KORUYUCU AİLE DERNEK BAŞKANI BÜYÜKBAŞ:

KORUYUCU AİLE DERNEK BAŞKANI BÜYÜKBAŞ:

?KORUYUCU AİLE SAYISININ ARTMASI ÇOCUKLAR İÇİN BİR UMUTTUR?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hayata geçirilen korumaya muhtaç çocuklara yönelik ?Koruyucu Aile´ projesi kapsamında yetişen çocuklar daha sağlıklı bireyler olarak yetiştiğini vurgulayan Koruyucu Aileler Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Aysel Büyükbaş giderek yaygınlaşmaya başlayan ?Koruyucu Aile´ lik ile ilgili olarak haber merkezimize yaptığı değerlendirmede koruyucu aile sayısının artması çocuklar için yeni bir umut olduğunu vurguladı?
Koruyucu Aile Hizmetini mahkeme kararı ile korunma altına alınan veya haklarında acil korunma veya tedbir kararı verilen çocukların, kısa veya uzun süreli olarak bakımlarını üstlenen aile ya da kişilerin yanında, devlet denetiminde yetiştirilmeleri olarak tanımlayan Koruyucu Aileler Derneği Kayseri Şubesi Başkanı Aysel Büyükbaş; bu hizmeti veren aile ya da kişilere ise ?Koruyucu Aile´ denildiğini açıklayarak başlıyor sözlerine ve ?Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları sağlanamayan ve mahkemelerce haklarında korunma kararı alınmış çocuklar, uygun görülen kuruluşlara veya koruyucu ailelerin yanına yerleştiriliyor. Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları olduğu için, Aile Sosyal ve Politikalar Bakanlığı tarafından öncelikle çocukların koruyucu aile yanına yerleştirilmesi çalışmaları yürütülüyor? değerlendirmesinde bulundu?
Dernek Şube Başkanı Büyükbaş korumaya muhtaç olan çocukların kurumlarda bakılması yerine ilk önce ?Koruyucu Aileye´ bulunmaya çalışıldığını vurguladı. Korumaya muhtaç olan çocuğun zor dönemden daha rahat geçmesi için çalışmalarını yürüttüklerini belirten Büyükbaş sözlerini şöyle sürdürdü?. ?Özenle davranarak çocuk için karmaşık ve sorunlu olan dönemi örselenmeden geçirmesini ve normal hayatını devam ettirmesini sağlamaya çalışıyoruz. Çocukların yeterli sevgi alabildiği, ihtiyaçlarının karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde, sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel olarak kanıtlandı. Bunun için korunmaya muhtaç çocuklar için en çok tercih edilen bakım şekli, Türkiye´de de olduğu gibi koruyucu aile bakım şeklidir. Kurum bakım deneyimi yaşamadan çocukların aile ortamına kavuşturulmasını hedefliyoruz?
Koruyucu aileye verilen çocuklar ve çocukları alabilecek ailelerde aranan özellikler hakkında da konuşan Dernek Başkanı Büyükbaş şu bilgileri verdi? ?Koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuklar; öz ailesi bulunan, öz ailesince bir süre için bakılamayan, çeşitli nedenlerle evlat edindirilme şansını tümüyle yitirmiş olan kız ya da erkek, sağlıklı ya da engelli tek ya da kardeş olup, durumunun koruyucu aile yanına yerleştirilmeye uygun olduğu sosyal çalışmacı tarafından belirlenmiş çocuklardır. Koruyucu aile olmak için ise aranan bazı özellikler vardır. Bu özelliklerin en başında ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, Türkiye´de sürekli ikamet eden, en az ilkokul mezunu olmak, 25-65 yaş aralığında bulunması ve düzenli gelire sahip olması geliyor. Ayrıca çocuğa kanunen bakmakla yükümlü öz anne- baba ya da vasi dışındaki herkes koruyucu aile olabilir. Koruyucu aile olmak isteyenlerin eşleri ile birlikte başvuru yapmaları şartı da aranıyor. Özellikle çocuğun yakın çevresinde olan akrabalar, ana baba çocuk ilişkisinin kurulduğu yakın çevre ailelerinden koruyucu aile olma talebi olması durumunda sosyal inceleme sonucuna göre yaş ve eğitim şartı aranmıyor. Diğer yandan koruyucu aile olmak isteyen kişi bekâr ise yerleştirilecek çocuğa diğer ebeveynin yoksunluğunu hissettirmeyecek akraba ilişkilerine sahip olması konusuna özellikle önem veriliyor. Başvuru sırasında ilgili sosyal çalışmacı tarafından koruyucu aile hizmetinin esasları, işleyişi ve aileye yerleştirilecek çocukların özellikleri hakkında bilgilendirme yapılıyor?
Koruyucu ailelere devlet tarafından bazı imkanlar sağlandığı ifade eden Koruyucu Aileler Derneği Kayseri Şube Başkanı Büyükbaş bu imkanların neler olduğuna dair de şunları kaydetti? ?Gönüllü statüdeki koruyucu aileler yanındaki çocuklar için de talepte bulunulduğu takdirde aylık bakım ücreti dışındaki diğer ödemeler yapılıyor. Koruyucu ailenin yanında bakılan çocukların tüm sağlık giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından katkı ve katılım payı ödenmeksizin karşılanmaktadır. Özel hastanelerden de hizmet alabilmektedirler. Koruyucu aile yanındaki engelli çocuklar ile okula giden çocukların okul servis aracı ücreti ödenir. Servis bulunmaması halinde gidiş gelişlerdeki ulaştırma giderleri karşılığı otobüs bilet ücretleri ödenir. Okula giden veya bu yaştaki çocuklara her ay harçlık ödenir. Tam gün öğrenim görüp de yemeklerini evde yeme olanağı bulamayan çocuklara, öğrenim süresince harçlıkları iki kat artırılarak ödenir. Koruyucu aile yanındaki çocukların meslek edinme kurs bedelleri ile eğitim ve öğretimlerine ilişkin etüt, kurs, yaz okulu, harç, sınav ve kayıt ücretleri ödenir. Başka illere öğrenim amacı ile gitmesi gereken çocukların ulaştırma giderleri ödenir. Koruyucu aileler ve korudukları çocuklar için gerektiğinde üniversitelerin ilgili bölümlerindeki uzman kişilerden psikolojik ve psikiyatrik danışmanlık hizmeti sağlanır. Koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için aylık ücret ödenir. Ayrıca her çocuk için, eğitim, giyim, okul servis ücreti dershane, kurs ücretleri ve çocuk harçlığı koruyucu aileye ödenir. Özel zorlukları veya ihtiyaçları bulunan çocuklar için yapılacak ödemeler engel ve yaş durumuna göre yüzde 50 artırılarak uygulanır. Koruyucu ailelerden, eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın kendine ait sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin bir asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması ve ödeme belgesinin ibrazı halinde primleri aylık ödemelere ilave edilerek Bakanlıkça gönderilen ödenekten karşılanır.?
HABER: C.ÜSTEN



Akrep yedikten sonra hayatını kaybeden adam toprağa verildi

Ahmet Özsarıyıldız hayatını kaybetti

Eşini rehin alan şahsı böyle ikna etti: "Ben sana kurban olurum"

Başkan Büyükkılıç, eşi ile 'Kayseri Yağlaması' yaptı

Sedat Kılınç’ın acı günü

Kayseri’de yılın ilk bebeği ‘Ceylin’ oldu

Can dostların huzurlu yuvası Talas Pati Evi

Annesinin böbreği sayesinde hayata tutundu

Kayseri’de 26 farklı noktada 302 polis ile asayiş uygulaması

AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı son yolculuğuna uğurlandı

Down sendromlu Büşra'nın gelinlik hayali gerçek oldu

Melikgazi’de geleneksel salça kaynatma günleri başlıyor

Ağabeyini sırtında taşıyor

Büyükkılıç, İmam Hatipliler Derneği Aile Pikniği'ne Katıldı

Sinemaya Günleri Belsin ve Kazım Karabekir ile Devam Etti

Kuru ekmek satarak geçinmeye çalışıyor