KÖTÜ ANILARINIZI SİLMEK MÜMKÜN

KÖTÜ ANILARINIZI SİLMEK MÜMKÜN

PSİKOLOJİK TRAVMA TEDAVİSİNDEKİ SİHİRLİ DEĞNEK: EMDR

Türkiye´de son zamanlarda uygulanmaya başlanmasına rağmen, dünyada 1987 yılından beri uygulanan EMDR terapi yöntemiyle, farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının başarıyla tedavi edilmesini sağladığını vurgulayan uzmanlar, geçmişte unutulması zor olaylara karşı, olumsuz etkilerinin silinmesi veya değiştirilmesi yöntemi olduğunu belirtiyorlar. Özellikle son günlerde medya da sıkça yer alan EMDR Terapi Yöntemi ile ilgili daha detaylı bilgi için Psikolog Şerife Aksoy´un kapısını haber ekibimiz bakın hangi verilerle döndü?
EMDR, Türkçe açılımıyla ?Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme´, güçlü bir psikoterapi yaklaşımı olduğunu belirten uzmanlar, bugüne kadar her yaştan yaklaşık 2 milyon kişinin farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının başarıyla tedavi edilmesini sağladığını söylediler. Biz de bu kapsamda özellikle son günlerde medyanın gündeminde olan EMDR Terapi Yöntemi ile ilgili olarak Psikolog Şerife Aksoy´a sorular yönelttik? EMDR Terapi Yöntemi Nedir? Hangi Hastalıkların Tedavisinde Etkilidir? Sizler için Psikolog Şerife Aksoy, EMDR yöntemi hakkında merak edilenleri cevapladı.
Psikolog Şerife Aksoy, EMDR yönteminin açılımı Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme´ olduğunu ifade ederek, ? bu sistem adaptır bilgi işleme modeline göre çalışıyor. Yaşadığımız her turlu anıyı etiketleyip beyindeki bir bölgeye atıyoruz. İhtiyacımız olduğu zaman ya da benzer şeyler yaşadığımız zaman bu duygu etiketli anılar, davranışları konusunda bize referans olabiliyor. Yalnız bu bölge düzgün düzenli bir şekilde giderken, travmatik anılar yaşayabiliyoruz. Travmatik anılar yaşadığımızda bunalmaya neden oluyor. Bu da adaptır bilgi işleme modeline sıkıntı yaratıyor. Bu da yaşadığımız anılara daha olumsuz ve farklı etiketler yaşatıyor. O zaman adaptır bilgi işleme modeline işlemleyemiyoruz. Rüyalarımız bunun en büyük kanıtıdır. Rüyalarımıza işlemleyemiyoruz. Çünkü rüyalar sürekli bilgiler işlemliyor ve bize daha rahat hayat sürmemize nende oluyor? dedi.
EMDR yöntemi ile uyanıkken rüya gördürdüklerine dikkat çeken Aksoy, acı anıların silinmesine yardımcı olduklarını belirterek, ? EMDR terapi yöntemin Türkiye´ye girişi depremle oluyor. Deprem, insanlarda en büyük travmatik olaydır. Daha sonra bu yöntem pek çok şeye uyarlanmaya başlıyor. Depresyona, panik atak veya fobilere gibi bunların hepsine çok güzel çalışabiliyor. Ana çalışmamız ilk çıkışı travma olayı stres bozukluğudur. Daha sonra farklı rahatsızlıklarla çalışılmaya başlanıyor. Ortalama 6-7 seans kadar sürüyor. Göz hareketleriyle ve bir özel aletle çalışılıyor. Sonrasında ise o anıyı hatırlamak istediğinizde eskisi kadar net hatırlayamıyorsunuz. Çünkü; yaşanan travmatik anılar dünmüş gibi yaşanıyor. Aynı duyguları dün yaşamış gibi yaşıyorsunuz. EMDR olması gerektiği yere gönderiyor. İnsanlara çok ciddi bir rahatlama sağlamasına neden oluyor. Hatta bazı danışanlarımızın sonuçlarına inanamıyorlar çok şaşırıyorlar. Çok güzel yöntem olarak Türkiye´de yaygınlaşmaya devam ediyor? şeklinde konuştu.
EMDR terapi yönteminin Dünya da 2 milyon insana uygulandığını ve çok ciddi başarılar elde edildiğini vurgulayan Aksoy, ? ben uyguladığım ve terapi sürecini devam ettiğim bütün danışanlarımdan çok iyi sonuçlar aldım. EMDR diye bir derneğimiz var. Bu terapiyle görüşmek isteyen ya da bu terapiyle alakalı bilgi almak isteyenler EMDR derneğinden sertifikalı uzmanlara ulaşabilirler? ifadelerini kullandı.
Mevlüt Yaşar NACAK



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı