MOBİLYADA KDV İNDİRİMİNE DESTEK

MOBİLYADA KDV İNDİRİMİNE DESTEK

BAKAN ALBAYRAK’IN AÇIKLADIĞI %8’LİK KDV ORANI YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kayseri ziyaretinde sinyalini verdiği ‘Mobilya Sektörü’nün müjdeli haberi yine Bakan Albayrak tarafından açıklandı. Mobilya sektöründe KDV oranın kalıcı olarak %8’e indirilmesi yüzleri güldürürken MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, KTO Başkanı Ömer Gülsoy ve OSB Başkanı Tahir Nursaçan yazılı birer açıklama ile kararı değerlendirerek, destek verdiler.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kayseri ziyaretinde sinyalini verdiği ‘Mobilya Sektörü’nün müjdeli haberi olan KDV’nin mobilya da % 8 olarak sabitlenmesi ile ilgili ilk değerlendirme MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’dan geldi. Vekil Ersoy sosyal medya paylaşımında; “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda iki kere dile getirdiğimiz, mobilyada KDV oranlarının kalıcı olarak %18’den %8’e indirilmesi talebimiz, yoğun çaba ve gayretlerimiz doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından onaylanmıştır. Kamuoyuna duyurulur, hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci’de kararla ilgili olarak “Mobilyada KDV İndirimi İhracata ve İstihdama Olumlu Yansıyacak” değerlendirmesinde bulunarak şunları kaydetti “Daha önce yapılan KDV indirimleri sektöre oldukça hareketlilik katmış, satışlara yüzde 30 oranında artı katkı sağlamıştı. Bu indirimin sektördeki daralmayı telafi edeceği gibi hem ihracata hem de istihdama katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Sektörde bir süredir devam eden KDV indirimi geçen yıl haziran ayında sona ermişti. Biz bu sürenin uzatılması hatta kalıcı olması yönünde taleplerimizi TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletmiştik. Taleplerimize olumlu yaklaşarak sektörün önünü açan Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a ve desteklerinden dolayı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu Başkanımıza üyelerimiz adına teşekkür ediyorum. Piyasalarda olumlu bir hava var. 2020’den beklentimiz yüksek. İnşallah 2020 yılında beklenen büyümeyi hükümet ve özel sektör el ele vererek birlikte başaracağız. İhracat ve istihdam verilerine bakıldığı zaman Kayseri, sektörün en büyüklerini içerisinde barındırmaktadır. Kayseri’de 3 bin 500 civarında mobilya üreten firmamız var. Bunlardan yaklaşık 400 tanesi fabrikasyon seri üretim yapan ve ihracata yönelik çalışan firmalarımızdır. Türkiye’nin mobilya ihracatının yaklaşık 5’te birini, üretimin ise 3’te birini tek başına Kayseri karşılamaktadır”

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy ise mobilya sektöründeki %8’lik KDV indiriminin piyasaya canlılık getireceğine inandıklarını ifade ederek şöyle konuştu“Kayseri Ticaret Odası olarak sıklıkla dile getirdiğimiz bir husus olan bu konuyu, Aralık ayında Hazine ve Maliye Bakanımızın teşrifleriyle gerçekleşen toplantıda da Sayın Bakanımıza iletmiştik. Aynı şekilde üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda bakanlıklar nezdinde yazılar yazmış, bu konuda ısrarcı olmuştuk. Sektördeki vergi indiriminin hayata geçirilmesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu doğrultuda taleplerimizi değerlendiren hükümetimize ve Bakanımız Sayın Berat Albayrak’a bir kez daha teşekkür ederiz.Bilindiği üzere, iş dünyasının yeni dönemde ivedi olarak beklediği haberlerden biri, KDV’deki indirimler konusu idi. Mobilya konusunda KDV’deki yüksek oran, sektörün büyümesini engellediği gibi kayıt dışılığa da yol açmaktadır. Sektörün en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışılığı, KDV’de yaşanan bu indirimlerin engelleyeceğine inanıyorum. Böylece KDV’nin düşürülmesine bağlı olarak kayıt altına alınan firma sayısı artacak, bu firmalarda istihdam sağlanmış olacak; istihdam üretimi, üretim ise beraberinde daha fazla ihracatı ve yatırımı getirecek. Özellikle markalaşma yolunda ilerleyen ama bu tür engellerle sınırları aşmakta zorlanan firmalarımız için 2020’nin ilk günlerinde aldığımız bu haber, umut oldu. Aldığı tedbirler ve uyguladığı politikalar doğrultusunda iş dünyasının yanında olan hükümetimizden diğer sektörler için de müjdeli haber beklediğimizi belirtmek isterim.”

Osb Başkanı Tahir Nursaçan’da konuya dair yaptığı değerlendirmede iş dünyası olarak, ülkemizin hassas dönemlerden geçtiği bugünlerde, her zamankinden daha çok yatırım, üretim, istihdam ve ihracat gibi konularda çaba ve gayret gösterilmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayarak “Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın Mobilya’da KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirimine dair açıklaması her türlü takdirin üzerinde olup, iş dünyası olarak memnuniyetle karşılanmıştır. Beklentimiz, piyasanın canlanması, işverenin rahatlaması, istihdama ve ihracata katkı sağlaması bakımından, ekonomiye hareket imkanı sağlayan, moral ve motivasyon kazandıran bu tür uygulamaların, diğer sektörlerimizi de kapsayacak hale getirilmesidir. Zira, hükümetimizin geçtiğimiz dönemlerde KDV/ÖTV oranlarının indirilmesi veya sıfırlanmasına ilave olarak, diğer düzenlemelerde atmış olduğu adımların piyasaya olumlu yansıdığı bilinen bir gerçektir. Bu durum büyümeye de önemli katkı sağlayacaktır.Ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için çaba ve gayret gösteren iş dünyası olarak; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada ekonomimize değer katmak için elimizden gelen tam desteği vereceğimizi tüm kamuoyuna özellikle belirtmek isterim” dedi.



Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları