KEYKUBADİYE SARAYI

KEYKUBADİYE SARAYI

GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Selçuklu Döneminden kalan ve şuan Şeker Fabrikası arazisinde  bulunan Keykubadiye Sarayı gün yüzüne çıkıyor. Kazı çalışmalarına başlayan 15 kişilik ekibin çalışmalarını vali Orhan Düzgün yerinde inceledi.

Selçuklu Döneminden günümüze miras kalan Keykubadiye Sarayı, şuan da Kayseri Şeker Fabrikasının arazisindeki gölün hemen kenarında bulunuyor. Selçuk Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Baş´ın yürüttüğü kazı çalışmasında 15 kişi, tarihimizi gün yüzüne çıkarmak için ter dökecek. Her kazı sezonunda 2 ay çalışacak olan ekibin , çalışmalarını Vali Orhan Düzgün´ün de yerinde inceledi.

Kazı Sorumlusu Prof. Dr. Ali Baş, Keykubadiye Sarayı hakkında bilgiler verdi. Alaaddin Keykubat´ın emriyle yaptırılan saray 1243 yılında Moğolların Anadoluyu istilasıyla birlikte büyük bir tahribata uğrar ve bir daha da yerleşime konu olmamış.? Diye konuştu.

Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay´da ?bu arazi üzerinde böyle bir tarihi kültürel mirasın bulunuyor olması bir ayrıcalık ama bu ayrıcalık bu güne kadar yeterince değerlendirilememiş. Türkiye´de şu anda selçuklu dönemine ait çok fazla saray kalıntısı yok gibi gözüküyor. Sadece bu sarayın benzerinin Beyşer Gölü kenarında olduğu ifade edilmişti.? Şeklinde konuştu.

Vali Orhan Düzgün ise ?Anadolu toprakları kültür mirası bakımından çok zengin, Anadolu içerisinde de Kayseri´nin özel bir yeri var. Her ne kadar Kayseri, Selçuklu´ya başkentlik yapmamış olsa da aslında Selçuklu´ların ikinci başkenti diyebileceğimiz derecede önemli bir yer. Burada keykubadiye sarayının olması Selçuklu Sultanlarının burada uzun süreler ikamet etmesi, Konya´dan sonra Kayseri´nin de UNESCO Geçici Miras Listesine alınmasına vesile olmuş. Kayseri´nin bu güzel mekanında bir Selçuklu Sarayı´nın ortaya çıkacak olması, kültür turizmi adına son derece önemli. Bu eserler aynı zamanda bu toprakların bize ait olduğunun da bir kanıtı, hem de kültür turizmi adına ayağa kaldırılması, gelecek nesillerimize aktarılması konusunda önemli eserler.? Diye konuştu.

Konuşmaların ardın Vali Orhan Düzgün ve beraberindeki ekip kazı çalışmaları yapılan Keykubadiye Sarayı kalıntılarını gezdi ve Vali Orhan Düzgün  konu hakkında bilgi aldı.



SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"