KTO AFRİKA BİRLİĞİ ÜLKELERİ BÜYÜKELÇİLERİNİ KONUK ETTİ

KTO AFRİKA BİRLİĞİ ÜLKELERİ BÜYÜKELÇİLERİNİ KONUK ETTİ

Kayseri Ticaret Odası, Road Show- Discovering Afrika? (Afrikayı Keşfetmek) konulu program kapsamında Kayseri´ye gelen Afrika Birliği Ülkeleri Büyükelçilerini Gala yemeğinde konuk etti.

Kayseri Ticaret Odası, Road Show- Discovering Afrika? (Afrikayı Keşfetmek) konulu program kapsamında Kayseri´ye gelen Afrika Birliği Ülkeleri Büyükelçilerini Gala yemeğinde konuk etti.
Bir otel´de düzenlenen Gala yemeğine; Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Vali Yardımcısı Gökhan Azcan, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, KTO Yönetim Kurulu, Meclis ve Meslek Komiteleri üyeleri, Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, Mimarsinan OSB Başkanı Mehmet Büyüksimitçi ile iş adamları ve eşleri katıldı.
Toplantının açılışında konuklarına hoş geldiniz konuşması yapan Başkan Hiçyılmaz, ?Afrika coğrafyası, dostluk ve kardeşlik bağları bakımından pek de uzak olmadığımız ancak karşılıklı ilişkiler açısından eksiklerimizin olduğu bir coğrafyadır. Son yıllarda yaşanan ikili ilişkilerdeki gelişmeler, ülkelerimizi ve insanlarımızı bir araya getirmeye başlamıştır. Dedi ve ekledi.
Özellikle ticaret ve bilgi paylaşımı noktasında yaşanan olumlu gelişmeler Afrika ülkelerine ve Türkiye´ye gelecek açısından önemli bir perspektif sunmaktadır? dedi.
Hiçyılmaz, ?2003 yılında Afrika ile Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi stratejisi oluşturulmuş ve 2005 yılı ülkemizde Afrika yılı ilan edilmiştir. Yine aynı yıl ülkemiz, Afrika Birliği´ne gözlemci üye ve Afrika için stratejik ortak olmuştur. İlişkilerimizi tüm alanlarda güçlendirmek amacıyla 2008 yılında İstanbul´da Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi düzenlenmiştir. Bu zirve sonunda; TOBB ile Afrika Ticaret, Sanayi, Tarım ve Meslek Odaları Birliği işbirliğinde yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye-Afrika Odası kurulmuştur. 2013 yılında ülkemizin Afrika Kalkınma Bankası üyelik sürecinin tamamlanması ve ardından geçtiğimiz yıl Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesinin gerçekleşmesiyle, ekonomik ilişkilerimiz yeni bir boyut kazanmıştır? diye konuştu.
Afrika ülkeleriyle karşılıklı ticaret hacminin 2014 yılı sonu itibariyle 13 milyar 754 milyon dolarlık ihracat ve 5 milyar 937 milyon dolarlık da ithalat seviyesine ulaştığını kaydeden Hiçyılmaz, ?Türkiye´nin Afrika´daki yatırımları ise 5 milyar doların üzerine çıkmıştır. Kayseri´nin Afrika ülkeleriyle olan ticari ilişkisi de giderek gelişmektedir. 2014 yılı rakamlarına baktığımızda; büyükelçilerini konuk ettiğimiz 27 ülke ile toplamda 258 milyon dolarlık bir ihracatımız söz konusudur. Bu rakam 2015 yılı ilk 11 aylık dönemde de 238 milyon dolar olmuştur. Aramızdaki ticari ilişkinin boyutu her geçen yıl yavaş bir performansta artmaktadır. Ancak bunu artırmak ve ilişkilerimizi güçlendirmek hepimizin elindedir. Bunu sağlamak adına; şehrimizdeki yatırımcılar İnşaat, alt yapı, tekstil ve mobilya gibi alanlar başta olmak üzere birçok alanda Afrika ülkelerinde yatırım yapabilirler. Bunun yanı sıra, Afrikalı iş adamları da Kayseri´de özellikle mobilya elektrikli ev aletleri, çelik kapı, demir çelik ürünleri ve madencilik alanında ticaretlerini geliştirebilirler, diye düşünüyorum. Ekonomik ilişkilerde gelinen bu seviye, Afrika ülkelerinde yatırım ve ticaret yapanların iyi fırsatlar yakaladığını bize göstermektedir? şeklinde konuştu.
Bu rakamlarla yetinmeden daha fazla ticaret yapabilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Hiçyılmaz sözlerini, ?İş adamlarımızın buluşması noktasında ulaşım imkânları her geçen gün daha da iyileşmektedir. Bu işbirliğini ve fırsatları kendi ülkelerimizde daha iyi anlatmak tanıtmak ve harekete çevirmek zorundayız. Bu açıdan, bugün programda sizlerle birlikte olmayı önemsiyorum. Kayseri´de veya ülkemizin herhangi bir şehrinde irtibat kurduğunuz iş adamlarımıza ülkelerinizdeki yatırım ve iş olanaklarını anlatın. Bizler de potansiyelimizi ve bilgi birikimimizi Afrika´ya taşıyalım. Kardeş eller birbirini sıkıca tutsun, refah içindeki yarınlara birlikte yürüyelim? diyerek sonlandırdı.
Vali Vekili Erdoğan Aygenç´in kısa bir hoş geldiniz konuşması yaptığı programda konuşan Afrika Birliği ülkeleri adına konuşmalarını yapmak üzere Demokratik Kongo Cumhuriyeti Büyükelçisi Marcel Tshidimba ise, Kayseri´de olmaktan mutluluk duyduklarını, karşılıklı ticaret ve işbirliğinin geliştirilmesi için adımlar atılmasını beklediklerini söyledi.
Büyükelçi Marcel Tshidimba, ?Biz maden sektöründen bahsediyoruz ama tarım ve hayvancılık var. Bu alanların hepsi bizim için önemli. Biz, buradaki bilgi birikimi ile finansal kapasite ile Türkiye´nin sahip olduğu bu birikimler ile biz bunlarla elimizdekileri birleştirebilirsek yani insan ve doğal kaynaklarımızı birleştirebilirsek o zaman bir fark yaratabiliriz. İşte bu sebepten dolayı bizim devlet başkanlarımız Türkiye´yi Afrika´nın stratejik bir ortağı olarak karar verdiler. Bunun altında yatan fikir sadece kendi geleneksel iş ortaklarımıza bağlı kalmak istemiyoruz. Belki onların Afrika´da ki yatırım kapasitesi, bize yardımcı olma geçmişleri belki artık limitlerine ulaştıklarını gösteriyor. Bu sebepten dolayı iş birliğimizi çeşitlendirmeye karar verdik. Eğer Afrika´ya gidecek olursanız çok fazla Çin şirketi görmüş olursunuz. Sayın başkan lütfen iş adamlarını Afrika´ya yatırım yapmaları için teşvik edebilir misiniz? dedi.
Afrika Birliği Ülkeleri Büyükelçileri ile iş adamlarının görüşmeler yaptığı program günün anısına fotoğraf çekimi ile sona erdi.



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları