KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞI EV SAHİPLERİ YARATTI

KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞI EV SAHİPLERİ YARATTI

KAYİMDER Başkanı Akdoğan:“ “Hal böyle olunca müteaahit arkadaşlarımız da  maliyetine  yada  zararına yaptıkları  satışları telafi etmek adına fiyatlarını revize ettiler”

Kayseri İmar ve İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği Başkanı Levent Akdoğan haber ekibimize yaptığı açıklamada konut fiyatlarındaki astronomik artışa ikinci el konut satışı yapan ev sahiplerinin neden olduğunu vurgulayarak “Hal böyle olunca müteaahit arkadaşlarımız da  maliyetine  yada  zararına yaptıkları  satışları telafi etmek adına fiyatlarını revize ettiler” değerlendirmesinde  bulundu.

Kısa adı Kayimder olan Kayseri İmar ve İnşaat Müteahhitleri Dayanışma Derneği Başkanı Levent Akdoğan konut kredilerinde yaşanan düşüşün ardından hızla yükselen konut fiyatları ve inşaat sektörünün mevcut durumuna yönelik yaptığı değerlendirmede salınanın aksine artışların müteahhitlerden kaynaklanmadığının altını kalın çizgilerle çizerek şunları kaydetti. “2020 yılının Ocak aydan itibaren çok uygun rakamlarda konut satışlarımız vardı. Ve bu süreçte  bütün toplantılarda ve  basın yayın  kuruluşlarında vatandaşlara istediğiniz konut varsa sözleşme yaparak ön satış gerçekleştirin kaporasını yatırın diye tavsiyelerde bulunduk. Zira konut kredilerindeki faiz oranlarını  0.64 lere düşmesi sektörde büyük bir hareketlilik yaratırken; konut fiayatların da da ciddi artışlar yarattı. Yaşanan bu fiyat artışları sanılanın aksine müteahhitlerden kaynaklı bir durum değil. Bu duruma 2.el ev satışı yapan konut sahipleri neden oldu. Hal böyle olunca mütahit arkadaşlarımız meslektaşlarımız ile maliyetine yaptığı satışlar  zararına satışları telafi etmek anlamında tabi ki  fiyatlarını revize ettiler. Bizim aldığımız kararlar ise orantısız bir artış olmasın tabi ki maliyetine satışların sürdürebilir olması mümkün değildi,  düzeltme gerekiyordu ama  bunun orantısız olmaması  için  biz kararlar almıştık bir çok arkadaşlarımızda bu kararlara  uydu.  0,64 faiz oranından rahatsız olduğumuz durumlar şunlar oldu.  Konut sektörünün inşaat sektörünün canlanması  konut ihtiyacı insanların ise  ev sahibi olma fırsatı  iken  maalesef bunu  kendi aralarında reel olmayan  satışlar  gerçekleştirilerek 0,64 oranı  ile kredi kullanıldı.  Ne demek bu reel de bir satış yok ama 2 komşu 2 arkadaş arasında  birbirine yaptığı satışlarla bu oranları kullandılar.  Biz bunları bakanlığımıza dile getirdik.  0,64’ün sürdürebilirliği fazla sürmedi döviz oranlarından dolayı  şuan ise 0,99 oldu bu da çok fazla bir yükselti değil güzel bir faiz… “



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları