KTB‘DEN TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU

KTB‘DEN TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU

"DESTEKLERDEN DAHA FAZLA PAY ALMALIYIZ”

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış gerçekleştirdiği basın açıklaması ile ilimizdeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri konusunda hazırlanan raporu kamuoyu ile paylaştı. Başkan Bağlamış söz konusu rapordaki verilere dayandırarak yaptığı değerlendirmede "Kayserimiz et ve et ürünleri olan pastırma, sucuk, kavurma üretiminde Türkiye’nin en önde gelen üreticisidir. Bununla beraber tarımsal alanda gerçekleşen yeni atılımlarla adından çok daha fazla söz ettirecektir. Ancak teşvik, hibe ve desteklemelerden daha fazla yararlandırılmalıdır" ifadesini kullandı.

Kayseri Ticaret Borsası hizmet binasında medya mensuplarının karşına geçen Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış ilimizdeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri konusunda hazırlanan raporu kamuoyu ile paylaştı.

Başkan Bağlamış, sözlerinin başında raporu hazırlamadaki amaçlarının; sektördeki eksiklikleri ve talepleri ortaya çıkarıp, ilin dinamikleri ile birlikte bu konuda daha iyi nasıl sonuçlar alınır sorusuna cevap bulup; ortaya çıkan tablonun istişaresinin yapılmasını olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu "Ülkemiz ekonomisi oldukça zorlu geçen bir yılı geride bıraktı. Ancak bizler bu süreçte borsa olarak ilimizin tarım ve hayvancılık ekonomisini geliştirmek adına sürekli çalıştık, faaliyetlerimiz arttırdık, büyüyen kurumsal kapasitemizle ilimiz içinde ve dışında üyelerimize hizmetler sunuyor, onları en iyi şekilde temsil ediyor seslerini duyuruyoruz. Borsamızı özel sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda hizmet üreten, destek veren kuruma dönüştürdük. Üyelerimize en kaliteli şekilde hizmet vermeyi amaçlayarak, uluslararası standartlarda hizmetler vermek için çalışmalar yapmaktayız. İlimizin iş dünyasına yönelik çözümler üretirken, milletimizin sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek mekanizmalar kurmaya devam ediyoruz. Misyonumuz tüm üyelerimizin dünya standartlarında rekabet imkanına kavuşmasıdır. Özel sektörümüzün çatı kuruluşu ve asli temsil mekanizması olan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin öncülüğü doğrultusunda çalışarak daha güçlü bir Kayseri olma hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğiz"

Sözlerinin devamında ilimizin Türkiye'nin önde gelen et üreticisi olduğu gibi tarımsal üretimde de ürün yelpazesini giderek artırdığına dikkat çeken Başkan Bağlamış; "Kayserimiz Biliyorsunuz ki Et ve et ürünleri üretiminde Pastırma, sucuk, kavurma vb. gibi Türkiye’nin en önde gelen üreticisidir, ancak bununla beraber tarımsal alanda da giderek yapılan atılımlarla adımızdan söz ettireceğiz” dedi ve ekledi “ Bu anlamda sizlere ilimizin bazı tarımsal verilerinden bahsetmek istiyorum; kabak çekirdeğinde; 16 bin 706 ton üretimle, Türkiye’de yüzde 1. sıradayız. Ayçekirdeğinde; 23 bin 950 ton üretimle Türkiye’de 1. sıradayız. Patates üretiminde; 451 bin 798 ton üretimle 4. sıradayız. Kuru fasulye üretiminde 4 bin 455 ton üretimle 7. sıradayız. Aspir üretiminde; 732 ton üretimle 9. sıradayız. Artık Kayseri olarak tarımsal üretimde görüldüğü üzere ürün yelpazesinin giderek artış gösterdiğini görmekteyiz. Türkiye tarım ve hayvancılık üretimi konusunda köklü bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahiptir. Türkiye, dünyanın lider tarım üreticilerinden biri olmayı hak etmektedir. Salgın hastalıklar, krizler bize gösterdi ki gıda arz güvenliği ve gıda noktasında kendi kendine yeten bir ülke olmak içinde bulunduğumuz durumda her şeyden önemli, bu süreç tarım ve hayvancılığın önemi bizlere bir kez daha gösterdi. Hem ülkemizde hem ilimiz de tarım ve hayvancılığın öneminin anlaşılması bizleri bu süreçte ziyadesiyle memnun etmiştir"

Sözlerinin sonunda Kayseri'nin destek ve teşviklerden daha fazla yararlandırılması gerektiğinin altını çizen Başkan Bağlamış "2019 Kayseri Tarım Hayvancılık raporu ilimizdeki tarımsal ve hayvansal veriler yatırım alanları devlet destekleri gibi birçok alanda rehber olma özelliği taşıyacaktır. Biz bu çalışma ile ilimizin tarım ve hayvansal potansiyeline yönelik artılarımızı ve eksilerimizi detaylıca inceleyerek kamu ve özel sektöre rehber olma amacı güdüyoruz. Bu anlamda özellikle parantez açmamız gereken nokta teşvikler, hibeler, desteklemeler. Kayserimiz teşvik, hibe ve desteklemelerden daha fazla yararlandırılmalıdır. Bu noktada ilimizin teşvik, hibe ve desteklerden yeterince yararlanamadığını düşünmekteyiz. İlimizdeki siyasilerimiz, odalarımız, STK’larımız hep birlikte herhangi bir ayrım yapılmaksızın bu amaç etrafında bir araya gelmeli ve Kayseri’nin hak ettiği değeri görmesi adına tek ses mücadele etmeliyiz. Yine tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerini ilimize kazandırmak için mücadele etmeliyiz. Kayseri Ticaret Borsası olarak bizler de üyelerimizin her türlü sorununu çözme adına çalışmalar yapmakta, ilimizin hayvancılık sektöründe Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden birisi olması için gayret göstermeye çalışmaya elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz" diye konuştu.



Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti