KTO

KTO

ÇEK KANUNUNDA YAPILAN SON DEĞİŞİKLİKLER NELER GETİRDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla çek kullanımına ilişkin yeni düzenlemeler getirildi. Konuyla ilgili ticaret odası tarafından üyelere yönelik duyuru yapıldı.
Düzelemeye ilişkin reel sektörün günlük hayatta karşılaşacağı unsurlara ilişkin bazı başlıklar şöyle sıralandı
1. Banka şirket yetkililerinin çek hesabı açma yasağının bulunmadığı hususunu kontrol edecek ve kayıt altına alacaktır. (Yetkili değişikliğinde bilgi verilmesi zorunludur.)
2. Lehine karekodlu çek düzenlenen kişi, çeki sisteme kaydedecektir. Sisteme kaydedilmeyen çeklerde muhatap bankanın ödemekle yükümlü olduğu tutara ilişkin sorumluluğu sona erecektir.
3. Kanunî ibraz süresi içinde ibrazında, çekle ilgili olarak karşılıksızdır işlemi yapılmasına sebebiyet veren kişi hakkında, her bir çekle ilgili olarak binbeşyüz güne kadar adli para cezasına hükmolunacaktır (Ancak, hükmedilecek adli para cezası, çek bedelinin karşılıksız kalan miktarından az olamaz).
4. Resen mahkeme tarafından koruma tedbiri olarak çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına karar verilebilecektir.
5. Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilenler, yasaklılıkları süresince sermaye şirketlerinin yönetim organlarında görev alamazlar. Ancak, hakkında yasaklama kararı verilenlerin mevcut organ üyelikleri görev sürelerinin sonuna kadar devam edecektir.
6. Hakkında çek hesabı açma yasağı verilen kişiler, Risk Merkezi tarafından bankalara bildirilecektir. Bu kişiler ayrıca Risk Merkezi ve/veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası´nın resmi internet sitesinde ilan edilecektir.
7. Verilen adli para cezalarının ödenmemesi durumunda, bu ceza doğrudan hapis cezasına çevrilecektir.
8. Karşılıksız kalan çek bedelini, hesaplanacak faizi ile birlikte tamamen ödeyen kişi hakkında davanın düşmesine, mahkeme hükmünün bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilebilecektir.
9. Kişi, mahkûm olduğu cezanın tamamen infaz edildiği tarihten itibaren üç yıl ve her halde yasağın konulduğu tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, hükmü veren mahkemeden çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılmasını isteyebilecektir.
10. Önceden verilen çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına ilişkin kayıtlar, silinmesini gerektiren şartlar oluşuncaya kadar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında tutulmaya devam olunacaktır.



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları