KOCASİNAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI GÜNEŞ,

KOCASİNAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI GÜNEŞ,

?ÇİFTÇİ DÜŞERSE BİR DAHA KALKAMAZ?

Kısa süre önce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görevine atanan Mustafa Şahin, Medya Mensupları ve Sivil Toplum örgütleri yetkilileri ile tanışma toplantısında bir araya geldi. Toplantıda konuklara seslenen İl Müdürü Şahin, fikir birliği içinde projelere yön vermek istediklerini vurgularken, toplantıda konuşan bir diğer isem Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş ise çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekip ?Çiftçi düşerse bir daha kalkamaz? değerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yemekhanesinde gerçekleştirilen tanışma toplantısına Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış ve bazı oda başkanlarının yanı sıra Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya ve medya mensupları iştirak etti.

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin ?Amacımız ilimizdeki tarımsal faaliyetlere bundan sonraki kısımlarına yön verip birliktelik sağlamak ve önümüzdeki dönem içerisinde oluşturulacak projelerde fikir birliği yapmak? ifadesini kullanıp şunları kaydetti;

?Biz bundan sonra tüm sürecimizde tüm odalarımız ile borsamız ile ortak hareket edip Kayseri´nin Türkiye´de haklı olarak elde etmiş olduğu yeri daha üst seviyelere taşıya bilmek adına tüm çabayı sarf edeceğiz. Bugün Kayseri´ye baktığımız zaman ülkemiz deki üretilen çilek fidesinin %60´na yakınını biz sağlıyoruz ülkemizde ki elma yetiştiriciliğinin %5´ne biz hakimiz, ay çiçeğinde çok öndeyiz. Buğday ve arpada oldukça iyi bir yerdeyiz ama bunların yanı sıra bunların satışında pazarlanmasında var olan eksiklerimiz varsa da yine burada ki sivil toplum örgütlerimiz ile kamu kurumdaki değerli meslektaşlarımız ile istişare ederek sorunun çözülmesine hep birlikte gayret edeceğiz.?

Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş´de 2018 yılının çiftçiler için sıkıntılı geçtiğine dikkat çekip, çiftçi düşerse bir daha kalkamaz diyerek şunları kaydetti;

?Bu sene Kayseri´de ve Türkiye´de olduğu gibi tarımla ilgili sıkıntılarımız oldu, özellikle kuraklık, dolu, don olaylarından oldu. 2018 yılı Türkiye´de çiftçiler açısından çok verimli geçmedi, bunu çiftçilerimizde biliyor, oda başkanlarımızda biliyor. Gübre fiyatları geçen yıla göre 2 kat daha arttı, Euro, Dolar %50 arttı. Gübre fiyatları yüzde 130 arttı. Biz bu konudan çok rahatsızız, bu sene gübresiz eken çiftçi sayısı oldukça fazla bu bizim yapacağımız bir iş değil önlemler alınması gerekiyordu biraz gübre fiyatları geriye çekildi. Yani yaklaşık 3,5 TL´ye kadar çıkan DAP gübresinin tonu şuanda 2900 TL´ye. Biz üretmeye mecburuz Türkiye´de şartlar ne olursa olsun üreteceğiz ama biz üretirken hükümetimiz bizim elimizden tutması gerekir yani 2900 TL´ye DAP gübresini alıp 1 TL´ye buğday satarsak biz kar edemeyiz. 29-30 TL´ye canlı hayvan kilosunu alıp da 23 TL´ye et kestirirsek kar edemeyiz. Çiftçi besici üretiyor ama şu anda hak ettiği ücreti alamıyor, gübre fiyatları pahalı o yüzdende üretmekte zorluk çekiyoruz. Biz burada 3,5 TL´ye 4 TL´ye çekirdeğimizi satamazken özellikle Çin´den ithal ayçekirdeği geliyor biz bu konuları sayın bakanımıza ve ilimiz milletvekillerine söyledik. Türkiye deki üreten çiftçimiz bu konudan rahatsız. Tarım Bakanımız buğday primlerini 100 TL olarak açıklamıştı 2018 yılının buğday primleri eski fiyat olan 50 TL´den çıktı. Bu konuda çiftçinin kaybı var, inşallah sayın bakanımız bizim sesimizi duyar. Ne olursa olsun üretimimizi yapacağız ama biz yaparken fırsatçılara gün doğuyor. 3 bin TL´ye gübre fiyatı pahalı desteklerden memnunuz ama çiftçilikle ilgili bürokratlarımız bizleri dinlemeden bazı kararlar aldıkları için sıkıntıya giriyoruz. İlimize et balık kurumunun mezbahanesi açılarak Kayseri de çiftçi üretimine katkı sağlanmalı. Özellikle girdilerin ucuzlatılmasını istiyoruz diyen Güneş, elektrik, mazot ve gübre´de destek versinler yeter diyerek üretim yapan çiftçiye ve ürüne destek verilsin dedi. Çiftçilerin fedakar olduğunu hatırlatan Güneş, çiftçi üretemez duruma gelirse, çiftçi düşerse bir daha kaldırmanız mümkün değil .?

HABER: SÜLEYMAN ERDOĞAN



Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor 

DAYANGAÇ VE DEMİR AİLELERİ’NİN MUTLU GÜNÜ