KTO BAŞKANI HİÇYILMAZ

KTO  BAŞKANI HİÇYILMAZ

TABELALARDA TÜRKÇE KELİME KULLANILMASI DAHA FAYDALI OLUR

Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, yazılı bir açıklama yaparak tabelalarda yabancı kelime kullanımına ilişkin değerlendirmede bulundu. Hiçyılmaz, ?Milli kültürün ayakta kalabilmesi için tabelalardaki yabancı kelimelerin zorunlu haller dışında terkedilmesi, yerine Türkçe kelimelerin kullanılması daha yararlı olacaktır? ifadesini kullandı?
Bir milleti, millet yapan üç temel unsurun olduğunu ifade eden Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ?Bunlar; ortak din, dil ve tarih şuurudur. Bu üç unsurun toplumda zedelenmemesi, toplumların ilelebet ayakta kalabilmesi için en büyük teminattır. O nedenle, büyük toplumlar ve köklü medeniyetler bu hususlarda zafiyet oluşmaması, hatta tam aksine bu değerlerin yeni nesillere daha güçlü bir şekilde aktarılması konusunda büyük hassasiyet gösterirler ve buna yönelik politikalar izlerler? diye konuştu.
Dilin, bir toplumun ve onun içinde yer alan medeniyetin en temel dinamiği olduğunu vurgulayan Hiçyılmaz, ?Toplumlar, tarihten miras kalan kendi kültürlerini, geleneklerini ve inançlarını kendi dilleri üzerinden korurlar ve geliştirirler. Dilin zenginliği, o toplumun sahip olduğu medeniyetin zenginliğine işaret eder? ifadelerini kullandı.
Hiçyılmaz değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü: ?Günümüzde küreselleşme eğiliminin iyice artmasıyla birlikte, yerel ve milli olan pek çok şey yerini küresel olanlara bırakmaktadır. Bunun en yaygın olarak görüldüğü alanlardan biri de ticari tabela ve levhalarda yabancı kelimelerin çok sık olarak kullanılmasıdır. Uluslararası ticaretin ve turizm faaliyetlerinin hızlanması bu eğilimi artırmaktadır. Zira küreselleşme üretim ve tüketim geleneklerini tüm toplumlarda birbirine yakınlaştırmaktadır. Buradan hareketle ticari işletmeler uluslararası müşterilerine ortak bir dil üzerinden hitap etme yolunu tercih etmektedirler. İktisadi olarak böyle bir gerekçesi olsa da, milli kültürün ayakta kalabilmesi için tabelalardaki yabancı kelimelerin zorunlu haller dışında terkedilmesi, yerine Türkçe kelimelerin kullanılması daha yararlı olacaktır. Bu durum, yerel ya da ulusal çapta özgün ürünlerin üretilip satılmasını da teşvik edecektir. Kaldı ki, yabancıların büyük bir kısmı giderek yerel mal ve hizmetleri satın almayı tercih etmektedirler. Yerel olan ürünlerin satıldığı yerlerin de yerel ya da ulusal dil ile ifade edilmesi, yenilikçi turizm ve ticaret açısından önemli bir tercih sebebi olmaktadır.?



Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Kayseri Liseliler buluştu

İşaret diliyle ‘afeti’ öğrendiler

Yıldırım Beyazıt mahallesinde kat karşılığı ihale yapılacak

Büyükkılıç'tan "Kitap Kafe" Projesi

Özdoğan; yeni hizmet binasını inceledi

Küçük Dostlar Kedi Kasabası’na bir yılda rekor ziyaret

3 milyon 700 bin TL’lik Hobim Arıcılık Projesi’nde kuralar çekiliyor

Başkan Büyükkılıç ve Üzüm’den Palancıoğlu’na ziyaret

19 Mayıs'a özel "plaj voleybolu" turnuvası

Mahmut Arıkan: “Yerel basın kan ağlıyor”

Patent Tescil Başvurusu’nda ilk 4’te yerini aldı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı KAYÜ’de konferans verdi

Kayseri OSB'de 3. nizamiyenin temeli atıldı

‘9. Uluslararası Erciyes Tıp Tıbbi Genetik Kongresi’ başladı