MEVLANA AŞIĞI YAMANDEDE

MEVLANA AŞIĞI YAMANDEDE

TALAS´TA ANILDI

Mevlana ve Peygamber aşkıyla yanıp tutuşarak, aşkın sönmeyen mevlevisi Talaslı Yaman Dede olarak bilinen Mehmet Abdulkadir Keçeoğlu, söyleşi ve şiir gecesiyle yad edildi.
Talas Belediyesi´nin ev sahipliğinde İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği ve Atlas Eğitim Kurumları işbirliğiyle düzenlenen Yaman Dede şiir ve söyleşi gecesine Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, AK Parti milletvekilleri Sami Dedeoğlu ve Emrah İsmail Karayel, AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, il ve ilçe protokol mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Program Yaman Dede´nin hayatının anlatıldığı belgesel film gösterimiyle başladı. Daha sonra kürsüye çıkan Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Talas´ın manevi isimlerini gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, bunun için sosyal ve kültürel etkinliklere büyük önem verdiklerini söyledi. 7 Kasımda Talaslı merhum Cemil Baba´yı ölüm yıldönümünde düzenledikleri programla andıklarını ifade eden Başkan Palancıoğlu, ?Bugün de Yaman Dede´yi anıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde ilçemizin manevi isimlerinden Somuncu Baba´yı ve Sadıka Ana´yı anacağız. Bunlar bizim için son derece önemli. Özellikle Türkiye´nin 2023 ve 2071 vizyonu, hedefleri, stratejileri belli. Ekonomide dünyanın en büyük 16. ülkesi arasında yer alıyoruz. 2023´te inşallah 10. ekonomisi haline geleceğiz. İhracatta hedefimiz 500 milyon dolara çıkmak Ar-Ge faaliyetlerimiz, enerji konusunda hedeflerimiz hep belli. Bir akademisyen olarak, bir belediye başkanı olarak Türkiye´nin sosyal ve kültürel hedeflerinin daha önemli olduğunu düşünüyorum. 2023 ve 2071 hedeflere sosyal ve kültürel hedeflerimizin de eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kitap okumada dünyada 100. sıradayız. Dolayısıyla Yaman Dede, Somuncu Baba, Cemil Baba gibim manevi şahsiyetleri peygamber efendimizle birlikte rehber edinmemiz son derece önemli. Yoğun programları arasında sayın bakanlarımız, milletvekillerimiz açılışlar ve teknik projelerle birlikte bu tür sosyal ve kültürel etkinliklere katılıyorlar. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Kendilerinin katılması bizi motive ediyor. Onure ediyor.? dedi.
Başkan Palancıoğlu, gençleri bu tür faaliyetlere yoğunlaşmasının önemine dikkat çekerek, ?4 çocuk babası olarak gençliğin sorunlarını çok iyi biliyorum. Eğitimle ilgili sorunları biliyorum. İnşallah belediye olarak sosyal-kültürel açıdan hem örnek olmaya çalışıyoruz, hem de hükümetimize çok farklı projeler, metodlar getirerek eğitim konusunda sosyal ve kültürel açıdan kalkınma konusunda inşallah çalışmalar yapacağız. 23 Kasım´da Sabancı Kültür Merkezi´nde Talha Uğurluel ile eğitimi konuşacağız. Osmanlı ve Selçuklu´da eğitim nasıldı, bizim eksiklerimiz neler? Bunları konuşacağız. Ardından Serdar Tuncer ile ?Gençlik Kalbe Düşünce?, ? Vatan Kalbe Düşünce? diyeceğiz. Abdülhamit´in 5. kuşak torunu Nilhan Sultan´ı Kösem Sultan´ı anlatmak üzere misafir edeceğiz. 8 cami yaptırıyoruz. 6 okulun yapımı tamamlandı. Okullardan birinin ismini Yaman Dede olarak verdik. İnşallah Yaman Dede´yi örnek alan, onun yolundan giden, rehberlik eden kişilerden oluruz. Bu ülkenin bekası kalkınması için iyi bir Müslüman olarak hareket ederiz.? diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, yaptığı konuşmada insanın sorumlulukları olduğunu belirterek şunları söyledi: ?O yüzden doğru insanlarla ve Allah dostlarıyla bir araya gelmenin çok fazla kıymeti var. Ama doğru insanlarla bir araya gelmek lazım. Yanlış insanlar bizim yolumuzu şaşırmamıza sebep olabiliyor. Hele hele 15 Temmuz´da yaşadığımız ve ufkumuzdaki insan tipini değiştiren bir kısım dini dürtülerle yola çıktığını söyleyip ama istikametini şaşıran, kurallarımızla kutsallarımızla oynayan bir yapıdan sonra böyle bir şeye olan isteğimizin ve iştirakimizin daha fazla olması gerektiğini düşündüm. Gayrimüslimken Müslüman olanlar, Müslümanken yolunu şaşırıyor olanlar, bütün bunların içerisinde ölçüden şaşmayanlar. O yüzden Türkiye´nin hem maddi hem de manevi kalkınmasının sağlanması son derece önemli. Kültür programlarının eğitim programlarının son derece önem kazandığı bir dünyada yaşıyoruz.?
Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, son zamanlarda siyasi faaliyetler nedeniyle işlerinin büyük bir kısmının dünyalıkla geçtiğini anlatarak, ?Böyle bir toplantıda böyle güzel bir yerde manevi dünyamızdaki ruh dünyamızdaki eksikleri gidermek için bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Son zamanlarda bazı yapılan yanlışlar İslam adına hizmet adına yapılan yanlışlar maalesef tüm İslam camiasını, cemaatleri sıkıntıya sokan sürece götürüyor. Bu noktada bizim çok hassas, çok dikkatli davranmamız gerekiyor. Yıllardır varlığıyla ruhanetiyeti ile bütünleşen ve manevi dünyasını şekillendirmeye çalışan insanların koyulan yasaklar sonucunda insanların bizim gibi ibadet aşkıyla yanıp tutuşmuş insanları yanlış kullanarak hangi noktaya götürdüklerini 15 Temmuz sürecinde gördük. Onun için geçmişteki manevi dünyamızdaki halisane samimi duygularla şekillendiren insanların hayat tarzını öğrenmeye çok ihtiyacımız var. Hz. Mevlana kula vefası olmayanın Hakka vefası olmaz diyor. Türkiye´nin bugünlerde birliğe, beraberliğe, kucaklaşmaya ihtiyacı var. Gönül yapmaya ihtiyacımız var. Kalpleri kazanmaya ihtiyacımız var. Gönül, gönül verilerek alınır. İnşallah biz de ülkemize sevgimizi, aşkımızı gönlümüzü vererek ilerletiriz. Bu toplantıyı düzenleyen başta Talas Belediye Başkanımız ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.? şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından araştırmacı yazar Muhsin İlyas Subaşı ve tasavvuf musikisi sanatçısı Mustafa Demirci, Yaman Dede´nin hayatının anlatıldığı unutulmaz bir söyleşi gerçekleştirdi. Aynı zamanda hemşehrimiz Mustafa Demirci Yaman Dede´nin şiirlerinden bestelediği eserleri seslendirdi.



Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu

Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu

Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu

Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor

'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu

Yarım asırlık güğümün sırrı

Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro

Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı

Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri

Talas'ta Yücel Arzen konseri

Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak

Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi

Talas'ta büyük usta Tevfik Soyata'dan musiki faslı

Talas'ta bu hafta 'Maharetli Eller' günü

Esma'ül Hüsna Hüsn-i Hat Sergisi açıldı

Kayserili Sanatçı İsmail Özbek, Yeni Şiir Klibini Çıkardı