KANALIMIZA ABONE OL

YEREL BASINA DESTEK OL

 


EDİTÖR

SAYFA EDİTÖRÜ

 Uğur ALTUNER
 editor@kayserihaber.com.tr

   

BROKOLİNİN FAYDALARI NELERDİR?

BROKOLİ KANSERİ ÖNLEYİCİ EN GÜÇLÜ SEBZEDİR

KAYSERİ'DE YAŞLILARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜREN UYGULAMA

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ, YATALAK HASTALARI RAHAT ETTİRMEK İÇİN EVLERİNE HASTA YATAĞI GÖTÜRÜYOR

LAHANA DEYİP GEÇMEYİN

UZMANLAR “BİNBİR DERDE DEVA”DİYOR

SALUR MAHALLESİ KARANTİNAYA ALINDI

150 HANENİN 50’SİNDE KORONAVRÜS TESPİT EDİLDİ

KAYSERİ'DE GÜNLÜK 150 COVİD-19 VAKASI TESPİT EDİLİYOR

HAFTALIK VAKA ORANI 1053

VİRÜS AVCILARI ZORLU YOLLARI AŞARAK AŞILAMA ÇALIŞMALARINI YAPIYOR

SAĞLIKÇILAR EN KÜÇÜK YERLEŞİM YERLERİNİ BİLE GÖZ ARDI ETMİYOR

KAYSERİ ŞEHİR HASTANESİ’NDE İLK KEMİK İLİĞİ NAKLİ BAŞARI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

58 YAŞINDAKİ HASTA TEDAVİSİ SONRASINDA TABURCU EDİLDİ

AŞI ÇALIŞMALARINDA YÜKSEK ORANDA KARŞILIK OLDU

Benli: "Toplumumuzun belli bir kesimi aşılandıktan sonra pandeminin çıkışında ki ışık büyümüş olacak"

BÜTÜN ZORLUKLARI KORONA VİRÜSÜ YENMEK İÇİN AŞIYORLAR

KAYSERİ'DE SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÇETİN KIŞ ŞARTLARINA RAĞMEN AŞILAMAYI SÜRDÜRÜYOR

“TURP” DEYİP GEÇMEYİN

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR?

KAYSERİ’DE TAZİYE EVLERİ VAKA SAYILARINI ARTIRIYOR

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli: “’Rahmetlinin ölüm yıl dönümü diyerek’ yemek yaptırıp toplanmalar görülüyor”

VAKA SAYISI ARTAN KÖY KARANTİNAYA ALINDI

CÜCÜN MAHALLESİ 10 GÜN BOYUNCA KARANTİNADA

SIHHAT PROJESİ KAPSAMINDA

KAYSERİ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE 2 ARAÇ TAHSİS EDİLDİ

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ BENLİ

AŞI ÇALIŞMALARINI YERİNDE DEĞERLENDİRDİ

KORONA VİRÜS AŞISI, 2. DOZDAN SONRA VİRÜSÜN BULAŞICILIĞINI AZALTTI

Toker: “Aşının 2. dozdan sonra virüsün bulaşıcılığını azalttığı ve bulaşsa dahi hastalığı çok hafif, hatta belirsiz semptomlarla geçirildiği saptandı”

VALİ ŞEHMUS GÜNAYDIN KORONA VİRÜS AŞISI OLDU

VALİ GÜNAYDIN KORONA VİRÜS AŞISININ İLK DOZUNU YAPTIRDI

Gürkan Ofis Mobilyaları

“KEREVİZ” DEYİP GEÇMEYİN BOL BOL TÜKETİN

YÜKSEK TANSİYONA KARŞI ETKİLİ, KANSERE KARŞI KORUYUCU

Belenme Uzmanları kendine özgü aroması ve tadıyla, düşük kalorili sebzeler arasında oldukça popüler olan kerevizin sadece lezzetiyle değil insan sağlığına olan faydalarıyla da ön plana çıktığını vurgulayarak “Kereviz deyip geçmeyin, bol bol tüketin” tavsiyesinde bulunuyorlar.

Maydanoz ve rezene ile aynı aileden olan kerevizin ülkemizde genellikle kök kısmı kullanıldığına dikkat çeken besleme uzmanları, sapı ve yapraklarının da en az kök kısmı kadar besleyici ve sağlığa faydalı olduğunun altını çizip bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunurken ; faydalarını da şöyle sıralıyorlar.

Yüksek Tansiyona karşı etkili: Eski zamanlardan günümüze yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilen kerevizin bu faydası son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla da desteklenmektedir. Özellikle kereviz sapında bulunan ve kerevize kendine özgün aromasını veren “phthalide” adlı bileşenin kasları ve damarları rahatlatarak kan akışını kolaylaştırdığı bilinmektedir. Phthalide, aynı zamanda stres hormonu olan “catecholamine”nin üretiminin azalmasına yardımcı olarak, bu hormonun damarlarda neden olabileceği büzülmeyi önler.

Kansere karşı koruyucu: Illinois Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, kerevizde bol miktarda bulunan “apigenin ve luteolin” adlı flavonoidler, özellikle pankreas kanseri tedavisinde, kanserli hücrelerin üremesinin durdurulması ve tümörün küçülmesi için etkili olabilir. Kerevizin bu etkisi, içerdiği flavonoidlerin güçlü antioksidan etkisine bağlanıyor. Bugüne kadar yapılan araştırmaların sayısı, kerevizin kanser tedavisinde kullanılmasını sağlayacak yeterlilikte değil ancak, uzmanlar gelecekte üretilecek kanser ilaçları için kerevizin bu özelliğinin umut verici olduğunu belirtiyorlar.

Kolesterole karşı etkili : Chicago Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre kereviz yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcı sebzeler arasında yer alıyor. Kerevizin yüksek kan basıncını düşürmeye yarayan bileşeni “phthalide”ın aynı zamanda kolesterolü de düşürdüğü bu çalışma sonucunda belirlenmiş. Çalışmanın sonuç raporunda, günde 4 adet kereviz sapı yemenin kolesterolü %7 oranında düşürdüğünün altı çiziliyor.

Sindirimi kolaylaştıryor: Yüksek miktarda suda çözülebilen besin lifi içeren kereviz sindirime bağlı kabızlık gibi sorunların giderilmesi için kullanılabilir. 1 kase dilimlenmiş kereviz sapı günlük besin lifi ihtiyacının yaklaşık %10’unu (1.6 gr) içerir. Günlük beslenmenize 2-3 adet kereviz sapı ekleyerek kabızlıktan korunabilirsiniz. Ancak aniden, yüksek oranda besin lifi almak, hem mide kramplarına hem de ishale neden olabileceğinden tükettiğiniz kereviz sapı miktarını zaman içinde arttırmanız önerilir.

Güçlü bir idrar söktürücü: Güçlü bir idrar söktürücü olan kereviz vücudu toksinlerden temizlemek ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olarak sıvı dengesinin sağlanması için yenebilir.

İltihaplı Hastalıklar: İltihaplı hastalıklar üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarının yayınlandığı “Inflammatory Research Journal”e göre kerevizde bulunan bazı flavonoidler iltihabın önlenmesine ve azaltılmasına yardımcı oluyor. Bu özelliği ile kereviz, romatizma gibi iltihaplı hastalıkların belirtilerinin hafifletilmesi için tüketilebilecek sebzeler arasında gösteriliyor.

Sakinleştirici etkisi yüksek: Uyku sorununuz varsa, geceleri yatmadan önce 1 bardak kereviz sapı suyu içerek uykuya geçişi kolaylaştırabilirsiniz. Kereviz suyu, sakinleştirici ve kasları rahatlatan etkisiyle uyku problemi olanlara önerilen sebzeler arasında yer almaktadır.

Adet Sancılarına karşı etkili: Kereviz sapı ve kereviz suyu, kasları rahatlatıcı etkisiyle adet döneminde yaşanan sancıların ve krampların hafifletilmesi için tüketilebilir.

Alerjiye karşı etkili: Havuç ve zencefille karıştırılmış 1 bardak kereviz suyu öksürme, gözlerin yaşlanması, hapşırma gibi alerjinin belirtilerini hafifletebilir.