KETEM’E 2019 YILINDA 6 BİN 500 KİŞİ BAŞVURDU, 42’SİNE KANSER TEŞHİSİ KONULDU

KETEM’E 2019 YILINDA 6 BİN 500 KİŞİ BAŞVURDU, 42’SİNE KANSER TEŞHİSİ KONULDU

VATANDAŞLARIMIZ KETEM’E GELMEKTEN KORKMASINLAR

Servet Başkal Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Sebahat Ercan, vatandaşların Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) başvurmasından korkmamaları gerektiğini söyleyerek, Kayseri’de bulunan 7 KETEM merkezinde 2019 yılında 6 bin 500 kişinin taramadan geçirildiğini söyledi.

Servet Başkal Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Sebahat Ercan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla özel bir okulda öğrencilere kanser konusunda bilgiler verdi. KETEM’in kanser teşhisinde önemli olduğunu kaydeden Ercan, “KETEM’e olan ilgi hem var hem de yok diyoruz. Vatandaş olarak bir grubumuz o kadar duyarlı, ilgili ve bilinçli. Bir grupta farkında ama korkuyor. Duymak, gelmek, taramalara katılmak ve muayenelere dahi gelmek istemiyoruz. Çağımızın hastalığı endüstriyelleşme ile birlikte kanserdir. Ölüm sıralaması içerisinde 2. sırada yer alan kanserin tespitinin ve tedavisinin kolaylığını sağlamak adına, soku ve organ kaybını önlemek adına gerek kişinin gerekse ailesinin psikolojik ve ekonomik yönden dahi üzülmesini istemiyoruz. Bunları azaltabilmek adına ÇEKAP merkezi gibi düşünülmesini istiyoruz. Biz kanserin ÇEKAP merkeziyiz. Vatandaşlarımız kanser taramalarını yaptırabilirler. Elbette yaşanılacak olan var ise buna engel olamıyoruz ama bunu erken tespit etmek ve tedaviyi kolaylaştırmak istiyoruz. Bu yüzden mutlaka kendilerini önemsesinler ve daha kaliteli yaşamak adına taramalara katılsınlar. Davetlerimizi de kabul etsinler istiyoruz” ifadelerini kullandı.

2019 yılında 6 bin 500 kişinin KETEM’e başvurduğunu, başvuranlardan 42’sine kanser teşhisi konulduğunu kaydeden Ercan, “Şuanda Kayseri çok şanslı. Her ilde KETEM muhakkak var. Kayseri’de 2019’a kadar 4 KETEM ile ilerliyorduk. Şuanda 7 tane sağlıklı hayat merkezi ve içerisinde KETEM yani kanser taramaları var. 2019 yılında 6 bin 500 kadar bayan başvurmuş ve 42 tane meme kanseri tespit etmişiz. Biz KETEM’in açılabilmesi için 2-3 tane evresine göre değişmekle birlikte kanser vakasının tespiti KETEM’in açılmasına bir sebep diyoruz. 42 kadına dokunabildiysek biz bundan erken evreyse mutlu oluyoruz” diye konuştu.


Haber Kaynak : İHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı