NNYÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANI NERİMAN İNANÇ UYARDI

NNYÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANI NERİMAN İNANÇ UYARDI

Pandemi sürecinde yeterli ve dengeli beslenerek vücut direncini güçlü tutmanın önemli olduğunun altını çizdi

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç haber ekibimiz aracılığı ile vatandaşlara uyarılarda bulunarak pandemi sürecinde yeterli ve dengeli beslenerek vücut direncini güçlü tutmanın önemli olduğunun altını çizdi.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç ‘Pandemi Dönemi’ beslenme şekli ile ili ilgili olarak haber ekimiz aracılığı ile vatandaşlara tavsiye ve uyarılarda bulunarak şunları kaydetti. “ Gerek Pandemi döneminde, gerekse normal zamanlarda toplumun sağlının korunması lazım. Sağlığın korunmasında en önemli etkenlerden bir tanesi yeterli ve dengeli beslenmedir. Anne karnından itibaren çocuğun dünyaya geldiği ve ergenlik dönemi yaşlılık dönemine kadar belirli besinleri mutlaka alması lazım. Bu kapsamda mutlaka vitamin ve minaraller almalıyız. Bağışıklık sisteminin güçlü olması Pandemi döneminde daha da önemli hala geldi. Tabi bununla ilgili çalışmalar henüz yok hangi vitamin bağışıklığımız da acaba hasta olduk bu virüs yenebilir söyleyemiyoruz ama bağışıklık sisteminde etkili olan bazı vitaminler ve mineraller besin önerileri var. Bunlardan bir tanesi çoğunlukla hayvansal kaynaklı besinler de bulunan proteinler olmadan bağışıklık sistemimizin güçlü olması mümkün değil. Et ,süt, yumurta, peynir gibi hayvansal kaynaklı besinler bunun yanı sıra bağışıklığımızda etkili olan çinko dediğimiz bir eser element var eser element nedir çok az bulunan demek bu besininde bulunduğu çinkonun da bulunduğu besinler yine hayvansal kaynaklı besinlerdir. Bağışıklıkta A vitaminin etkisi var. Geçmişte kızamık hastalığı vardı oda bir virüstür bir çocuğu bu neden ile geçmiş yıllarda kaybettik ama biz biliyoruz ki A vitamini kızamık arasında bir ilişki var A vitamini almak bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynuyor.

Beslenme profili aslında değişebiliyor ülkeden ülkeye değişebiliyor Çin’de başımıza gelenleri çoğu nerden kaynaklı ama onların beslenme kaynaklarından dolayı veganlık ve vejetaryenlık da bir beslenme kültürüdür. Ama özellikle örneğin bir hamile vegan hiçbir hayvansal tüketmiyor o hayvansal besinlerde A vitamini çinko protein her birisi hayvansal kaynaklı besinler. O neden ile b-B 12 vitamini bunlar b grubu vitamini çoğunluğu bizim bağışıklığımızı güçlendiren vitaminler sinir sistemimizi güçlendiren vitaminler o yüzden mutlaka bunların en azından tablet olarak kullanılması lazım. Biz hiçbir hastaya yeterli beslendiği sürece vitamin mineral önermiyoruz. Ama bir vegan ise vejetaryen ise özellikle bu dönemde alması gereken vitaminleri ben bu konuda dirençliyim diyorsa vejetaryenlığıma devam ediyorum diyorsa kovid 19 dan korunmak için mutlaka extra vitaminleri alması gerekiyor.. “



Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı

Uzmanlardan "hacamat" uyarısı:

ERÜ'de "Da Vinci" robotik cerrahi cihazı törenle açıldı