KORONA VİRÜS PASTIRMA SATIŞLARINI VURMADI

KORONA VİRÜS PASTIRMA SATIŞLARINI VURMADI

KAYSERİ'DE 2020'NİN İLK 8 AYINDA 286 TON PASTIRMA, 2 BİN 260 TON SUCUK SATILDI

Kayseri Ticaret Borsası kayıtlarına göre yılın ilk 8 ayında 286 ton pastırma, 2 bin 260 ton sucuk işlem gördü. Son günlerde artan korona virüs salgınına rağmen pastırma ve sucuk satışlarında artış olduğu görüldü.

Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yapılmasına karşın adı Kayseri ile özdeşleşen, ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'n de "Kayseri'nin Lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve miskli et sucuğu hiçbir yerde yoktur. İstanbul'a hediye olarak gider" ifadeleriyle yer alan sucuk ve pastırma, sarımsağa, baharata ve bağırsağa gelen zamlara karşın, yılın son aylarına aynı fiyattan giriyor. Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Bu dönem farklı illerin pastırma ve sucuk üreticileri, Kayseri ile yarışmaya ve rekabete kalktılar. Kayseri'de pastırma ve sucuk, yüzyıllar ötesine dayanan ata sanatı ve dünyaca bilinen önemli bir et endüstrisi ve geleneksel lezzetimizdir. Pastırmanın Başkenti Kayseri’dir ve hep öyle kalmaya devam edecektir. Bunun tartışılması dahi abesle iştigaldir. Kayseri pastırmaları yıllardan beri Karpuzatan mevkiinde kurutulur. Çünkü burası, Erciyes’ten gelen rüzgarı en iyi alan bölgedir. Pastırmayı pastırma yapan üretim metodu ve et için kullanılan hayvandır. Pastırmanın çemenli, çemensiz gibi çok fazla çeşidi mevcuttur. Pastırmaya ekstra lezzet katan madde de çemendir. Kayseri’ye çemen konusunda da kimse rakip olamaz. Sucuk ve pastırma, cinsine göre perakende de farklı fiyatlarla alıcı bulmaktadır. Karkas et fiyatlarındaki artışlar, bibere, çemene, sarımsağa, kimyon ve karabiber gibi baharatlara ve nakliyeye gelen zamları göz önüne aldığınızda pastırma ve sucukta abartılı bir fiyat artışı olmadığını gözlemleyebilirsiniz."

Başkan Bağlamış; pastırmanın kilosunun etin kalitesine göre 130 ila 170 TL'den, sucuğun ise ise 60 ila 85 TL'den satıldığını belirterek, "Son günlerde artan korona virüs salgınına rağmen esnafımız satışlardan memnun buda bizi memnun etmektedir. Salgın nedeniyle mezbahalardan kasap dükkanlarına kadar her aşamada yoğun tedbirlerimiz devam etmektedir" dedi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları