KİRLİ SU YAZ İSHALİ NEDENİ

KİRLİ SU YAZ İSHALİ NEDENİ

Kayseri Özel Avrupa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mesut Polat, sıcaklıkların artmasıyla birlikte yaz ishallerinin yaygınlaşabileceğini, yaz ishallerinin en önemli nedeninin kirli sular ve bu sularla yıkanan çiğ sebze ve meyveler olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. Mesut Polat, ishalin mevsime bağlı ve mevsime bağlı olmayan iki türünün bulunduğunu, mevsime bağlı olmayan ishalin yaz ishali olarak adlandırıldığını söyledi. Yaz aylarındaki aşırı terlemeye bağlı su kaybı nedeniyle kişilerin su ihtiyacının arttığını, dolayısıyla sudan mikrop kapma olasılığının da yükseldiğini ifade eden Polat, bu tür ishallerin genellikle kirli sulara bağlı olarak geliştiğini kaydetti.
Kirli sularla yıkanan çiğ sebze ve meyvelerin de yaz ishali nedeni olabileceğini dile getiren Polat, ishal nedeniyle kişilerde su ve mineral kaybına bağlı klinik belirtilerin ortaya çıktığını belirtti. Polat “Buna bağlı olarak, kas güçsüzlüğü, kas krampları, halsizlik, bitkinlik, dermansızlık, baş dönmesi, bulantı ve kusmalar ortaya çıkmaktadır” dedi.
Klinik belirtiler çok ağır olmadıkça ishallerin beslenme düzeni ve bol su alımı ile geçeceğini kaydeden Polat, “Aldığımız mikrobun sayısı az ise vücut bunu kendi direnciyle yenebilir. Fakat belirtiler şiddetliyse, çok su kaybı varsa, baş dönmesi varsa, halsizlik, bulantı, günde 7-8 kez tuvalete çıkma durumu, yüksek ateş varsa bu durumda doktora başvurmak gerekir. Kişi bol su içerek, barsakları az çalıştıracak gıdalar tüketerek bunu atlatabilir. Bunlar ayran, yoğurt, haşlanmış patates, pirinç lapası, yağsız ve salçasız olmak üzere makarna, şekersiz çay ve kahve. Meyvelerden de elma, muz ve şeftali tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.


ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı