KUZU : "BAŞKANLIK OLMAYACAK GİBİ"

KUZU :

PROGRAMA ilk olarak telefonla bağlanan Prof. Dr. Burhan Kuzu yeni anayasa çalışmalarının hız¬la devam ettiğini söyledi. Kuzu, “Yeni anayasa için tüm siyasi par¬tiler seçim öncesinde millete söz verdiler. Uzlaşma Komisyonu ses-siz, derinden çalışma y

Veli Altınkaya ’nın yeni Ana­yasa 2012 de çıkar mı? Sorusu­nu da cevaplandıran Kuzu, “Ana­yasa konusu Meclis Başkanlığının önerisi oldu. Süre olarak bu ma­nada partilerimizde genel kabul gördü. 4 siyasi partide 2012 so­nunda bir metin oluşturmaya ça­lışıyor. Bu süre kısa mı uzun mu elbette bir maç gibi düdük ça­lıp süre bitmiştir denemez. Neti­cede 1-1.5 sene gibi zamanda ha­zır olur. Çünkü daha üzün sürdü­ğü zaman Türkiye’de 2014 seçim dönemi var. Arkasından genel se­çim.. Su gibi geçiyor zaman… Arka planda çalışmalar yoğun şe­kilde devam ediyor. 165 üniver­sitenin görüşünün alınması yılso­nunda, 20 binden fazla vakıf gö­rüşü alınması vatandaştan gele­cek olan bölüm 30 Nisanda bite­cek. Mayıs ayından itibaren ya­zıma başlanacak, Meclisin tati­le girmesi çalışmamıza engel de­ğil. Bu ara bilgi toplama hedefi­miz Türkiye’de sivil toplum kuru­luşları üniversiteler, dernek, va­kıf, sendika, anayasa konusunda hangi konularda vurgu yapılıyor nelerin öne çıkmasını istiyor bun­ları öğrenmeye çalışacağız. Bun­ların içerisinden hangi ortak nok­taya vurgu yapılmış bunları belir­lemeye çalışacağız. Anayasa Ko­misyonuna gelecek genel kurulu­muzdan geçmiş olacak bu süreç çok önemli.. Siyasi partiler has­sasiyet gösteriyor. Fakat meclis bu dönem gergin ve sert bir mu­halefetle karşı karşıyayız Bu hava anayasayı etkilemiyor değil” şek­linde konuştu.

 

Kuzu “Sizin yıllardır savun­duğunuz başkanlık sistemi ana­yasaya girebilir mi?” şeklindeki soruya ise şöyle cevap verdi.

 

“Nerde o günler. Keşke gir­se, canı gönülden istiyorum. Fa­kat sanki olmayacak gibi… Şim­di tabi bu konu tartışılacak. AK Parti olarak bu mesele Hazırlık Komisyonunun gündemin de ol­malı. Bu Komisyon metni hazır­larken önce birinci konu bismil­lah yeni anayasanın hükümet bi­çimi ne olmalı sorusuna cevap aramalı. Başkanlık sistemi olma­lı. Bu tartışma yapılacak ve ka­yıtlara geçilecek. Ama benim du­yumlarım öyle gözüküyor ki, mu­halefet partilerimizin üçü de ağız birliği yapmışçasına mevcut siste­me devam diyorlar. Bu sistemden Türkiye’ye bir fayda gelmez. Be­nim şahsi görüşümdür. 20 yıldır özel danışmanlık yaptım. Tayyip Bey ’le de bu alanda çalışmalarım da var. Türkiye’den bir koalisyon AK Patinin 10 yılda biriktirdiğini altı ayda bitirir; buna adım gibi inanıyorum o açıdan da yeni ana­yasa bir milattır.”

 

Programa bir diğer tele­fon bağlantısı yapan MHP Kayse­ri Milletvekili Prof.Dr. Yusuf Ha­laçoğlu, Hocalı katliamı ve Der­sim tartışmalarıyla ilgili açık­lamalarda bulundu. Halaçoğ­lu, “Hocalı Katliamı 1992 Şuba­tında meydana gelmiştir. Gerçek­ten orda silahsız insanlar yerin­den yurdundan edildi. Kaçak du­rumuna düştü. Bu savaşın şidde­tinden kaçmak isteyen bir grup yollarda saldırılara uğradı bunla­rın içerisinde en önemlilerinden biri dağlık Karabağ bölgesinde­ki Hocalı kasabasına yapılan sal­dırıdır. Halaçoğlu, medeni oldu­ğunu söyleyen batı maalesef bu olay karısında sessiz kaldı. Bura­da önemli mesele var. Onu görü­yoruz artık herkes. Böyle telafi et­meli ve açıklamalı bir Hıristiyan, Müslüman olan birileri öldürül­düğü takdirde bunları ciddiye al­mıyor. İnsan yerine koymuyor, ne zamanki kendi dininden olanlar katledilecek olursa yaygarayı ba­sıyor” diyerek batıyı eleştirdi.

 

Halaçoğlu, Dersim tartışma­larıyla ilgili soruları da cevap­landırdı. Halaçoğlu, “Önce Der­sim neresi sadece Tunceli değil, Erzincan var, Bitlis, Muş bölge­si var. Bu geniş alanda Türkler Türk aşiretleri var. Bu bölgede­ki Türk Kürtlerin hepsi sünnidir. 1936 bu olayın başlangıcına bak­mak lazım. Sanki 1936’da dev­let buraya saldırdı, buradaki in­sanları öldürdü; gibi bir düşünce var. Burada belirtilmesi gereken bir şey var. Ne Alevi, ne Kürt’ler üzerine saldırı yok. Bu çatışma­lar sırasında 13 bin kişi öldü. Bunun içerisinde sadece orada­ki insanlar yoktu; isyanın eleba­şı Seyit Rıza. Seyit Rıza bir Türk­men aşiretinin lideri… Ben diyo­rum ki siyasi konu malzemesi ya­pılmak yerine neyse karar neyse gerçek onlar ortaya çıksın. Bu ka­rar TBMM tarafından alınmıştır. Bununla ilgili çeşitli bilgiler var. Karar defteri var. Karar konusu var. Karar sırasındaki konuşma­lar var. Gerçeklere ulaşmak isti­yorsanız belgeleri açalım, Genel­kurmayın harekâtta bulunduğu­na dair bilgiler var. Genelkurmay arşivini açalım. Her şey ak veya kara tam orya çıksın “ şeklinde açıklama yaptı.

 

Veli Altınkaya’nın “Kayseri’ye ara ara geliyorsunuz, en son Yeni Ufuklar Derneğinin yaptırmış ol­duğu okul açılışında bulundunuz. Parti binanıza da uğramamışsı­nız.” Şeklindeki sorusuna Hala­çoğlu , “BucCuma gelecektim, ama bütçe görüşmeleri başladı­ğı için konuşmam var. Konuşma zamanını tam bilemediğim için bir şey söyleyemiyorum.” dedi. Halaçoğlu,”Parti teşkilatıyla her­hangi bir sıkıntınız var mı?” so­rusuna ise, “Partiyle herhangi bir şey yok; şöyle söyleyeyim, zaman içerisinde bazı problemler düze­lecek” şeklinde konuştu.



1 Mayıs kutlamalarında yoğun güvenlik önlemleri alındı

Hobi bahçelerinin yeni sakinleri belli oldu

Melikgazi’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor

Yağmur suyu taşkını asfaltı çökertti

Domates fidesi dağıtım etkinliğine davet

Öğrenciler yaptıkları uçurtmaları gökyüzü ile buluşturdu

“Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümü birlikte gerçekleştiriyoruz”

CHP heyetinden Başkan Büyükkılıç’a hayırlı olsun ziyareti

Büyükşehir’in hobi bahçeleri kura çekimi başladı

Başkan Büyükkılıç'tan Yeşilhisar ve Yahyalı odaklı "Turizm" istişaresi

Başkan Palancıoğlu Brüksel’de Türkiye’nin sesi oldu

Kayseri Büyükşehir'den 18 milyon TL'lik eğitim desteği

Ekmeğe zam yolda

'Dijital yaşam ve iletişim'

Vali Çiçek’ten Türkiye Şampiyonu takıma 100 bin lira ödül

‘Büyük Su Projesi’ başladı