KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

GÜLSOY “FAİZLER DAHA DA AŞAĞIYA İNMELİ”

Sevgili Okurlarım ‘Hafta’nın Röportajı’nda ilimizin renkli simalarını sizlerle  buluşturup, kafanızdaki  soru işaretlerini  kaldırma anlamında  gayret göstermeye devam ediyoruz… Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle  okuyacağınız bir ismi  sayfamıza konuk ettik. Bugünkü konuğumuz Kayseri Ticaret Odası Başkanı Sayın Ömer Gülsoy oldu… İlimizin ve ülkemizin ekonomik göstergelerini büyüteç altına aldığımız söyleşimizde, Ticaret Odasının faaliyetlerinde göz gezdirdik…

C.Üsten: Başkanım öncelikle konukseverliğiniz ve bu yoğun tempoda bize zaman ayırdığınız için sonsuz  teşekkürler…  Zorlu bir yılı geride bırakmak üzereyiz ve 2019 yılının üçüncü çeyreğinde ekonomide 0,9’luk bir büyüme gerçekleşti. Bu sonucu  nasıl yorumlarsınız, bu sonuç 2020 yılı ekonomisi için nasıl bir mesaj oldu?

ANCAK DAHA ÇOK ÜRETİP DAHA ÇOK SATARAK DÜZE ÇIKABİLİRİZ…

KTO Başkanı Ömer Gülsoy: Biliyorsunuz son 5 yıldır Dünya ekonomisinde de daralmalar söz konusu. En ufak bir olumsuzlukta dünya ekonomisinde de çalkantılar yaşanıyor. Özellikle bizim ülkemizde bunu biz her platformda her konuşmamızda dile getiriyoruz. Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu zor coğrafyada yaşamanın da ister istemez sıkıntıları var. Ama bu vatan bizim, bu ülke bizim. Birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz müddetçe aşamayacağımız hiçbir sorun olmadığını defalarca dile getirdik. Defalarca da konuşuyoruz bunu. Tabi ki son yıllarda yaşadığımız başta bütün dünyayı etkileyen ve bizde çok etkin olan tüm olumsuzluklara rağmen özellikle terör kaynaklı olumsuzluklar var. Bunun akabinde 15 Temmuz gibi hain bir darbe girişiminden sonra ekonomimizde tabi ki sıkıntılar, çalkantılar olmaya başladı. 2018’in ikinci yarısından sonra ekonomik saldırılardan da şu anki geldiğimiz duruma baktığımız zaman ülkemizin bir ve beraber olduğu zaman çok daha güçlü olduğuna ve bunların üstesinden geleceğini ispat etmiş. Böyle anlamlandırmak, böyle hareket etmemiz lazım. Rabbime hamd olsun 2018 yılından sonra evet belli bir sıkıntılar yaşadık. Evet, dövizde dalgalanmalar, ekonomideki olumsuzluklar, bir kısım yaptırımların uygulanacağı falan derken yaşadığımız terör olayları, saldırılar bunları bir başka ülke yaşasa herhalde ayakta durması kolay olmazdı. Ama bizim işimiz mücadele etmek. 1000 yıldır mücadele ediyoruz bu topraklarda. O yüzden bizlerin uyanık olmalı, çok çalışmalı ve herkes işini iyi yapmalı diyoruz. Bu ülke bizim, bu ülkeden hiçbir zaman ümidimizi kesmememiz lazım. Enseyi karartmadan tam gaz çalışmaya devam diyoruz. Ancak çalışırsak, ancak herkes işini iyi yaparsa, daha çok üretip daha çok satarsak hem istihdama hem de büyümemize bunun etkisi çok olur.

C.Üsten: Merkez Bankasının faiz indirimleri ekonomiye olumlu yönde yansıdı gibi görünüyor. Bu konudaki yorumlarınız ne olacak?

FAZİLER DAHA DA AŞAĞIYA İNMELİ…

KTO Başkanı Ömer Gülsoy: Bütün dünya faizle uğraşıyor. Bütün dünya faiz oranlarını düşürmeye çalışıyor. İşte baktığımız zaman 2008 küresel krizinden sonra 2011’e kadar faiz oranlarının düşmesi, parasal genişliğe gidilmesi gibi ekonomiyi canlandırmak için bütün dünya devletlerinin faizle mücadelesinde bizim de haklı bir mücadelemiz oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın da faizle mücadelesinin ne kadar haklı olduğunu da göstermiş oldu. Şu an düştü de ne oldu, herhangi bir şey mi oldu. Döviz çok mu aşırı fırladı. Dengeden mi çıktık biz. Hayır. Onun içinde %30’lara çıkan faiz oranlarının 10 puan kadar düşüp de şu an %14’lere uygulanması hem ekonominin canlanmasına hem iç piyasanın canlanmasına hem de üretimin artmasına katkı sağladı. Aralık ayında Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun bir toplantısı daha var. Şu anda %14’lerde seyreden faiz oranlarının biraz daha aşağı çekilecek gibi görüyoruz. Bunların düşürülmesi demek iş dünyasının daha çok yatırıma yönelmesi insanların iç piyasayı canlandırması gibi ekonomiye katkı sunacaktır. Faizler daha mı aşağıya düşmeli, daha da aşağı düşmelidir. Yatırım gelmeli, yatırım olabilmeli. Bu yüzden faizle bütün dünya uğraşıyor. Halen dünya ülkelerine baktığımız zaman yüksek bir faizdeyiz. İnşallah önümüzdeki günler içerisinde bunu enflasyonda da aşağı çekerek daha iyi bir yatırım ortamının ulaşmasıdır. Ama en önemlisi de güveni kaybetmemek diyoruz.

C.Üsten: Merkez Bankasının faiz oranlarındaki bu politikasına özel bankaların bir direnci söz konusu. Son zamanda da onlarda konut kredisi, ihtiyaç kredisi gibi bir kıpırdanma oldu gibi. Neler söylersiniz?

ÖZEL BANKALAR DA İLLAKİ FAİZ İNDİRMİNE GİDECEKLER…

KTO Başkanı Ömer Gülsoy: Rüzgâra karşı durmaları mümkün değil. Tabi ki faiz oranları çıkarken anında uygulayan özel bankalara kızgınlıklarımız var. Yapılandırma da ayak sürmeleri, düşen faiz oranlarının uygulanmaması gibi. Ama şu anda baktığımız zaman geldiğimiz süreç içerisinde rekabet dünyasında yaşıyorsunuz. Onlarında bu inişe illa ki uyacaklar, uymaya da başlıyorlar.

C. Üsten: Hükümetin bankalara olan tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

KTO Başkanı Ömer Gülsoy: Öncelikle bankalar kanunu var. Bankalar birliğinin etkinliği çok fazla. Hükümet kanadının çıkardığı kanunlar, yasalarla birlikte alınan önlemler işte yeni ekonomi programı gibi bunlara da herkesin uyması gerekir. Kamu bankalarının uyguladığı bu indirimler özel bankaların ne kadar dayanacağı bilinmiyor. Ama bizim istediğimiz şu; mutlaka onlar da inecek. Yoksa müşteri kaybına uğrayacaklar. Ayak sürmeleri boşunadır. Ama biz diyoruz ki yapılandırmaları bir an önce yapmaları, insanların önünü açmaları. Kobilerimize yardımcı olun diyoruz.

C.Üsten: İhracat rakamlarına bakacak olursak ülke olarak ve şehir olarak ne durumdayız?

KAYSERİ’DEN 175 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ…

KTO Başkanı Ömer Gülsoy: Tabi ki ihracat rakamları bizim için çok önemli. İhracat önemli bizim için. Geçen yol oranlarına baktığımız zaman aşağı yukarı bir artış söz konusu. İnşallah bu önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır. Özellikle yapılan devlet destekleri kapsamında yılsonuna kadar 3,7 milyar dolarlık bir destek vermeyi planladıklarını söylüyorlar. Bunun da katkısıyla birlikte inşallah daha iyi rakamlara ulaşacağız. Yılın ilk 10 ayında dış ticaret dengesine baktığımız zaman 29 milyar 118 milyon dolarlık pozitif katkı sağlanmış. Yani cari açığımız 55 milyar iken 23 milyar civarına düşmüş. Bunun da içerisinde yılın ilk 10 ayında ülkemizde ihracat artışını %2 olarak görüyoruz. Yılın ilk 10 ayında ihracat rakamlarımız 138 milyar 618 milyon civarındadır. Şu an aynı döneme göre 141 milyar civarında bir rakama ulaşıyoruz. Tabi Kayseri’de ihracat artış oranı ülkemizin dört katından fazladır. %8,3’lük bir artış var ihracatımızda. Geçen yılın ilk 10 ayında 1 milyar 552 milyon dolar ihracat yaparken 2019 yılının aynı döneminde ise 1 milyar 681 milyon dolara civarına yükselmiştir. Buna Serbest Bölgedeki rakamları da eklediğimiz zaman 2,1 milyar dolara kadar çıkıyor. Kayseri olarak 175 kadar ülkeye ihracatımız var. İş dünyasında bu ülkelere ihracat yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

C.Üsten: İlimizin ihracatına katkı veren sektörler hangileri ve 2019 ihracat hedefleri yakalanbilecek mi?

2019 YILI SONUNDA 2.5 MİLYAR DOLAR İHRACAT RAKAMINA ULAŞIRIZ…

KTO Başkanı Ömer Gülsoy: Biz mobilyanın baş şehriyiz diyoruz. Ana kalem olarak baktığımızda 175 ülkeye değişik şekillerde değişik ürünler ihraç ediyoruz ama esas ana kalemimizi ve ihracatımızı sınıflandırırsak 5 ana sektörü söyleyebiliriz. En önemlisi nedir? Bugün Organize Sanayimizdeki mobilya sektörüdür. Mobilya sektörü geçen yıl 280 milyon dolar civarındaki ihracat rakamına bu sene içerisinde 330 milyon dolar bandına kadar çıkacağını umuyoruz. Bu rakamın arkasında demir ve demir dışı üründe de %33’lük artışla 241 milyon dolardan 332 milyon dolara elektrik ve elektronik ürünlerindeki %19 artışla da üçüncü sıraya geliyor. Bunlar da 201 milyon dolardan 240 milyon dolara kadar bir ihracat rakamını hedefliyoruz ki şu anda da ulaşmış durumdayız. Bunun haricindeki yine çelik sektöründe %11 artışla 186 milyondan 207 milyon dolara kadar yükselmiş bir ihracat rakamlarına ulaşmış durumdayız. Şehrimiz yıllardır önemli bir sektör olan tekstilde bir daralma var. Aşağı yukarı %9’luk bir küçülme görüyoruz ama bunların hepsiyle birlikte beraber inşallah yılsonu itibariyle 2020’nin başına kadar 2,5 milyar dolar kadar ihracat rakamına ulaşacağımızı düşünüyoruz.

C.Üsten: Başkanım işsizlik ülkemizin en büyük problemlerinden biri. Genç ve eğitimli nüfusunuza isdihdam oluşturmakta güçlük çekiyoruz. Sizce işsizliği azaltmak, milimize etmek adına ne gibi çalışmalar yapmalıyız?

İŞSİZLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN YENİ İŞ SAHALARI AÇMAMIZ GEREK

KTO Başkanı Ömer Gülsoy:  Bütün dünyanın büyüme oranları işsizliğe endekslidir. Herkes nasıl faizle baş etmeye çalışıyorsa işsizlikle de öyle. İşsizliğin önleyebilmemiz için yatırım ortamlarının iyileştirilmesi, faiz oranlarının düşmesi, yatırımın daha fazla olması istihdama katkı sağlar. Bu yüzden şu anki faiz oranlarının yükselmesinden dolayı işsizlik %14,6’ya kadar çıkmıştı. İşsizliğin düşürülmesi içinde yatırım ortamlarının iyileşmesi ve yatırımın olması gerekir. Yeni iş sahalarının açılması lazım. Yine üretmenin çok satmanın başlıca olmazsa olmazı ihracatta yapmamız lazım. Bunların her biri işsizlikle orantılı. Doğru, bizim genç işsizimiz biraz fazla. Genç işsizlerimizin daha fazla olma sebebi, onların beklentileri biraz farklı. Çünkü üniversite mezunu olan genç işsizler ordusu dediğimiz her sene 1,5 milyon kişiye bizim iş bulmamız lazım. Bunların hepsinin yapılabilmesi için yatırım ortamlarının iyileştirilmesi, dışarıdan bize yatırımın gelmesiyle beraber inşallah önümüzdeki yıllarda bunların üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum. Bütün dünyada bir sıkıntı var şu an. Baktığınız zaman şu andaki Ticari savaşların başlamasının sebebi de bunlar. Faiz oranlarının azalmasıyla birlikte de işsizlik rakamları düşecektir.

C.Üsten: 2020 yılı için Ticaret Odası’nda planlanan çalışmalar nelerdir?

KTO Başkanı Ömer Gülsoy: Kayseri Ticaret Odası olarak önce biz merkezimizde üyemizin menfaatlerini koruyoruz. Üye menfaatleri neyi gerektiriyorsa bizim hizmet alanlarımız yaptığımız işlerin hepside üyelerimize daha iyi hizmet edebilmek Kayseri ekonomisini daha da canlandırabilmek ülke ekonomisine de azami şekilde katkıda bulunabilmek için çalışıyoruz. Bu yönden de çalışmalarımız geldiğimiz günden bu yana odamızın çalışmaları açısından yapmış gibi değil, özünde yapan, özünde gerçekten mücadele eden faaliyetlerimiz devam ediyor. 2020 yılı içerisinde de inşallah daha iyi hizmet edebilmek için üyelerimize alt zeminini de hazırladığımız çalışmalar var. 2020 yılında ihracata daha fazla ticareti nasıl geliştirebiliriz, turizm açısından Kayseri nasıl daha çok pay alabilir. Bunun gibi planlarımız, projelerimiz var. İnşallah 2020 yılı içerisinde bunları hayata geçireceğiz. KTO Tahkim Kurulu kurduk. Bunu da inşallah 2020 yılında hayata geçireceğiz. Burada eğitimler vereceğiz. Bizler çalışanlarımızla olan sıkıntılarımızı minimuma indirmek ve bunların daha hızlı bir şekilde çözümlenmesi için de bunun üzerinde çalışıyoruz. Dış Ticaret Ofisimizle de ihracat rakamlarını daha da artıracağız. Etkinliklerimiz ve üyelerimize yönelik eğitimlerimiz hızla devam ediyor.



İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KSMMMO BAŞKANI ALİ YEDİKAYA İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MMO BAŞKANI AKİF AKSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İŞADAMI MİKAİL UÇAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ İLE

HAFTANIN RÖPOTAJI ...