MELİKGAZİ BELEDİYESİ

MELİKGAZİ BELEDİYESİ

İLÇEYE AİT ÜRÜNLER İÇİN COĞRAFİ İŞARET ÇALIŞMASI YAPMAYA HAZIRLANIYOR ...

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Melikgazi ilçesine ait olan ürünler için coğrafi işaret ve geleneksel ürün çalışmalarının yapılacağını duyurdu.
Coğrafi işaretleri, tüketiciler için ürünün kaynağını, yapısal özelliklerini ve ürünün söz konusu yapısal özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretlerini belirten Başkan Memduh Büyükkılıç, bu çalışmanın ayrıca ekonomik katlısının da olduğunu çünkü yöresel ürün kategorisine giren ürünlerin piyasa değerinin üstünde satışa sunulduğunu kaydetti.
Resmi Gazete´de coğrafi işaret ve geleneksel ürün ile ilgili yasanın yayınladığını ve başvuru süresi ile tescil maliyetlerinin azaltıldığını ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili olarak şunları kaydetti: ?Doğal ve beşerî unsurların bir araya gelmesi sonucu gıda, tarım, maden, el sanatları ürünleri ve sanayi ürünlerinden kanunda belirtilen şartlara uygun olanlar, tescil edilmesi şartıyla, coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı korumasından yararlanır. Coğrafi işaret tescili yerel niteliklerine bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlar. Örneğin pastırma ve mantı için ?Kayseri´ ibaresi, halı için ?Yahyalı´ ibaresi, Develi cıvıklısı, Cırgalan Biberi, Erkilet Kedi Bacağı, Pınarbaşı Çerkez Peyniri, Sarız Kilim gibi ürünler bu kapsamda değerlendirilmelidir. Melikgazi ilçemizin de coğrafi işaret ve geleneksel ürünler kapsamında, Gesi Cevizi ve Gilaborusu, Ağırnas Dokuması, Kıranardı Yağlaması, Hisarcık Kirazı, Tavlusun Beziryağı gibi ürünler için çalışma yapılmaktadır. Bu çalışma sonucunda değerlendirmeye alınan ürenler için ilgili bakanlığına başvuruda yapılacaktır. Coğrafi işaret tescili ile aynı zamanda taklitçiliğin önüne geçilmektedir?

 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları

ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 17 Kayseri firmasını tebrik etti

Başkan Büyükkılıç: "Artık ihtisas fuarları ile Kayseri'miz gündemde"