanlığın  2023 hedefinin yaşanabilir çevre, mekan ve yaşam kalitesi yüksek yerleşkeler, marka şehirler olduğunun altını çizerek sözlerine şu şekilde sürdürdü:” Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi, kısa adıyla Kentsel Dönüşüm Hamlesi 6306 sayılı yasa ile başlatıldı. Bu çerçevede; riskli yapı, riskli alan ve rezerv alan tespiti, kredi, kira yardımı, enkaz bedeli ödemesine yönelik işlemler, bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetleri yürütülmektedir. Kentsel dönüşüm kapsamında bu güne kadar; 488 hak sahibine 44.784.250 TL toplam kredi kullandırılmıştır. 3472 hak sahibine toplam 5.364.280 TL, 7 Kuruma (Belediyeler) toplam 40.889.000 TL kira yardımı yapılmıştır. Kayseri`de başvurular sonucunda toplam 222 adet riskli konut tespit edildi ve bunların 174`ü yıkıldı."

Kayseri’de belirlenmiş Kentsel Dönüşüm alanı olmadığının altını çizen Bebek, Kentsel Dönüşümün riskli bina tesbiti  sürecini şu şekilde  dile getirdi. “Bakanlık olarak Kayseri’de ki belediyeleri riskli bina tesbiti  yetkilendirdiği gibi bazı özel kuruluşlar ve iki tane üniversitemizede riskli bina tesbiti için lisans verildi. Bunlar Erciyes Üniversitesi ve Nuh Naci yazgan Üniversiteleridir. Ayrıca 4 adet yapı denetim firmamızada riskli bina tesbiti lisans belgesi verildi. Vatandaşlarımızın bu firmaların listelerini il müdürlüğü sitemizden öğrenebilirler. Anlaşma yoluyla riskli binalar 60 gün geçtikten sonra sonunda yıkılıp il müdürlüğümüzce vatandaşlara arzu ederlerse 18 ay boyunca ayda 550 TL karşılıksız olarak kira yardımı verilmektedir. Bunlar kanunun vatandaşa vermiş olduğu mali yardımlardır. Burada maksat vatandaşların binalarını yıkıp yeniden yapmaları için devletin onlara yardımcı olmalarıdır. Bunun haricinde de yardım modellerimiz var örneğin; riskli bina sahibi kira yardımı alacağı gibi bankadan kullanabileceği kredi faizinin yarısınıda biz destek olarak veriyoruz. “

 

“Vatandaşların tek yapması gereken binalarını gözden geçirme ve  resmi bir başvuruyla binasının değerlendirilmesidir. Bunu yaparsa ve mali imkanlarını kullanırsa önümüzdeki günlerde beklenen bir depremde kendisi ve ailesi için mutlu bir yuva kurmasını elde eder. “Deprem olduğunda en güvenli yeriniz içerisinde yaşadığınız eviniz olsun”



yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”