NNYÜ’DE WEBİNAR COVİD-19 SONRASI DÜNYA BÜYÜTEÇ ALTINA ALINDI

NNYÜ’DE WEBİNAR COVİD-19 SONRASI DÜNYA BÜYÜTEÇ ALTINA ALINDI

NNYÜ’DE WEBİNAR COVİD-19 SONRASI DÜNYA BÜYÜTEÇ ALTINA ALINDI

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Yüksek Lisans programı öğrencilerince  Lisansüstü Ekonomi Sohbetleri etkinliği kapsamında tertiplenen webinar da ‘Covid-19 Sonrası Dünya ve Dijital Ekonomi’ konusu  büyüteç altına alınarak detayları ile irdelendi.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dilek Sürekçi Yamaçlı’nın moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı konuşmacı olarak katıldı.

NNYÜ öğrencileriyle çevrimiçi buluşmasında Covid-19 salgının halk sağlığı, sosyal yaşam ve ekonomi üzerindeki etkileri ile sonuçlarına dikkat çeken Kazdağlı, pandemi sebebiyle hayatın rutin fonksiyonlarının çoğunun dijital ortama kaydığını, dijital dönüşümün yaşam şeklimizi, çalışma düzenimizi, insan ilişkilerini derinden etkileyen sonuçlar doğurduğunu ve büyük veri ya da big data adı verilen olgunun dünyayı sardığını dile getirdi. Kazdağlı’ya göre, Covid-19 salgınının da etkisiyle dünya markası olan büyük dijital platformlar, insanları kendilerinden daha iyi tanıyabilecek derecede veriye sahip oldular ve bu verileri yapay zeka, makine öğrenmesi gibi teknolojilerle kullanarak rekabet avantajı elde ettiler.

Doç. Dr. Dilek Sürekçi Yamaçlı’da yaptığı konuşmada Prof. Dr. Hasan Kazdağlı’ya verdiği bilgiler için teşekkür ederek, dijital ekonomide 2025 yılına ilişkin küresel ticaret tahminlerinin 2018 yılı için 1.8 trilyon dolar iken 2019 yılı sonu itibariyle 8.1 trilyon dolara ulaştığını belirtti. Pandemiyle birlikte dijital ekonomide Çin’in hedeflediği pazar büyüklüğünün 3.8 trilyon dolar, ABD’nin 1,2 trilyon dolar, Asya Pasifik ülkelerinin 1,16 trilyon dolar seviyesinde olduğunu belirten Yamaçlı, bu hedeflerin özellikle gelişmekte olan ülkeler için önemli olduğunu, rekabet edebilmeleri için dijital pazar alt yapısına sahip olmaları gerektiğini, tersi durumda, rekabet koşullarının gelişmekte olan ülkeler aleyhine bozulacağını, özellikle teknolojik altyapısı güçlü büyük firmaların yeni dijital dünyada daha da karlı hale geleceğini kaydetti.

Öğretim üyeleri ve öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen “Covid-19 Sonrası Dünya ve Dijital Ekonomi” konulu webinar soru-cevap bölümüyle sona erdi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları