LOKOMOTİF OLACAK

LOKOMOTİF OLACAK

Üç şehrin kalkınmasında gıda, sağlık, enerji ve savunma sanayi lokomotif olacakKayseri, Yozgat ve Sivas illerini kapsayan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN), kalkınma yatırımlarından gıda, sağlık alanındaki tıbbı cihaz ve sarf malzemeleri üretimi, enerji

Üç şehrin potansiyelini inceleyen ORAN, şehirlerin sahip olduğu kaynaklardan yola çıkarak kalkınma modeli hazırladı. Gıda, sağlık, enerji üretimi ve savunma sanayi konusunda şehirlerin ciddi alt yapıya sahip olduğu belirlenerek, sektörlerinde dünya ve Türkiye pazarındaki genel durumu incelendi.

    İncelemede, Türkiye’nin özellikle sağlık alanındaki tıbbı cihazlar ve sarf malzemelerini ithal ettiği belirlendi. Büyük miktarda harcama yapılan sağlık alanında üç şehrin tıbbı cihaz ve sarf malzemeleri üretimini yapabileceği ön plana çıktı.

    Kayseri’ye kurulacak olan bölge hastanesinin hizmet alanı, hizmet vereceği nüfusta dikkate alınarak burada kullanılacak malzemenin yerli üretim tercih edilebileceği üzerinde duruldu.

    Gıda konusunda ön plana çıkan Yozgat’ta yapılacak çalışmalarla üç ilin gıda ihracatı yapabileceği değerlendirildi. Savunma sanayide Kayseri’deki mevcut sanayileşme ve buradaki bilgi, işgücü ile makine teçhizatının önemli katkı sağlayacağı hesap ediliyor. Madencilik konusunda ön plana çıkan Sivas’ın enerji konusunda yeni yatırımların yapılabileceği alan olarak düşünülüyor. Yine her üç şehirdeki yenilenebilir enerji kaynaklarına da dikkat çekilerek, şehirlerde güneş ve rüzgârdan elektrik enerjisi üretiminin yanı sıra Yozgat ve Sivas’taki jeotermal kaynakların enerjiye dönüştürülebileceği yapılan çalışmalar arasında.

    ORAN Kalkınma Kurulu Başkanlığı görevine getirilen Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, kalkınma ajansının gıda, savunma sanayi, enerji ve sağlık alanındaki yatırımlara ciddi destek sağlayacağına işaret etti.

    Söz konusu başlıklarda kalkınma ajansının yaptığı çalışmaların hayata geçirilmesiyle üç şehirle birlikte civarında bulunan illerin önemli bir kalkınma göstereceğine dikkat çekti.

 

    ORAN’ın 2 yıl içinde yerelde uzmanlarıyla beraber yaptığı çalışmaları olduğunu anımsatan Prof. Dr. Özkanca, şu bilgileri verdi: “Şehirlerimizde yatırımlarla ilgili çalışmalar var. İlçeleri de dikkate alındı. Önemli olan bu çalışmaları çok fazla dağıtmadan konsantre olacağımız alanlarda yapmak. Çok şey yapacağım derken hiçbir bir şey yapamama durumuna düşmemek. Burada stratejik alanlar seçildi. Bölge için stratejik sektörleri oluşturmamız gerekiyor. 4 tane ana strateji belirlendi. Gıda sanayinin bölgede geliştirilmesi. Bunların geliştirilmesi neden önemli. Yozgat belirli alanlarda önde. Kayseri makine imalatı, mobilya sanayisi önemli. Sivas’ta madencilik. Gıda sanayinin geliştirilmesi sağlık sektörüne yönelik imalat sanayinin geliştirilmesi. Bu bütün bölgelerde uygulanabilir."

    Üniversitelerde biyo-medikal mühendisliği bölümlerinin açıldığına işaret eden Prof. Dr. Özkanca, "Teknik medikal cihazların bölgede yapılması bu çok önemli. Çünkü bu cihazların tamamını yurtdışından ithal alıyoruz. Bunlar bizim cari açığımızı arttıran şeyler. Bu tip cihazların ülkemizde üretilmesini sağlayacak çalışmalar yapılması. Yönetim Kurulu, Kalkınma Kurulu'nun belirlediği alanlarda denilecek ki; buraya ciddi miktarda bütçe tahsis edilecek. Bu bütçe üzerinden de firmalar biyomedikal cihazlarla ilgili projeler sunacaklar. Bu uygun görülenlerde desteklenecek. " dedi.

Kayseri-Sivas-Yozgat (TR 72) Bölgesi'nde öncelikle gıda sanayiyle ilgili bir strateji olduğundan bahseden Özkanca, "Et ve et ürünleri, un ve unlu mamuller, meyve ve sebze ürünleri, tahıl ve bakliyat ürünleri, şeker sanayinin geliştirilmesi için bunlara destek vermek. Bu alandaki her türlü çalışmayı desteklemek. İlgili fabrikaların gıda sanayi üretim alanlarının arttırılması ve teknoloji yeniliğin sağlanması. Bölgede modern teknolojinin kullanılmasıyla hayvancılığın geliştirilmesi ve bölgenin kalınmasına hatta ihracatına katkıda bulunması amaçlanıyor. Bu böyle zincirleme gidecek.” diye konuştu.

"SAĞLIK MALZEMELERİ ÜRETME İMKÂNINA SAHİBİZ"

Prof. Dr. Reşit Özkanca, sağlık sektöründe üç şehrin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ve Kayseri’de bazı tıbbı cihaz ve sarf malzemelerinin üretilebileceğine işaret etti.

    Kayseri’de temeli atılan şehir hastanesini hatırlatan Özkanca, “Bu hastane temeli ve diğer etkenler ORAN’ın stratejisini destekler nitelikte. Bilindiği gibi sağlık malzemeleri dışarıdan alınıyor ama bunlar burada üretilebilir. Bunla ilgili de projelendirme teklifleri geldiği zamanda bunlarında öne çıkarılarak özellikle tıbbi cihaz ve saf malzeme karlılık oranları bu sektörü cazip hale getirecek. Bölgedeki sanayi altyapısını ve sağlık sektöründeki bilgi tecrübe birikimini güçlü olması sağlanacak. İkinci strateji savunma sanayi. Savunma sanayi Kayseri’de altyapıya sahip. Bu stratejik alanların ‘hepsi bir noktada çalışacak’ diye bir şey yok. Bu alanla ilgili teklifler tek bir ili kapsamıyor. Yoğunlaşma belli bir ilde olabilir. Diğer illerde de başka bir yoğunlaşma olabilir. Kayseri’de bulunan savunma sanayi merkezleri avantaj ve bunlara yatırım yapılabilir. " şeklinde konuştu.

    Enerji sektörüne yönelik imalat sanayinin desteklenmesinin şart olduğunu kaydeden Özkanca şöyle devam etti: "Mesela hidroelektrik, güneş, rüzgâr, jeotermal, biyoenerji, jeotermal Sivas, Yozgat’ta mevcut. Jeotermalden daha fazla yararlanılması ve bunun turizm, ısıtma maksatlı hatta enerji üretilmesi meselesi de var. Bunlar potansiyel olarak var ama bunların üzerinde durularak insanlarımızı da hareketlendirilerek yatırımlar yapmalarını sağlayacak. Güneş enerji panelleri üretilebilir. Bundan sonra önemli olan bunun hangi noktaya nasıl taşınacağıdır. Bu çalışmalarda bir tek eksik bir şey var. Bütün uygulama ve yeniliklerde üniversitelerde işin içinde olması gerekebilir. Bu üniversitelerinde ciddi katkıları olması gerekiyor. Sürekli yeniliğin ve Ar-Ge'nin yanında bunu yeni teknolojiyle kullanmak. Mevcut firma eski teknolojiyi geliştiremeyecekse bir sonrasına bir vizyon çizemeyecekse tıkanır. Üniversitelerin de önemli bir fonksiyonu var ve yerine getirmesi lazım.”

    Özkanca, ORAN’ın geçen yıl 18 milyon lira yatırım projelerine destek verdiğini anımsatarak, bu yıl rakamın daha da fazla olacağına dikkat çekti.



Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da

Liseli şefler hünerlerini sergiledi

Büyükşehir Meclis üyeleri belli oldu

"Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği cuma günü başlıyor"