MİKRO KREDİ

MİKRO KREDİ

KADINLARA CAN SUYU VERİYOR?

Kadınların kalkınmaya katkı sağlaması amacıyla 2003 yılından buyana Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından Grameen Mikrofinans Programı çerçevesinde uygulanmaya başlayan mikro kredi uygulaması kadınlarımıza umut ışığı olmaya devam ediyor? Hiçbir teminat ve kefil istenmeden kadınların kendi ayakları üzerinde durup, üretken olmalarını hedefleyen uygulama adeta kadınlara can suyu olurken bizde sizler için daha detaylı bilgi almak üzere Mikro Kredi Bölge Müdürü Burcu Yılmaz´ın kapısını çaldık?
Mikro Kredi uygulamasının 2003 yılından itibaren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından Grameen Mikro Finans Programı çerçevesinde uygulanmaya başlandığını vurgulayan Bölge Müdürü Burcu Yılmaz haber ekibimize yaptığı değerlendirmede Mikro Kredi programı kapsamında hiçbir teminat ve kefil istenmeden kadınların kendi ayakları üzerinde durup, üretken olmalarını hedefleyen bir uygulama olduğunu vurgulayarak ?Mikro kredi banka ve benzeri yollarla kredi alamayacak dar gelirli kişiler özellikle kadınların, kendi kendine gelir getirici bir faaliyette bulunabilmesini teşvik etmek, ekonomik ve sosyal kalkınmaya katılımlarını sağlayacak finansman ihtiyacını karşılamaktır? değerlendirmesinde bulundu?
Yılmaz sözlerinin devamında kadınlara yönelik olan bu krediden erkeklerin yararlanamadığının altını çizip ?Sermayesi olmayan ancak kendi işlerini kurmak isteyen dar gelirli kadınların teminatsız ve kefaletsiz olarak sermaye ihtiyacını karşılar. Mikro Kredide kefalet, teminat veya senet benzeri belgeler istenmediği gibi icra takibi uygulaması da söz konusu değildir. Mikro Kredi olarak verilen paralar, borç olarak verilir ve haftalık taksitlerle geri toplanır. Başlangıç kredisi alan üye, kredi borcunu zamanında ödemesi ve disiplinli olarak toplantılara katılması halinde daha yüksek miktarda kredi alabilir? ifadesini kullandı?
Yılmaz ?Mikro Kredi´ için başvuracak kadınlardan istenen belgeler konusunda yaptığı bilgilendirmede ise ?Yaptığımız değerlendirmeler sonrası kredi vermeyi karalaştırdığımız üyemizden Başvuru Formu, Fakirlik İlmühaberi,İkametgah Belgesi, Nüfus Aile Bildirimi, Evi kira ise Kira Kontratı, Kendisi, eşi veya anne babasına ait Gayrimenkul Tapu Kayıtları, Sosyal güvencesi olmadığına dair belge, Sabıka Kaydı, Hangi iş için mikro kredi talep ettiğine dair beyanın yer aldığı yazılı imzalı belge talep etmekteyiz. Kişi bu belgelerle Proje Uygulama Merkezine başvurusunu gerçekleştirebilir?? diye konuştu?
Mikro Kredi Bölge Müdürü Yılmaz sözlerinin devamında projeye dair diğer detaylar hakkında da bilgiler vererek şunları kaydetti? ?Mikro kredinin temel işlevi, yoksul ailelerin kendi çabalarıyla yoksulluktan kurtulmalarına yardımcı olmaktır. Hedef kitlesi,yoksullar özellikle dar gelirli kadınlardır. Bireysel olarak kendi işlerini kuran mikro kredi üyeleri, grup olarak değerlendirilirler. Mikro kredi, grupları en az beş kişiden oluşur. Mikro kredi miktarının Valilik İl Özel İdaresi tarafından belirlenmesi esastır. Belirlenen kredi tutarları yıllara, iş hacmine, işin gelişebilirliğine, üyenin performansına bağlı olarak değişebilmektedir. Mikro kredi süresi 1 yıllık yan 52 hafta olup, geri ödemeler eşit taksitler halinde 46 ila 50 haftada yapılmaktadır?
Yılmaz ?Mikro Kredi´ ile hangi işler yapılabileceği konusunda ise şu seçenekleri sıraladı? Bakkal dükkanı işletmeciliği,Tatlıcılık, Çamaşır yıkama,Tuhafiye,Züccaciye, Tekstil ürünleri satışı, Bisiklet kiralama,Süt ve süt ürünleri satışı, Terzilik, Sebze ve meyve yetiştiriciliği, Dikiş-nakış işleri,Triko, Pikoculuk, Tavukçuluk, Hindicilik gibi evcil hayvan yetiştiriciliği ve satımı iş kollarında faaliyet gösterilebilir. Yada bunların dışında kişiye özel yetenek ve projeler varsa onlarda değerlendirmeye alınır? ifadesini kullanıp kadınları üretken olup kendi paralarını kazanmaya davet etti?
İlimizde ?Mikro Kredi´ uygulamasından aktif olarak faydalanan 700 kadın olduğunu da sözlerine ekleyen Bölge Müdürü Yılmaz bu güne kadar kredi alan kişi sayısının ise 2 bin 500 olduğunu hatırlatarak Kayseri´nin bu konuda başarılı iller arasında yer aldığına vurgu yaparak sözlerini noktaladı?
Öte yandan ?Mikro Kredi´ kullanarak iş dünyasına girerek başarılı bir pazarlamacı portresi çizen eskinin Ev Hanımı Havva Kundakçıoğlu´da ?Mikro Krediye 3 sene önce başvurdum. İşime sermaye olarak kullanıyorum. Genelde bir çok firmayla çalışıyorum üyelik sistemiyle çok memnunum bırakmayı düşünmüyorum? sözleri ile memnuniyetini dile getirdi?
Bir diğer mikro kredi üyesi Emine İzgi´de projeyi hayata geçirip uygulayanlara şükranlarını sunup bu kredi sayesinde açtığı bakkal dükkanını her geçen gün büyütüp geliştirdiğini vurgulayarak ?Bana annemden babamdan çok daha fayda sağladılar. Her sıkıntımı bu kredi ile çözdüm. Allah razı olsun? şeklinde konuştu?
Ev Tekstili işi ile uğraşan Hülya Medet´te mikro kredi sayesinde altı dükkan açtığını ve artık patron olarak insanlara isdihdam sağladığını belirterek ?Mikro Kredi ile patron oldum? ifadesini kullandı?
HABER: C.ÜSTEN



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları