METİN KÖSEDAĞ İLE

METİN KÖSEDAĞ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

?Meslekteki arkadaşlarımızı biraraya getirmekte büyük zorluk yaşıyorum?

Bu haftaki röportajımı, ?10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´ münasebetiyle, değerli Başkanımız Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ ile yaptık. Öncelikle göstermiş olduğu ilgiden dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Bir gazeteci olarak yılda bir defa da olsa hatırlanmanın güzel bir duygu olduğunu da okuyucularımızla paylaşmak isterim. Sayın Kösedağ´a meslekte ve cemiyetteki başkanlığı döneminde canı gönülden başarılar

diliyor ve hemen

sorularıma geçiyorum.

E.KİPMAN:Sayın Başkanım gazeteciliğe nasıl başladınız?

M. KÖSEDAĞ: Gazeteciliğe işin mutfağında başladım diyebilirim. Gazete dağıtımından tutun da ´karanlık Odası´na kadar, baskı biriminden tutun da dizgi ve muhabirlik bölümüne kadar hemen hemen her kademesinde görev aldım. 1993 yılından bu yana gazetecilik mesleğinin içindeyim.

 E. KİPMAN: Kayseri´de bu mesleği icra etmek zor mu?

   Meslekte olan kardeşlerimizin ücret yönünden tatmin olmadığını düşünüyorum.

M. KÖSEDAĞ: Sadece Kayseri´de değil, Türkiye´nin her tarafında gazetecilik mesleği ne yazık ki birçok zorluğu içinde barındırıyor. Ekonomik zorlukların başı çektiği mesleğimizin en büyük problemlerinden biri de her geçen gün işsizler ordusuna yeni bireylerin katılmasıdır. Meslekte olan kardeşlerimizin ücret yönünden tatmin olmadığını düşünüyorum.

 E. KİPMAN: Kayseri´de ve yurt genelinde mesleğimize gereken önemin verildiğini düşünüyor musunuz?

M. KÖSEDAĞ: 1990´yı yıllarda girdiğim bu mesleğin içinde geçmişe oranla gazetecilik mesleğine olan önemin giderek azaldığını görüyorum. Bu tabiî ki iller bazında ele aldığımızda Kayseri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi´ndeki yerel gazetelere oranla bir adım önde görünürken, Ankara ve ötesindeki illere göre de her anlamda geride kalmıştır.

 E. KİPMAN: İmkânınız olsa, mesleğimizde hangi hak ve ödevleri değiştirirdiniz?

M. KÖSEDAĞ: İmkânım olduğunda bu soruya daha net cevap verebilirdim. Olmadığına göre hayal konuşmanın doğru olmadığını düşünüyorum.

 E. KİPMAN: Cemiyet başkanlığı görevinizde yapmak istediklerinizi yapabildiniz mi? Üyelerinize hayatlarını kolaylaştıracak projeleriniz var mı?

Üyelerimizle ilgili konut sorununu çözmek için çalışıyoruz.

M. KÖSEDAĞ: 30 Mayıs 2014 başladığım Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevim süresince yapmak istediklerimi kısmen yaptım. Ancak özellikle gazetelerin sıkıntı yaşadığı birçok süreçte birleşme konusunda her hangi bir gelişme kaydedilememesi beni en çok üzen olay oldu. Çünkü bugün baktığımızda 15 tane günlük yayın yapan gazetemiz var ama hepsinin de birbirine benzer problemleri var. Ne yazık ki buna rağmen bir türlü aynı noktada birleşemiyoruz. Bu da beni en çok üzen nokta oldu. Üyelerimizle ilgili konut sorununu çözmek için çalışıyoruz. Tespit ettiğimiz arazi için resmi başvurumuzu yaptık. Sadece ihaleye çıkmasını bekliyoruz. Görüşmeler yaptığımız müteahhitler de var. Önümüzdeki süreçte bazı olumlu gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız. Tabi ki sosyal aktivitelerimiz de olacak.

 E. KİPMAN: Cemiyet başkanlığına tekrar aday olacak mısınız?

M. KÖSEDAĞ: Mayıs´a daha çok var, şu anda bunun konuşulması erken diye düşünüyorum.

 E. KİPMAN: Meslekte en çok zorlandığınız konu ne oluyor?

Meslektaşlarımızı her hangi bir konuda bir araya getirmekte zorlanıyorum.

M. KÖSEDAĞ: Meslektaşlarımızı her hangi bir konuda bir araya getirmek en çok zorlandığım konuların başında gelmektedir. Her hangi bir etkinlik veya aktive yapmaya karar verdiğimizde, üyelerimizin buna ilgi gösteremediğini görüyorum. Elbette ki haklı sebepler vardır ancak üyelerimizin bir araya gelme konusunda daha hassasiyetli davranmaları temennisindeyim.

 E. KİPMAN: Kayseri Gazeteciler Cemiyeti kısa bir süre önce dergi çıkarmaya başladı. Bu konuda iyi veya kötü nasıl eleştiriler aldınız?

M. KÖSEDAĞ: Çıkarttığımız derginin ilk sayısı olumlu da olumsuz da tepkiler aldı. İkinci sayıdan itibaren rayına oturduğunu düşünüyorum. Katılımın çok olduğunu ve bundan sonra bu katılımın daha da artacağını görüyorum. Özellikle meslekte önemli yerlere sahip ağabeylerimizin katkıları bizleri son derece memnun ediyor. Tabi dergiye tüm üyelerimizin destek vermesini istiyorum. Birçok branşımız var dergide, tüm üyelerimiz istedikleri branşta katkı sağlayabilirler.

 E. KİPMAN: 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Cemiyet Başkanı olarak neler söylemek istersiniz?

Hatırlanmak güzel bir anıdan öteye gidemiyor.

M. KÖSEDAĞ: Öncelikle bütün meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutluyorum. Bizim için zor bir yıl daha geride kaldı. 1961 yılında yakılan meşalenin ardından gelinen noktanın pek de iç açıcı olmadığını görüyoruz.  Özellikle yazılı medyanın ekonomik anlamda dar boğazda olduğu günümüzde bayramdan söz etmenin mümkün olmadığını düşünüyorum. Her şeye rağmen yılda bir defa da olsa hatırlamak, hatırlanmak güzel bir anıdan öteye gidemiyor. Umarım yeni 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´nü daha refah, daha huzurlu ortamlarda ve bir bayram edasında kutlarız.



Kayseri'ye şiddetli fırtına uyarısı

Başkan Büyükkılıç'a 'hayırlı olsun' ziyareti

AB fonu ile elektrikli çöp toplama aracı satın aldı

Kazakbaev’den Başkan Büyükkılıç’a ziyaret

Çocuklara Özel Şenliği’e ücretsiz ulaşım imkânı

"Kayseri, Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi olacak"

Başkan Palancıoğlu muhtarlarla buluştu

Yalçın: “Vatandaşımızın yaşam çıtasını çok yükselttik”

Büyükkılıç'tan Pınarbaşı'nda muhtarlar zirvesi

Cumhur İttifakı belediye başkanlarını ağırladı

Büyükşehir Meclisi’nden hobi bahçesi kararı

Kayseri İstihdam Fuarı 14-15 Mayıs'ta yapılacak

Yeşil Dönüşüm Toplantısına Sanayicilerden Yoğun İlgi

Erciyes’te ağaçlandırma töreni

Melikgazi Belediyesi ilaçlama çalışmalarına başladı

Mobilyada Moda Show 20-28 Nisan’da