MMO KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI AKİF AKSOY

MMO KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI AKİF AKSOY

ENERJİ TASARRUFU´NUN PÜF NOKTALARINI AÇIKLADI?

Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Akif Aksoy tertiplenen basın toplantısında medya mensupları aracılığı ile ilimiz sakinlerine seslenerek yaklaşan kış mevsimi öncesinde enerji sarfiyatının azaltılması ve hava kirliliğinin azaltılması için alınması gereken tedbirler hakkında bilgi verip, püf noktalarını açıkladı?

MMO Kayseri Şube Başkanı Akif Aksoy Şube Binasında gerçekleştirdiği basın açılmasında kış aylarında herkesin ortak sorunu olan yüksek doğalgaz faturaları ve hava kirliliğini minimum seviyelere çekebilmenin yolları konusunda bilgilendirme yaptı?

"Bu şehir bizim, bu şehirde yaşıyoruz, bu şehrin havasını soluyoruz. Bundan dolayı hava kirliliği konusu şehrimiz için en önemli konulardan biridir. Hava kirliliği, canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerinde miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır" diyerek başladığı sözlerinin devamında şunları kaydetti? "Bir başka deyişle hava kirliliği; havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek miktar, yoğunluk ve uzun sürede atmosferde bulunmasıdır. İnsanların çeşitli faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklarla hava tabakası kirlenerek, yeryüzündeki canlı hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Hava kalitesi sağlığımızı belirleyen en önemli etkenlerden biridir. Günümüzde dünya nüfusunun %92´si havanın kirli olduğu bölgelerde yaşamaktadır. Kirli hava, dünyada ölüm nedenleri arasında üst sıralarda yer almaktadır. Şehrimizde yapılan ölçümler neticesinde PM10 (Partikül Madde) değeri 330 g/m3 ler civarında iken geçen yıllara oranla 2017 yılı verilerine göre yaklaşık 365 g/m3 ler seviyesine çıkmış, SO2 (kükürt dioksit) değeri ise yine aynı şekilde 330 g/m3 ler seviyesinden 365 g/m3 ler seviyesine çıkmış bulunmaktadır. Anlaşıldığı üzere her geçen yıl hava kirliliğimiz artarak devam etmektedir?

Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Aksoy sözlerinin devamında kış aylarının ortak sorunu yüksek doğalgaz faturalarını önlemenin yolları konusunda da püf noktaları açıkladı? ?Kış aylarının yaklaşması ve ısınma ihtiyacının ortaya çıkması nedeniyle, kalorifer kazanları kombiler kullanılmaya başlanacaktır. Buna birde enerji sarfiyatı eklendiğinde hava kirliliği maksimum seviyelere ulaşacaktır. Enerji sarfiyatının minimum seviyelere indirilmesi, hava kirliliğinin azaltılması için alınması gereken tedbirler bulunmaktadır.

Hava kirliliğini önlemek için alınabilecek tedbirler şu şekilde sıralanabilir.

1-       Kazanların periyodik kontrollerinin zamanında yapılması,

2-       Kombilerin yıllık bakımlarının yaptırılması,

3-       Bacaların sızdırmazlık kontrollerinin yapılması,

4-       Bacalardan atılan kirli gazların emisyon değerlerinin ölçümlerinin yapılması,

5-       Kazan dairelerinin tesisatlarının kontrol edilmesi ve gerekli tamiratların yapılması,

6-       Havalandırma tesisatının yeterli olup olmadığının kontrolünün yapılması,

7-       Kalorifer tesisatında sıcak su gidiş ve dönüş borularının izolasyonunun iyi yapılması,

8-       Kazan dairelerinde bulunan kazanların, tekniğine uygun olarak yakılması. Kalorifer kazanları mutlaka ateşçi ehliyetli kişiler tarafından işletilmelidir.

Yukarıda paylaşmış olduğum kriterlerin yerine getirilmesi sonucu hem hava kirliliğinin önüne geçilmeye çalışılmış, hem de tüketim miktarının azaltılması sağlanmış olacaktır."



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları