'MAVİ VATANDA KKTC'NİN ROLÜ KONFERANSI

KKTC BAŞBAKANI TATAR: TÜRKİYE'YE GÜVENİYORUZ

Kayseri Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Mavi Vatanda KKTC'nin Rolü' konulu konferansa katılmak için Kayseri'ye gelen KKTC Başbakanı Ersin Tatar Valilik ve Büyükşehir Belediyesi ziyaretlerinin ardından geldiği Kayseri Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi’nde Konferans Salonu'nu nu dolduran davetlilere seslendi.  Başbakan Tatar “Türkiye Kıbrıs'ta kararlılığını ileriye götüremezse Doğu Akdeniz'deki zenginlikleri batılı ülkeler tarafından tek taraflı olarak paylaşılacak.  Oynayacaklarını bilerek ona göre siyasetimizi şekillendirmek durumunda olduğumuza dikkat çekip Türkiye'ye seslenmek istiyorum; biz Türkiye'ye güvendik, güvenmeye de devam ediyoruz” İfadesini kullandı.

Kayseri Üniversitesi tarafından 15 Temmuz Yerleşkesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 'Mavi Vatanda KKTC'nin Rolü' konulu konferans saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ve şehitlerimiz için Kuranı Kerim tilavetiyle başladı.

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ve Vali Şehmus Günaydın'ın kısa açılış konulmalarının ardından kürsüye gelen Başbakan Tatar sözlerine  "Ulusumuzun son 100 yılda yaptığı kahramanlıklar ve özgürlük mücadelesinde vermiş ortaya koyduğu kahramanlıklar  hala anılmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti şaka olsun diye kurulmadı” ifadelerini kullanarak başlayıp şunları kaydetti:

 “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Doğu Akdeniz'de belli ki çok önemli ulusal menfaatlerimiz olduğu için ve 1974'de kahraman Türk askerinin adaya Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlük hakkını kullanarak müdahale ettiğini ve ondan sonra yaşananları hep birlikte gördük. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin güçlenerek yoluna devam etmesi ulusal çıkarlarımız bakımından fevkalade önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti bu bölgede çok önemli bir devlet, Doğu Akdeniz'e en uzun sahil şeridiyle bu bölgede söz sahibi olma ve Rum-Yunan ikilisinin tek taraflı yapmakta olduğu bir takım girişimlere yapılan çalışmalarla 'dur' demek ve haliyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile yaptığı anlaşmalar ve bir takım faaliyetlerle Doğu Akdeniz'deki zenginliklerin paylaşımında artık bizler de söz sahibi olmak durumundayız" Sözlerinin  devamında Doğu Akdeniz'in zengin bir bölge olduğunu ve bu zenginliğe sahip çıkmanın boyunlarının borcu olduğunu vurgulayan Başbakan  Tatar; "Yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde büyük zenginlikler vardır. Türk Milleti olarak gerek ana vatan gerekse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'yle zenginlik ve refah kaynağı olan 'Mavi Vatanımıza' sahip çıkmak zorundayız. Bu bizim gelecek nesillere olan boynumuzun borcudur. Bu noktada da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kilit konumundadır. Bizim amacımız sadece yaşayan neslin değil yaşayacak nesillerin de menfaatlerini korumak, zenginliklerine şimdiden sahip çıkmaktır. Mavi Vatanımızı Yunan'a, Rum'a peşkeş çekersek gelecek nesillerimiz onların kölesi olur ve bizi hayırla değil kahırla yad ederler. Doğu Akdeniz'de yaklaşık olarak toplam değeri 1 buçuk trilyon dolar yani 30 milyar varil petrol ve eşdeğer hidrokarbon yatakları bulunmaktadır. 2010 yılı tüketim miktarına göre Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon rezervlerinin Türkiye'nin yaklaşık 572 yıllık, Avrupa'nın ise 30 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olduğu anlaşılmaktadır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, İtalya, İsrail'in projesine göre Yunanistan'a gelen doğalgaz Yunan doğalgaz sistemine aktarılacak oradan da Bulgaristan'a aktarılacaktır. Bu proje, Türkiye Türkiye'nin haklarını yok saymaktadır. Çok büyük oyunlar oynanmaktadır, biz de buna karşı duruyoruz. Haklarımızı gasp etmeye çalışmaktadırlar" diye konuştu.

Sözlerinin sonunda Kıbrıs'ta oyunlar oynandığını ve çıkar gruplarına, Rum-Yunan ikilisine 'Dur' demek gerektiğinin altını çizen KKTC Başbakanı  Tatar bu konuda Türkiye’ye güvenmeye devam ettiklerinin altını çizerek şöyle konuştu "Uzun vadede kuzeye hem Rumların hem yabancıların yerleşebilmesi ve Türklerin oradaki etkinliğinin azaltılması onların ulusal çıkarları ve hedefleridir. Dolayısıyla bizler, bu oyunlara hiçbir zaman gelmemek durumundayız. Anlaşmanın şekli ne olursa olsun kuzey devletinde Türklerin gerek mülkiyette, gerek nüfusta, gerek yönetimde mutlaka çoğunluk ve mutlak haklarının olması gerekmektedir. Bunu da Türkiye'nin garantörlüğünde sürdürebiliriz. Bu şekilde bir anlayış, politika, siyaseti güçlenerek devam ettirilmesi gerekmektedir. Çünkü tarih gerçekten çok şeylere şahit olmuştur. 1071'de Malazgirt Savaşları, 1453'te İstanbul'un Fethi, 1571'de Kıbrıs'ın Fethi ve o günden bu güne Kıbrıs'ta verilen mücadele 1974'te Türkiye'nin müdahalesiyle orada kendi devletimizi kurma başarıları ve şuanda gelinen aşamada Mavi Vatan'da yaşanılanlarla oradaki hakimiyetimizi ve ulusal çıkarlarımızı koruma adına yapılan bu büyük mücadelenin başarı ile sonuçlanabilmesi için mutlaka ve mutlaka bu emperyalistlere, büyük çıkar gruplarına, Rum-Yunan ikilisine 'Dur' demek gerekmektedir. Bugün tarih bunu görüyor, bunu yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Mavi Vatan'da bizim haklarımızın korunmasında Türk Hükümeti'nin özellikle son birkaç yıldır ortaya koyduğu büyük cesaret ve kararlılık, gemilerin o bölgedeki sondaj çalışmaları, yapılan anlaşmalar oradaki haklarımızı daha da pekiştirmektedir. Eğer biz dik durmazsak, eğer güçlü olmazsak, eğer Türkiye Kıbrıs'ta kararlılığını ileriye götüremezse o zaman onların Doğu Akdeniz'deki zenginlikleri tek taraflı olarak kendilerine almak için her türlü oyunu oynayacaklarını bilerek ona göre siyasetimizi şekillendirmek durumunda olduğumuzu paylaşmak istiyorum. Onun için Türkiye'ye seslenmek istiyorum; biz Türkiye'ye güvendik, güvenmeye de devam ediyoruz.".

Konferansın ardından davetlilerin sorularını da cevaplayan Başbakan Tatar Kayseri Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan; organize sanayi bölgesindeki bin 300 sanayici adına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde organize sanayi bölgesi kurup Kıbrıs'ın gelişmesine katkı sağlamak istediklerini yönündeki sözlerine “Ekonomik açıdan bir araya gelinmemiz bizi daha güçlü kılacaktır” şeklinde karşılık verdi…

Öte yandan davetliler arasında bulunan Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Serkan Tok’un KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın geçtiğimiz günlerde Türkiye aleyhine söylemelerine tepki gösteren sözleri davetliler tarafından uzun süre alkışlandı.



Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da

Liseli şefler hünerlerini sergiledi

Büyükşehir Meclis üyeleri belli oldu

"Çocuk Kitap Fuarı ve Şenliği cuma günü başlıyor"

Başkan Yalçın: “Güzel işler yaptık hep de ilkleri yaptık”

Başkan Palancıoğlu, genç çifte sürpriz yaparak nikâhlarını kıydı

Başkan Çolakbayrakdar, “Tarımsal üretimi desteklemek, gelecek için en büyük mirastır”

'Bilişim Akademisi' projesi