MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BAŞKAN PALANCIOĞLU:

“TEKNOLOJİ LİSESİ’Nİ 2020-2021 EĞİTİM YILINA YETİŞTİRECEĞİZ…”

Sevgili Okurlarım ‘Hafta’nın Röportajı’nda ilimizin renkli simalarını sizlerle buluşturup, kafanızdaki soru işaretlerini kaldırma anlamında gayret göstermeye devam ediyoruz… Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle okuyacağınız bir ismi sayfamıza konuk ettik. Melikgazi İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu… Sn. Palancıoğlu ile Melikgazi Belediye Başkanlığı koltuğunda geride kalan 7 aylık zaman diliminde hangi projeler hayata geçirildi ve önümüzdeki yıllara ait projeksiyonu masaya yatırıp detayları ile irdeledik…

C.Üsten: Başkanım yeniden hayırlı olsun. Seçimlerin üzerinden yaklaşık 7 ay geçti. Siz Talas ilçesinde başlattığınız gayretli çalışmayı hız kesmeden Melikgazi’de de sürdürüyorsunuz. Belediye Başkanlığınızın yanı sıra Avrupa Konseyi Parlamentosu’nda ülkemizi temsil ediyorsunuz, dilerseniz sohbetimize bu çalışmalarınız hakkında bilgiler verip, değerlendirerek başlayalım.

AVRUPA KONSEYİ’NDE ÜLKEMİZİN HAKLARINI SAVUNMAK MUTLULUK VERİCİ…

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu: Öncelikle sadece Avrupa Konseyi değil birçok konuda da çalışma gruplarında aktif olarak bulunuyorum. Yapım gereği araştırmayı seven biriyim. Dolayısıyla başta Türkiye Belediyeler Birliği olmak üzere birçok kurum, Çevre Bakanlığı gibi birçok toplantıya katılıyoruz. Çoğuna bizi üye olarak yazıyorlar. Bunlardan bir tanesi de hükümetimizin bizi Avrupa Konseyi’ne seçmesiyle oldu. Avrupa Konseyi’nde Bölgesel ve Yerel Yönetimler Meclisi var. Avrupa Konseyi her seçim döneminden sonra Türkiye’yi temsil etmek üzere her partiden aldıkları oy oranına göre meclis üyesi sorar. Bu kapsamda AK Partiden, CHP’den, MHP’den ve HDP’den olmak üzere seçimde aldıkları oy oranına göre belediye başkanı ya da meclis üyesi teklifi istedi. Partimiz de belediyelerden meclis üyelerini seçti. Bunların arasından bizler de seçildik. Toplam sekiz tane AK Parti’den meclis üyesi var. Onlardan birisi olarak bizi seçtiler. Diğer siyasi partilerden arkadaşlarla birlikte ülkemizi Avrupa Konseyi’nde temsil etmek için çalışıyoruz. Burada yaptığımız çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Avrupa Konseyi’nde 350 tane belediye başkanı ve meclis üyesi arkadaşımız var. 47 ülkeden bunlar oluşuyor. Ülkemiz en fazla katılım sağlayan üyesi bulunan altı ülkeden birisi. Dolayısıyla biz burada ülkemizin çıkarını savunuyoruz. Ermeni meselesi gündeme gelebiliyor. PKK ya da diğer terör örgütleriyle ilgili konular gündeme geliyor. Belediye başkanlarının görevden alınması ve kayyum atamaları gündeme geliyor. Burada ülkemizin çıkarlarını savunmamız açısından önemli görevler oluşuyor.

C.Üsten: Melikgazi Belediyesi kentsel dönüşüm çalışmalarında referans olmuş bir belediye ve bu konuya önem veriyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarında hangi aşamadayız? Neler söylersiniz?

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIMIZ İLÇE SAKİNLERİNİ MUTLU ETMEYE DEVAM EDİYOR…

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu: Kentsel dönüşüm yoğun ve bütçeli bir iş. Zor bir iş, kolay değil. Burada eskiden beri devam eden bir çalışma var. Kentsel dönüşümde birçok insanı Melikgazi Belediyesi mutlu etmiş ve mutlu etmeye de devam edecektir. Özellikle Anbar, Küçükali ve Kazım Karabekir gibi bölgelerimizde ihaleli inşaatlarımız devam ediyor. İki tip ihale yapılmış, kısmen birinde memnuniyet daha fazla. Geçen iki hafta önce daireleri gezdim genel olarak hakikaten çok güzel, beklenenin ötesinde çalışmalar yapılmış. Ama bazı bölgelerde dediğim gibi müteahhit kendi satacağı dairelerde kaliteyi bir tık daha iyi yapmış. Bundan sonra da kentsel dönüşüm çalışmaları yasalar çerçevesinde devam edecek. Bizim şu anda Küçük Ali’de devam eden ikinci etap çalışmamız var. Onu bakanlığa sunduk, onay bekliyoruz. Çıktığı takdirde orada yeni bir aşamayla da kentsel dönüşümü başlatacağız. Diğer alanlarda da Kazım Karabekir başta olmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Onları netleştirdikten sonra bakanlıktan onay gelirse bu bölgelerde de inşallah kentsel dönüşüm çalışmalarına devam edeceğiz. Bunların dışında Gültepe ve Yıldırım Beyazıt bölgesinde de yüksek katların arasında kalmış gecekondu çalışmaları da yapılacaktır.

C.Üsten: Asfalt çalışmaları ilçe belediyeleri için hem asli hem de pahalı bir hizmet. Sizinde belediye olarak sorumluluk alanınız oldukça geniş. Asfaltlama çalışmaları konusunda da bilgi verebilir misiniz?

ASFALT ÇALIŞMALARIMIZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR…

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu: Melikgazi’nin her bölgesinde asfaltla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İşte geçtiğimiz gün Kıranardı’da çalışma yaptık. Daha sonra kentsel dönüşüm bloklarının olduğu Küçükali’de çalışmalar yaptık. Yıldırım Beyazıt’ta çalışma yaptık, devam ediyor. Ağırnas’tan tutun da İldem’e kadar birçok bölgede asfalt, kaldırım ihtiyaç olan bölgelerde yapılıyor. İlkbahar ve Sonbahar’da yoğunluklar artıyor. Alt yapı çalışmaları yaz boyu sürdü. Yaz boyunca yapılan yerlerin kış gelmeden asfaltını bitirmeye çalışıyoruz. Bizim özelliğimiz özellikle kamu kaynaklarının yıpranmaması için mümkün olduğunca KASKİ, elektrik idaresi, doğalgaz ve Telekom gibi alt yapı kurumlarıyla önce çalışıp bunları tamamlayabilmek, daha sonra da asfalt ve kaldırımı yapıyoruz ki bir daha aynı çalışmaları tekrarlamayalım. Ama Türkiye’nin durumu malum, çok dinamik bir yapısı var, değişkenlik arz ediyor.

C.Üsten: Melikgazi’nin Meslek Edindirme Kursları yani MEL-MEK’ lerde yürütülen çalışmalar ne aşamadadır?

MEL-MEK’LER İŞ VE AŞ KAPISI OLMAYA DEVAM EDİYOR…

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu: KAY-MEK, MEL-MEK gibi kadın kültür merkezleri belli eğitimler veriyorlar. Onlarca farklı branşta eğitim veriyorlar. Diyelim ki siz aşçılık eğitimi alıyorsunuz. Bunlar sürekli aynı kişiler tarafından belli müddet sonra tekrarlanıyor. Yani iki üç defa geldikten sonra artık biraz daha azalıyor. Dolayısıyla bizim yaptığımız sistemde 15- 20 kişilik gruplar oluşunca istenilen tüm konularda eğitim veriyoruz. Halk eğitim merkezimizle birlikte diksiyondan tutun da işaret diline kadar hizmetler sunuyoruz. Yani burada yeter ki vatandaşlar belediyemize başvursun. Belediyeler bunun için var. Vatandaşın toplu halde gruplar halinde talepleri olursa biz bunları yerine getireceğiz.

C.Üsten: Teknoloji Lisesi ve Sivil Havacılık Lisesi ne durumda?

TEKNOLOJİ LİSESİ’Nİ 2020-2021 EĞİTİM YILINA YETİŞTİRECEĞİZ…

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu: Teknoloji Lisesi’yle ilgili bina tamamlanmış durumda. Şimdi hem binanın teftişi hem de binanın çalışmasıyla ilgili bizim hazırlıklarımız devam ediyor. Teknoloji Lisesi bence Kayseri’nin geleceğini ilgilendiren en önemli projelerden birisidir. Özellikle biz burada ileri teknolojiyi hedef aldık. Kayseri’de sanayinin önünü açabilecek çalışmalar yapabilecek çocuklarımız burada yetişecek. Özellikle teknoloji lisesine bizim sponsorlarımız önemli. Türkiye’de iki tane şu anda büyük teknoloji lisesi var. Bir tanesi ASELSAN tarafından destekleniyor. Bir diğeri de İstanbul Teknoloji Üniversitesi Vakfı’nın kurmuş olduğu Teknoloji Lisesi. Onlar da bu sene yeni kuruldu. Dolayısıyla biz Anadolu’da kurulan hakikaten çok farklı konuma geleceğimiz bir okuldan bahsediyoruz. İnşallah buradaki çalışmalar tamamlandığında Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği protokolü çerçevesinde Kayseri’nin hizmetine açacağız. Bir diğer projede Havacılık Lisesi projesidir. Zaten havacılık tarihine baktığımızda ilimizin Tayyare Fabrikası’yla birlikte ülkemizdeki rolü çok önemlidir. İnşallah burada Hava İkmal Bakım Merkezi de 1950 yılından beri 70 yıldır burada hizmet veriyor. Bir de Erciyes Üniversitemizde Sivil Havacılık Fakültemiz var. Bu fakülteden de lisemize destek verecek şekilde Havacılık Lisemizi Melikgazi bölgesinde kurmak istiyoruz.

C.Üsten: Kırsal mahallelere yönelik ne gibi çalışmalarınız var?

ÇALIŞMALARIMIZDA MERKEZ TAŞRA AYRIMI YAPMIYORUZ…

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu: Ağırnas’tan örnek vereyim. Ağırnas, Mimar Sinan’ın doğduğu kasabadır. Şu anda Ağırnas’la ilgili 5 milyon TL civarında yollara, kaldırımlara, asfaltlara destek vermiş olduk. Çünkü orasının bizim yüz akımız olması lazım. Dışarıdan birçok turistin gelebileceği bir yer. Orada bizden önce başlamış bir çalışma vardı. Bizler onu tamamlama ve nitelikli bir hale getirmek için uğraşıyoruz. Orası sit alanı olduğu için biraz daha zor oluyor. Bunun gibi birçok mahallemizde doğalgaz talepleri var. Bu istekleri de karşılamanın mücadelesini vereceğiz. Bütün mahallelerde çalışmalar devam ediyor.

C.Üsten: Esnaf Masası ile ilgili çalışmalarda ne aşamadasınız?

ESNAFLARIMIZIN SORUNLARINI ZABITA İLE DEĞİL İKİLİ İLETİŞİMLE ÇÖZECEĞİZ…

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu: Esnaflar bizim için önemli. Özellikle şu anda ekonomik bir durgunluk olduğundan dolayı esnaflarımıza destek vermemiz lazım. Esnaf masasını da inşallah en kısa zamanda kurup vatandaşlarımızın, esnaflarımızın sorunlarını zabıtayla çözmesi değil de bu kuracağımız masa ile çözülmesini sağlayacağız. Şimdi birkaç pilot uygulama yapıyoruz. Orada çalışmalar tamamlanınca inşallah esnaf masamıza da kurmuş olacağız.

C.Üsten: Gelişmekte olan ve genç nüfus yoğunluğu olan bir ülkeyiz. Bu gençleri nasıl istihdam edebiliriz? İşsizliği azaltma konusunda ne gibi gayretleriniz var?

GENÇLERİMİZ KENDİLERİNİ ÇOK YÖNLÜ GELİŞTİRMELİ…

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu: Öncelikle farklı olmak lazım. Yurt dışında farklıysanız kıymetlisinizdir. Farklı olmak farklı alanlarda uzmanlaşmak istihdam için en önemli sebeplerden bir tanesi. Şimdi biz Türkiye’de maalesef toplum olarak hareket ediyoruz. Mesela bu dönemde biyomedikal mühendisliği diye bir dal çıkmış. Hepimiz biyomedikal seçiyoruz. Gelecek sene diyoruz ki malzeme mühendisliği çıktı, biyomedikalden daha iyi olacakmış, gelecek vaat ediyormuş. Malzeme mühendisliğine yöneliyoruz. Ondan sonra 4 senenin ardından mezuniyet başlayınca iş imkânlarını araştırdığınızda bakıyorsunuz ki o ilk baştaki cazibe kalmamış. Dolayısıyla biz herkesin üniversite mezunu olmasıyla çok yüksek kazançlı işler bulacağımızı zannediyoruz. Aslında öyle değil. Yani artık diploma bir kâğıt parçası, belirli yerlerde ihtiyaç var ama insan eli yatkın değilse tecrübeli değilse liyakat sahibi değilse iş bulamıyor. Şu anda aslında ülkemizde işsizlik var ama işi bilen elemanlar arasında da kapışma var. Millet olarak çok fazla toplu hareket ediyoruz. Toplu halde hareket edince insan kaynağını da yanlış yönlendiriyoruz.

C.Üsten: Son olarak toparlayacak olursak ilçe sakinlerine neler söylersiniz?

HER DAİM MORAL VE MOTİVASYONUMUZU YÜKSEK TUTMALIYIZ…

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu: Bu ülke bizim tahminimizin çok ötesinde cennet bir ülke, güzel bir ülke. Bizim bu ülkenin üzerinde oynanan çok oyunlar ve kumpaslar var. Bunlar da bitmeyecek yani bir ay önce şu vardı, beş ay önce şu vardı. Hep bakıyoruz bu ülkenin başı sıkıntıdan hiç kurtulmamış. Dolayısıyla da bundan sonra da kurtulma imkânı yok. Çünkü ülkenin konumu itibariyle de dünyanın en güzel yerlerinden birisine sahiptir. Çok büyük potansiyeli var. Kendimizi içe kapatıp, moralimizi bozacak durumda değiliz. Her zaman moralimizi yüksek tutmamız, bu ülkenin potansiyelini bilmemiz ve kendimizi ona göre ayarlamamız lazım.



İNCESU BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA İLMEK İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KTO BAŞKANI ÖMER GÜLSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI DR. MUSTAFA PALANCIOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KSMMMO BAŞKANI ALİ YEDİKAYA İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

MMO BAŞKANI AKİF AKSOY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR ÜRETİCİLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI GÜNAY ÇAKI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KAYSERİ PANCAR KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HÜSEYİN AKAY İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İŞADAMI MİKAİL UÇAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

İNCESU BELEDİYE BAŞKANI ZEKERİYA KARAYOL İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

DEVELİ BELEDİYE BAŞKANI MEHMET CABBAR İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

KAYSERİ TİCARET ODASI BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ İLE

HAFTANIN RÖPOTAJI ...