KKTC ESKİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU:

KKTC ESKİ CUMHURBAŞKANI EROĞLU:

?KIBRIS´TA BARIŞ OLMASI ZOR?

Yeni Ufuklar Derneği Kayseri Şubesince tertiplenen ´Doğu Akdeniz´de Türk Varlığı ve Kıbrıs konulu konferansa konuşmacı olarak iştirak eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ?Rumlar 1974 Kıbrıs Barış Harekatında kaybettiklerinin tümünü geri istedikleri için, Kıbrıs´ta barış olması zor? değerlendirmesinde bulundu?
Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi´nde gerçekleştirilen etkinliğe KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Vali Yardımcısı Gökhan Azcan, Yeni Ufuklar Derneği Genel Başkanı Mustafa Argunşah, Yeni Ufuklar Derneği Kayseri Şubesi üyeleri ve çok sayıda öğrenci iştirak etti?
KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu katılımcılara 1974 Kıbrıs Barış Harekatını anlatarak başladığı sözlerinde Türkiye ´Kıbrıs Barış Harekatını gerçekleştirmeseydi bugün benim burada olma imkanım olmayacaktı. Çünkü biz o gün darbe olduktan sonra başımıza gelecekleri görüyorduk. Anlayacağınız bizler toplu mezarların eşiğinden döndük. Bugün çok şükür kurmuş olduğumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devletinin 3. Cumhurbaşkanı olarak sizlere hitap etme fırsatı buluyorum. Müzakereler 1968 yılında başladı. 1974 barış harekatından sonra Rumlar hep masadan kaçtı. Rumların anlaşmaması için çok nedenleri var. Kıbrıs Cumhuriyeti yıkıldıktan sonra Kıbrıslı Türk ve Rum ortaklar değerli bir cumhuriyetti. Biz bu cumhuriyetten dışlandıktan sonra Rum Cumhuriyeti olarak kaldı ve bu unvanı 4 Mart 1964 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile Kıbrıs´a barış gücü askeri gönderecekler diye Kıbrıs Cumhuriyeti Barbarisi Rumlar ilan edildi. Bu geçici bir karardır. Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti´nin varisi olan Rum tarafı bizimle niye anlaşsın´ Dünyanın tanıdığı bir devlet oldu. Rumların bugüne kadar sürdürdükleri anlaşmazlıkların esas nedenlerinden birisi 4 Mart 1964 kararı ve birde Avrupa Birliği´ne girmiş olmalarıdır" değerlendirmesinde bulundu?.
KKTC 3. Cumhurbaşkanı Eroğlu sözlerinin devamında "Bana "Kıbrıs´ta çözüm ne zaman olacak?" diye soruyorlar. Zaman zaman bu senenin Haziran, Temmuz´unda çözüm olacak diye duyarız. Ben şöyle söyleyeyim gelecek yıl bu sözleri yine duyacağız. Rum´un istediği nedir? 1974 Kıbrıs Barış Harekatında kaybettiklerinin tümünü istiyorlar. 1974 Kıbrıs Barış Harekatında bir coğrafya yaratıldı. Biz o coğrafya içerisinde önce geçici bir federal devlet kurduk. Biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletini kurduğumuz gün bütün Kıbrıs Türk´ü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine dört elle sarılmadı. Bu da bizim hatamız. Sol geçinen arkadaşlar Kuzey Kıbrıs´ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti´nin kurulması bir hatadır diye dünyaya mesajlar verdiler" şeklinde konuştu.
HABER: C.USTEN / E.KİPMAN



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da