MİMAR SİNAN´IN EVİNE

MİMAR SİNAN´IN EVİNE

ZİYARETÇİ AKINI

Eşsiz güzellikteki eserleriyle dünya çapında bir mimar olan Osmanlı devletinin baş mimarı Mimar Sinan´ın dünyaya gözlerini açtığı memleketi Ağırnas´taki evini geçen yıl 13 bin kişi ziyaret etti.

Ağırnas Mahallesi´nde zamana direnen özgün taş yapılar arasında kalan Mimar Sinan´ın evini, bitişiğindeki yapılar ve kayadan oyma yaşam alanlarıyla, büyük ustanın önemli eserlerinin yer aldığı fotoğrafları süslüyor.

Ağırnas´taki tarihi konakların hemen hepsi labirenti andıran tüneller ve yaşam alanlarından oluşan karmaşık bir yer altı şehriyle birbirine bağlanıyor. Mimar Sinan´ın doğduğu evin zemin katı da girişlerinde kemerlerin göze çarptığı geniş galerilerle odalara ve yer altı şehrine açılıyor.

Taş işçiliğinin babadan oğula geçtiği Ağırnas´taki tarihi doku, Osmanlı coğrafyasını eşsiz güzellikteki eserleriyle süsleyen Mimar Sinan´ı yetiştiği ortamla ilgili de fikir veriyor.

Çevre ve Kültür Değerlerini Korumu ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kayseri Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Mimar Sinan´ın evini görmeye gelenlerin sayısında artış yaşandığını söyledi.

Türkiye´nin her yerinden Osmanlı baş mimarı Mimar Sinan´ın doğduğu evi görmeye gelenlerin olduğunu belirten Bektaş, şunları kaydetti:

"20 yaşına kadar Ağırnas´ta yaşamış birisi. Ağırnas´ın taşını, toprağını, kuşunu, böceğini görmüş, Erciyes´i seyretmiş biri ve gençliği burada geçiyor. Ağırnas´ı o dönemde şu andaki gibi yeryüzünde binaları olan bir köy olarak düşünmeyelim. Ağırnas´ın geçmişi çok eski yıllara dayanmakta ve medeniyetin büyük bir kısmı yer altında. Sinan´ın evinin bulunduğu yer de bu yapıya uygun olarak karşımıza çıkmakta. Mimar Sinan´ın evi tescilli bir yapı. Farklı kurum ve kuruluşların desteğiyle Mimar Sinan´ın evi restore edildi. Ziyaretçi sayısının yıllık 13 bin kişiye yaklaştığını biliyoruz."

"GELEN ZİYARETÇİLER HÜZNÜN YANINDA GURURLANIYORLAR"

Müze sorumlusu Ahmet Bekdaş ise evi görmek için turların düzenlendiğini vurgulayarak, "Bir yılda 13 bin insan geliyor burayı görmeye. Dünya mimarlık tarihine yön vermiş Mimar Sinan´ın evini görmekten gurur duyuyorlar. Bu evler geçmişin sarayıdır. Ağırnas Sinan´ın ilham kaynağı. Bütün yeteneğini, ilmini Sinan eserlerine icra etmiştir. Taşı konuşturan insan haline gelmiştir tarihte. Gelen ziyaretçiler hüznün yanında gururlanıyorlar." dedi.

Sinop´tan müzeyi görmek için kente gelen Ömer Faruk Canlıoğlu, Mimar Sinan Evi´ne ödevi nedeniyle hem gezmek hemde incelemelerde bulunmak için geldiğini söyledi.

Canlıoğlu, Mimar Sinan´ın eserleriyle Osmanlı´ya altın çağını yaşattığını hatırlatarak, herkesin bu evi görmesi gerektiğini ifade etti.

Adana´dan gelen Alper Adabaş ise eşsiz eserlere imza atan Mimar Sinan´ın doğduğu evi merak ettiğini ve evin mimarisiyle etkileyici bir mekan olduğunu anlattı.

Pınar Gökoğlu da Almanya´da yaşadığını ve Mimar Sinan´ın nasıl bir evde yaşadığını görmek için Ağırnas´a geldiğini aktardı.

Kemal Ünal, ailesiyle beraber Ağırnas´a geldiğini, Mimar Sinan´ın evinin diğer eserlerine yansıdığını gördüğünü kaydetti.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

SMA TİP 1 Hastası ‘ÖYKÜ’ İçin Kritik Süreç

Başkan Çolakbayrakdar Erkilet sakinleriyle buluştu

Büyükşehir’in Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘ikinci yuva’ oldu

Çocuklar yeteneklerini bu üniversitede keşfedecekler

KAYÜ Rektörü; çok kitap okuyan öğrencileri ödüllendirdi

Melikgazi’de sağlık turizmi projesi ile iyileşirken keşfedin, keyif alın, dinlenin

Büyükkılılç; Nakliyeciler Sitesi esnafına yeni projesi "lojistik merkezini" anlattı

Başkan Palancıoğlu hakemler ile bir araya geldi

Kayseri’de 27 Mart Tiyatro Günü için tören düzenlendi

“Çok kıymetli bir hazine Talas'ta”

Başkan Büyükkılıç, Felahiye’ye verdiği kombi sözünü tuttu

Başkan Yalçın ‘Bizim Semtin Gençleri’ ile buluştu

Murat Cahid Cıngı: “Biz inşaat kısmını hallettik bundan sonra beyinlere yatırım yapmak lazım”

Başkan Gülsoy: “Tüm üretici ve tüccarlarımızı yılsonuna kadar fiyat arttırmamaya davet ediyorum”

İntiharı Önleme İl Koordinasyon Kurulu Vali Çiçek Başkanlığında Toplandı

Başkan Palancıoğlu: "Melikgazimize 'Dahiler Kolejini kazandırmak istiyoruz"